Девет българи с яхти за 5 милиона евро спипани с 35 тона дрога!

0


Девет българи и двама руснаци, членове на могъща крими организация, завзела през последната година трафика на хашиш от Мароко към Европа по морския маршрут с Испания, бяха арестувани с впечатляващото количество от 35 тона наркотици.

При акцията за залавянето на българите, проведена при пълна секретност и мобилизация на полицейски сили в Испания в периода 24-28 септември, са били използвани 4 хеликоптера, 2 бойни кораба и 6 моторни катера, съобщи испанския в. „Ел Паис“, който публикува обширен репортаж по темата. Арестуваните българи и руснаци са закопчани в испански води в районите на Кадис, Канарските и Балеарските острови. Родните трафиканти на дрога са използвали

свръхлуксозни ветроходни яхти,

чиято обща стойност надхвъля 5 милиона евро.
Според източник на „Уикенд“ от родния ъндърграунд, арестуваните българи са част от организацията на Георги Семерджиев – Жоро Шопа, които били ръководени от друг мъж с фамилия Семерджиев. Ставало въпрос за популярния трафикант Спидито от Пазарджик, който работел съвместно с марокански престъпен клан.


„Шопа и Спидито финансираха покупката на яхтите още преди година. Прекарват хашиш, който купуват директно от Мароко. Част от дрогата остава в Испания, а останалото количество захранва други европейски държави. По принцип организацията се занимава с трафик на кокаин, но заради епидемията от коронавирус и засиления контрол по бреговете на Южна Америка ги накараха да се преквалифицират“, твърди източникът на „Уикенд“.
Георги Семерджиев – Жоро Шопа нашумя като

дясна ръка на Евелин Банев – Брендо.

След трите осъдителни присъди на Банев, произнесени в Италия, Румъния и България, той изчезна, а неговия дългогодишен „консилиери“ Шопа се присламчи към туристическата фамилия Арабаджиеви. Миналата пролет Ветко и Маринела бяха арестувани в имението на Жоро Шопа в Кабпера де Мар край Барселона. Семерджиев също се сдоби с обвинение като част от престъпната банда за пране на пари и данъчни измами, но преди няколко месеца тихомълком бе пуснат на свобода под парична гаранция.
Името на Семерджиев обаче изплува като организатор на вноса на заловените над 300 кила кокаин в Студентски град тази пролет. Тогава в ареста попаднаха братовчед му Манол Николов – Куция и „мулето“ Николай Петров, които обаче отказват да разкрият кой е боса и предпочитат да операт пешкира с по 15-годишни присъди за наркотрафик.
До този момент липсва официална информация и кой стои начело на арестуваната банда българи с тузарски яхти и тонове дрога в Испания. „Все още се води разследване и предстоят нови арести. Заради това имената на задържаните и някои детайли от операцията са засекретени“, твърди генералния комисар на съдебната полиция в Испания Рафаел Перес. Според оценката му, заловеното количество от 35 тона хашиш струва на едро 70 милиона евро, а продажбата му на дребно би захранила организината престъпност с

оборот от над 300 милиона евро.

Как обаче бе осъществена най-голямата за последната година операция срещу наркотрафика в Испания?
Разследването започва през октомври 2019 г. Тогава Националната полиция и регионалната зона за митническо наблюдение на Данъчната агенция в Андалусия откриват подозрителна яхта за трафик на наркотици, плаващ под германски флаг. Дългата 14 метра тузарска лодка „Амалта“ е засечена да снове подозрително често между бреговете на Кадис, Майорка и Гран Канария. След като яхтата и пасажерите са поставени под наблюдение, испанските власти откриват, че това е само една от тузарските лодки, с които разполагат „подозрителните елементи“.
През следващите месеци е установено, че крими бандата използва общо 6 платноходки от най-висок клас, всички с дължина между 14 и 22 метра. „Поставихме ги под наблюдение, а детайлна проверка установи, че луксозните яхти сменят имената и флаговете си през месец и че често пътуват до бреговете на Мароко“, цитиран е от „Ел Паис“ разследващ полицай от „Гуардия Сивил“.
Според разследването, трафикантите на дрога

използвали стратегията „пакетно придвижване“ –

обикновено поне четири от бързите им ветроходни яхти тръгвали едновременно от различни точки на бреговете на Испания. „Така шансът да бъдат заловени всички яхти силно намалява. Българите са си правили сметката, че при лош сценарий могат да прежалят един или два от морските си съдове и товарите в тях, но не са предполагали, че ще ги ударим наведнъж“, не без гордост изтъква полицейският комисар Рафаел Перес.
Първата атакувана от полицията в Испания ветроходна лодка е „Сладък бриз“, плаваща под флага на Великобритания. Баровската 18-метрова лодка е прихваната от патрулни катери на 24 септември в района на Фуертевентура. В лодката са открити 10 700 килограма хашиш. Часове по-късно, друга яхта, плаваща пак под британски флаг и с екипаж от двама руснаци и един българин, е заловена в международни води близо до Гибралтарския проток. Лодката, която в крайна сметка е принудена да акостира на Алхесирас, е превозвала 9 300 килограма хашиш, всички подредени в снопове, които наркотрафикантите дори не са си направили труда да скрият.
На 26 септември полицейски катери и хеликоптери обграждат плаващата под германски флаг платноходка „Амалта“ край бреговете на Мавритания, в международни води, с приблизително количество от 4500 килограма хашиш. Куриозен щрих от тази операция е, че

баровската яхта потъва на пристанището

вследствие на лошите „метеорологични условия“ и продължителното преследване. Напълно възможно е яхтата да е била умишлено потопена от трафикантите, или пък да е пострадала при евентуално сражение с полицейските сили. Все пак яхтата е била извадена от водата заедпо с 4,5 тона хашиш.
Последната заловена яхта е „Карла“, плаваща под холандски флаг, която е задържана на 28 септември. В нея са открити 6 тона хашиш и така общото заловено количество дрога при полицейската операция набъбна до 35 тона хашиш.
Според анализа на полицейския комисар Рафаел Перес, българите са разработили нов морски маршут за трафик на хашиш, заобикаляйки Гибралтарския проток и ползвайки Балеарските и Канарските острови. Така те избягвали контрола за сигурност. „Стратегията на заловените трафиканти е била да избягват компрометирания Гибралтарски пролив, който вече е добре охраняван от Мароко, и да ползват риболовния морски канал, успореден на Португалия“, отчита Рафаел Перес.
Според обявлението на властите в Испания, още няколко европейски държави, сред които и България, са им оказали помощ при разследването, довело до мащабната акция по залавянето на трафикантите на хашиш.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.