Вехтата кримка Ники Дългия изплува от кокаина в кашоните с плодове

0

Старият контрабандист Николай Тодоров – Дългия, който бе приближен на Косьо Самоковеца, изплува по разследването за 550 кг кокаин, които бяха заловени в два тира и укрити в кашони с плодове в края на януари тази година. Това става ясно от показания на свидетели по разследването на Специализираната прокуратура.

Арестувани са бизнесмените и собственици на транспортни фирми Огнян Асенов, бившият шеф на столичната митница Красимир Керемедчийски и Пламен Пешев. Те са вече от осем месеца в затвора в ареста и е време да ги освободят, защото делото им не е в съда. До сега им беше отказвано.

Камионите на Керемидчийски и Асенов, пълни с лайм и ананаси пътуват от Колумбия, разтоварни са в Гърция и влизат в България в началото на годината.

 Пратката е контролирана от няколко служби за сигурност и е част от голямо разследване в голям брой европейски държави.

За ценния товар разпределен на две места са знаели арестуваните по-късно шефове от отдел наркотици на ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков, стана ясно от показанията на свидетели. Според тях двете ченгета са информирали Ники Дългия, че дрогата е влязла в България. Дали той има нещо общо с трафика на кокаин от Колумбия към Европа, не става ясно.

Николай Тодоров – Дългия е  един от мистериозните бизнесмени, арестуван и съден за трафик на дрога в миналото, но оправдан. 57-годишният мъж е бивш полицай и лекар на националния отбор по бокс. Наричат го още доктора, защото е медик, но е по-известен с прякора си Дългия.

Николай Тодоров е известен на службите от 20 години. Сочен е за един от приближените на висаджията контрабандист Константин Димитров – Косьо Самоковеца,  когото разстреляха през декември 2003 година в Амстердам.

Докато е още жив, Ники Дългия арестуван при разбиването на голям канал за контрабанда на бяла техника. Тогава не се стига до върховете на схемата, но е ясно, че зад нея стоят Самоковеца, митничари и полицаи. Оттогава Тодоров се измъква, дори да го задържат, защото после го оправдават.

Слуховете за чадър от високо над него витаят оттогава.

След убийство на Самоковеца Николай Тодоров се потапя дълбоко и влиза в контакт с други играчи от подземието, твърдят запознати пред „Галерия“. Подозиран е за трафик на хероин от Близкия изток към Европа. Отново е арестуван през 2014 година при акция на ДАНС. Тогава на ГКПП „Капитан Андреево“ е проверен камион с прежда, който влиза от Турция. Оказва се че вътре има 106 кг хероин. Шофьорът е притиснат от агентите и го пускат, за да откара стоката до София, но го поставят под контрол. При предаването в столицата са арестувани босовете на канала Георги Спасов и Николай Тодоров. Започва разследване в Хасково на чиято територия е граничният пункт. Ники Дългия е оправдан. Шофьорът и Георги Спасов са осъдени на по 15 години затвор.

Дългия не е арестуван за рекордната пратка от 550 кг кокаин, натъпкан в кашоните с плодове. Освен твърденията на свидетели, че са информирали Тодоров за влизането на камионите, няма други доказателства, той да е организирал трафика.

 Пет месеца след залавяне на двата камиона с дрога в София, полицейските служби в Испания и Холандия хванаха общо 15 души от двете държави, сред които и колумбийският доктор Маурисио Вергара, който лекуваше Марадона в миналото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.