Оправдаха Иво Гела, Ники Шванца и сие! (Свидетели се отказват от показанията си,покойният Наско Ластика ги манипулирал)

0

Варненците Иво Иванов-Гела, Николай Иванов-Шванца и компания са невинни! Това реши преди броени дни съдия Емил Желев от Специализирания наказателен съд, научи „България Днес“. Така повече от 5 години след спецакцията и арестите в морската столица се оказва, че престъпна организация с тартор Иво Гела не съществува.

След няколко години влачене пред Темида и над 20 заседания съдът не открива доказателства Гела, Шванца и сие да са организирана група за изнудване, побои и наркотици, действала във Варна и Добрич от началото на 2001 г.

Атанас Радев-Ластика

Подсъдимият като лидер Иво Гела е сочен като дясната ръка на покойния бос на ВИС Георги Илиев по Северното Черноморие. Ченгетата търсят шефа на престъпната задруга, за да го заключат, но той се спасява от белезниците и изчезва.

Основен свидетел срещу него се оказва Атанас Радев-Ластика, който живее със сестра му. Причината е възникнал конфликт между двамата. „Иво Гела е един от най-бруталните престъпници, който съсипа и отне освен моя, но и живота на много хора“, казва Радев за шурея си. Той проговаря пред разследващите и се превръща в коз за обвинението. Три месеца след акцията Ластика умира. Според медиците той имал тумор, но приближени се съмняват, че може да е очистен. Криминалистите са категорични, че болестите са уморили свидетеля.

Именно Ластика играе ключова роля за оневиняването на подсъдимите, дори и след смъртта си. Пред съда са разпитани 20-30 свидетели. Всички те масово се отричат от показанията си, дадени по време на разследването. В съдебната зала разказват, че са били заплашвани от Ластика и манипулирани от него или от полицаи, за да говорят срещу Гела.

Иво Иванов-Гела

От думите си се отказват дори защитените по делото свидетели, чиято самоличност се пази в тайна от съображения за сигурност. Темида успява да разпита двама от общо четирима тайни свидетели.

Докато съдът се опитва да изясни обективните факти, процесът зацикля. От началото делото се води в отсъствието на главния герой Иво Гела и на Валентин Христов – Вальо Бандита. На подсъдимата скамейка сядат бившият приятел на вдовицата Мая Илиева – Николай Иванов-Шванца, Добрин Димитров-Боксьора, Красимир Бояджиев, Юлиян Кръстев-Главичката, Гриша Динков, Михаил Трайков и Красимир Лузев – Красьо Цопа.

Месеци наред няма заседания заради липсата на Цопа. Оказва се, че той е заловен в Алжир на яхта с внушителното количество от 5,3 тона дрога. Бреговата охрана получава сигнал за закъсала лодка, която се разпада заради бурния вятър, в териториалните води на Алжир на 15 морски мили северно от Оран. Това е платноходка, плаваща под германски флаг, която прилича на лодка за развлечения, съобщава полицията.

На място са изпратени хеликоптер, няколко лодки на армията за ескорт, както и моторна лодка. Хеликоптерът спуска спасителни жилетки, с които изтегля Красьо Цопа и друг негов наркоавер от палубата. След като спасяват екипажа и издърпват плавателното средство на брега, полицаите се натъкват на изумителната находка. Наркотиците са намерени под пластмаса на дъното на трюма на лодката.

Поради проблемите на Красьо Цопа с правосъдието в африканската страна делото и срещу него се гледа задочно. След всички перипетии тримата отсъстващи и шестимата им съпроцесници, които се явяват в зала, излизат невинни на първа инстанция.

Не се потвърждават твърденията на разследващите, че Иво Гела и хората му са се опитали да превземат варненския наркопазар със силови методи и с употреба на калашници и мачете. Въпреки споменатите незаконни хобита подсъдимите са погнати само като организирана група, без да им бъдат повдигнати обвинения за други вторични престъпления.

„Няма доказателства и това беше логичният завършек на този процес“, коментира пред вестника адвокатката на Иво Гела – Деспа Иванова. Тя заяви, че няма контакт с клиента си и не знае дали той ще се появи, ако оправдателната присъда влезе в сила. По този случай за 5 години е похабен огромен ресурс, коментира юристката.

Ники Шванца сам разказа, че за всяко заседание му се налага да си взима билети за самолета, тъй като се опитва да развива бизнес в Кипър. Друг от аверите му трябвало да пътува от Холандия до съда на столичната ул. „Черковна“. „Като кола с летни гуми по заснежен баир се движи делото“, отговаря Шванца на въпрос за развоя на процеса още преди да се знае краят му. Тъй като няма виновни, разноските по делото остават за сметка на данъкоплатците.

Прокуратурата се чуди за протест

Още не се знае дали държавното обвинение ще протестира оправдателната присъда. Наблюдаващият прокурор по делото Детелина Ганчева призна пред вестника, че с наличните доказателства трудно би било да се обори решението за оневиняване. „Няма обективни находки. Всички свидетели преразказват това, което са чули от Атанас Радев и което той им е казал“, уточнява прокурор Ганчева. Освен това тя също потвърждава, че по време на делото свидетелите са се отказали от показанията си, дори защитените. Срещу Гела и компания не са използвани специални разузнавателни средства, а престъпленията, за които са обвинени, са се случили доста назад във времето.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.