Пешо Сумиста обикаля затворите като цветарка, тарторът на „Килърите” с доживотна присъда е кошмар за надзирателите

0

Пешо Сумиста е кошмар №1 за Главна дирекция „Изпълнения на наказанията”, под чиято шапка са всички затвори у нас. Петър Стоянов, който излежава доживотна присъда без право на замяна като тартор на бандата за поръчкови убийства „Килърите”. Сумиста, заедно с Георги Вълев и Васил Костов – Кеца, бяха натикани в дрънголника за 2 поръчкови убийства – на шуменския бизнесмен Румен Рачев, бе извършено през 2009 г., и на великотърновския адвокат Петър Лупов, писа Уикенд.

Шеф в Софийския централен затвор призна пред „Уикенд”, че корпулентният гангстер е страшилище за надзиратели и началници, затова и често бива местен от зандан в зандан. „Пешо Сумиста е неуправляем, постоянно влиза в конфликт със служителите и с други затворници, бие се, създава проблеми, негови хора опитват да му вкарат наркотици, въобще – ходещ ужас. По тази причина Петър Стоянов постоянно сменя „адресната регистрация”, последно преди няколко месеца бе командирован в затвора в Бобов дол”, не скри източник на „Уикенд”.
Поръчковият убиец влезе окончателно зад решетките с присъда доживот с решение на Върховния касационен съд от края на 2017-а. Оттогава тежкотонажната мутра се е забъркал в десетки сбивания, за които няма как да бъде наказан, след като присъдата му е най-тежката, предвидена от българското законодателство.
Бившият шеф на българската федерация по сумо изнаглял дотам, че опитал да изнудва администрацията на Софийския затвор с искане да получи телевизор в килията. Срещу това обещал да се държи прилично. За негово нещастие рекетът не мила и кръвожадният бандит не получил исканата екстра.
Междувременно за трите години в килия Петър Стоянов завел над 40 дела с исковете срещу съдии, прокурори и свидетели в процеса „Килърите“.
В края на октомври 2019-а дойде новината, че по искане на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Старозагорският окръжен съд реши да отнеме спестявания и имоти на Сумиста на обща стойност 361 888 лв.
В списъка на незаконното имане са акции в 6 търговски дружества – „Агрикан“, „Сънрайз Билд“, „Инвар М“, „Аутокът“, „Сиърс“ и „Боро тур“ със седалища в София и Варна,12 000 евро, отнети при задържането на Стоянов през далечната 2009 година в Шумен, други суми по различни банкови сметки на килъра, 21 бона от продажба на дружествени дялове в различни фирми, 35 000 лв. от продажба на право на строеж над апартамент, както и бивш овчарник в павелчанското село Манолово.
Производството за изземване на имуществото стартирало още през 2010 г., когато Пешо Сумиста бил привлечен като обвиняем за организирането и ръководенето на бандата за покушения. От КОНПИ са поискали да бъдат конфискувани и 13 бона от сметките на бившата вече съпруга на гангстера – Емилия Попова. Петър Стоянов и Емилия Попова бяха осъдени и да заплатят допълнително близо 24 000 лв. държавни такси и разходи по делото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.