Бате Харо на съд, след като 5 месеца е подслушван (Харалампиев консултирал схемите си с Каракачанов)

0


Буквално в деня, в който прокуратурата обяви, че е готова с обвинението срещу Бате Харо, иначе казано бившия шеф на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, стана ясно, че в благоевградското село Делвино са регистрирани на адрес 400 македонци. Разбира се, никой в селото, което има едва 30-тина жители, никога не ги е виждал. Дори собствениците на къщите, в които се водят регистрирани новите българи, не са ги срещали. Да не говорим пък, че стопаните никога не са давали съгласие да се ползват адресите им, пише Уикенд.


Петър Харалампиев бе уличен и задържан като организатор на престъпна група, която е осъществявала търговия с българско гражданство. Престоя в ареста почти години и излезе срещу 100 хил. лева гаранция. Твърди се неофициално, че

парите са платени от Веселин Теофилов,

съветник на арестувания бивш екоминистър Нено Димов, и стопанин на басейна в Люлин. Въпросният  Веселин Теофилов е бил съпартиец на Бате Харо в партията „БГ патриот”. Преди да се сгромоляса от поста си, Петър Харалампиев се водеше лидер на бутиковата партийка, която е част от съуправляващата коалиция „Обединени патриоти”.
Източници от разследването потвърдиха пред „Уикенд”, че той е  подслушван от прокуратурата 5 месеца преди да го спипат в кабинета му. Според СРС-тата Бате Харо звънял поне два пъти дневно и на Красимир Каракачанов, и на Валери Симеонов. Консултирал с тях всеки отделен казус, допитвал се дали и на кого какви документи да даде и срещу какво.
Както „Уикенд” вече писа, паспортната мафия, зад която стоят известни имена от ВМРО, инкасира огромни приходи. Затова не е странно, че шефът на организираната престъпна група, която върти бизнесът с българските документи според прокуратурата, е отстранен, но бизнесът не спира. Самият Петър Харалампиев преди години е предложен за поста от шефа на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.
Но да се върнем към скандалния случай с 400-те македонци, регистрирани в село Делвино и последствията от него. Аферата е  разкрита от кметския наместник Любен Парашкански. Иначе в цялото село

били записани близо 550 македонци

с български лични документи. Разбира се, никой от местните хора никога не ги е виждал, но пък след като в Делвино има регистрирани толкова много хора, възниква любопитен казус. Трябва да има избори за кмет, а не да се назначава кметски наместник, защото селото е преминало вече прага от 350 души.
Сега по странния случай с Делвино ще трябва да се произнесе Общинският съвет в Благоевград – да има или да няма избори за кмет! Дори само този случай показва, че издаването на български паспорти за македонци носи не само огромни печалби за каналджиите, но и създава реални проблеми пред местната власт. Ако общинарите приемат факта, че в селото са регистрирани 550 души, там трябва да има избори. А ако се реши да има, колко души ще се явят на тях! По-лошото е, че Делвино не е единственото село с такъв проблем. С него се сблъскват и други населени места от Благоевградско, понеже те са най-удобни на македонците поради географската си близост.
Например, в съседното до Благоевград село Бело поле се водят 11 700 жители, а реално живеят не повече от 1000, казват източниците ни. В с. Бистрица пък има само 25 души, но са записани близо 600. Според данни на полицията в с. Рилци, което е на входа на Благоевград над 2000 новоизлюпени българи са били записани на адрес, който всъщност се оказва празен терен. Село Лешко също от години се сблъсква с тези нови българи, които обаче

никой не ги е виждал.

Според запознати само за адресната регистрация кандидатите за наши паспорти плащат по 200 евро. Иначе самият паспорт струва от 700 до 7000 евро, че и много повече.
Любопитно е, че двамата високопоставени македонци –  собственикът на телевизия „Канал 5” Емил Стойменов и шефът на Агенцията за аудио и аудиовизуална медия, което е аналог на нашата СЕМ, Зоран Крайчевски, за които писахме още преди година, че са платили солидни пари, още не са получили български документи. Високопоставен съветник по национална сигурност лично се застъпил за тях, дори ходил да се моли из високите етажи в правосъдното министерство и в администрацията на вицепрезидента. Буквално до преди дни обаче воплите му останали без отзвук.
Зоран Трайчевски е роден през 1970 г. в Скопие, а Емил Стойменов – през 1966 г. в Щип, като двамата са посочили един и същ адрес в България. Той се оказва на техния приятел – покойния собственик на агенция „Фокус” Красимир Узунов, прославил се с прякора си Поручика. Неофициално се твърди, че двамата македонски хайлайфни персони са дали 200 000 евро.
Впрочем, тези дни македонският премиер Зоран Заев даде интервю по Канал 5 и в него нарече Бойко Борисов „личен приятел”. Той каза още, че въпросът за Гоце Делчев, по който са на различни позиции София и Скопие, е работа на историците, а не на политиците. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.