Братя Галеви вдигат нов ски курорт след лифта за Седемте езера

0


Скандалният проект „Супер Паничище”, който беше спрян от съда през 2016 г., се съживява тихомълком, съобщиха пред „Уикенд” източници от кметството в Сапарева баня. Проектът е на кметството и фирма „Рила спорт”, която и сега държи в ръцете си златна мина – къса билетите на лифта за Седемте езера.

Известно е, че зад компанията стоят преминалите в нелегалност Пламен Галев и Ангел Христов, наричани братя Галеви. Макар и в неизвестност, бизнес делата им вървят отлично с помощта на доверени лица, роднини и държавни служители.
За „Супер Паничище” се заговори още по времето, когато братя Галеви бяха пълновластни господари в Дупница и региона. Заедно с други съмнителни

бизнесмени с проруска ориентация и контакти,

те чертаят планове за ски-писти от връх Кабул през Седемте езера чак до Паничище. Заедно с новите спортни съоръжения те искат да вдигнат и хотели с над 5000 легла, въпреки че и сега построените в курорта Паничище пустеят. Голямата идея е да се свърже минералната вода на Сапарева баня със ски-туризма в Рила и да потекат милиони евро от туризъм в лоното на планината.
Съдът обаче видя опасност за биоразнообразието в района и спря грандоманския проект. Години преди това и екологичното министерство отхвърли проекта, но затова пък единствено РИОСВ-Перник прие, че „Супер Паничище” няма да окаже отрицателно въздействие върху защитените животни и птици в зоните от Натура 2000, които се намират непосредствено до новия курорт.
Досега от проекта е направен само лифтът от хижа „Пионерска” до циркуса на Седемте рилски езера, който нанася непоправими щети върху природата. Както е известно, в момента езерата се заблатяват, понеже потокът от туристи е огромен, а джипове разораха пътеки в планината.
Въпреки скандалите около лифта и реалната опасност седемте езера направо да изчезнат, през последните седмици отново се правят нагли опити проектът за нови ски писти от връх Кабул и хотели, да се реанимира. Това потвърждават източниците ни, като допълват, че около новия устройствен план на курорта Паничище усилено работи фирма „Ивис”, скандално известна на еколозите покрай проектите си за ски зони в Банско. Кметството в Сапарева баня, начело с кмета Калин Гелев, също е плътно ангажирано с проекта, допълват източниците ни. Засега искали медийна тишина, за да не се разчуе и да не скочат еколозите срещу „Супер Паничище”. И как кметът Калин Гелев да не е твърдо „за” проекта, след като преди да влезе в кметският кабинет

негови бусове разкарват туристи до лифта

пред хижа „Пионерска”, без обаче да си правят труда да дават билети. Освен това братовчедка на Пламен Галев, въпреки че е пенсионерка, била на важна позиция в кметското ръководство, вероятно понеже е изключително ценен и компетентен кадър.  
Ако планът за новото строителство на писти и хотели успее, най-много ще спечели фирмата „Рила спорт”. Зад нея, както показва Търговския регистър, стои офшорка от Белиз, а управител е Ивайло Проданов. Голямата история на тази фирма започва още през 2009 г., когато братя Галеви успешно лансират идеята за лифт към Седемте рилски езера. Днес подразделението на „Рила спорт” – „Атомик – Инвест”, което къса билетите на лифта, се ръководи формално от Тома Бельовски, баща на Юлиана, която роди третото дете на Пламен Галев. Всичко обаче се решава от управителят на „Рила спорт” Ивайло Проданов, допълват запознати.
В годините, когато Галеви са на върха на славата и силата си, той е назначен първо за служител в НСБОБ в Кюстендил, а след това става оперативен помощник на тогавашния главен секретар  на МВР ген. Илия Илиев. При това всички в МВР са наясно, че е на подчинение на Пламен Галев и Ангел Христов. Дори се стига до питане какво прави той в МВР, направено в парламентарната комисията по вътрешен ред и сигурност. А в доклада по този повод пише: „От началото на септември 2006 г. до края на февруари 2007 г. като оперативен помощник на главния секретар Илиев Илиев е работило лицето Ивайло Проданов,

приближено на Галев и Христов.

То е било назначено за държавен служител по предложение на главния секретар Илия Илиев и със заповед на министър Румен Петков. Имало е достъп до цялата информация, постъпила при Илиев…Изпълнението на служебните му задължения е налагало достъп до класифицирана информация, представляваща държавна тайна, с ниво на класификация – „Строго секретно” и достъп до класифицирана информация на НАТО и Европейския съюз”. Ни повече, ни по-малко! След дебатите във вътрешната комисия на парламента Проданов е уволнен от МВР.
Сега той управлява „Рила спорт”, но понеже тези факти от миналото не са забравени, той не се явява пред медиите. С тази задача се е  захванал далеч по-обиграният Славейко Стайков, също член на директорския борд на „Рила спорт”. Напоследък той дава изявления, че компанията и кметството в Сапарева баня са направили среща, на която са обсъдили предстоящите строителни работи, свързани със „Супер Паничище”. Идейният проект на курорта бил на някаква канадска фирма. Тя по думите на Славейко Стайков имала голям опит в проектирането на подобни съоръжения.
Дали ще се размрази проектът за общ устройствен план на „Супер Паничищще”, предстои да видим. Факт е обаче, че предвидените ски-писти и хотели навлизат много сериозно в лоното на Рила, която е национален парк. Ако новите съоръжения се направят, няма съмнение, че протежетата на братя Галеви ще са на първа линия, както са сега и на лифта за Седемте езера. Навремето, да припомним, за да изсекат гората заради строителството на лифта, се оказа, че „неизвестен извършител” е бастисал вековните борове, без да има разрешение, но под прикритието, че прави „противопожарни просеки”. Така че опитните играчи имат готов изход при всеки случай.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.