Пуснаха на свобода убийците на мъжа на Наталия Гуркова, покушението му остава неразкрито

0

Полицейските власти в Йоханесбург са освободили от ареста трима черногорци и двама сърби, разследвани като извършители на мафиотското убийство на Джордже Михалевич, черногорския съпруг на миската Наталия Гуркова. Заможният търговец на диаманти бе разстрелян точно преди 2 години – на 25 септември 2018 г. в ЮАР. Тогава двама мъже, качени на мотор го застигнаха на светофар в предградие на Йоханесбург, а единия от тях изпразни цял пълнител в тялото му, писа Уикенд.

Тази пролет полицията в Йоханесбург арестува престъпна банда от сърби и черногорци, за която се смяташе, че стои зад екзекуцията на съпруга на Наталия Гуркова, както и зад други мафиотски убийства. Сред закопчаните бе и сърбин с малко име Милан, за когото имаше данни, че върти сенчест бизнес в България. Арестуваните сърби и черногорци са прекарали повече от

три месеца зад решетките,

но в крайна сметка са били освободени в началото на месец септември поради липса на достатъчно убедителни доказателства за вината им.
С пускането на свобода на задържаните наемници, вероятността убийството на мъжа на Наталия Гуркова да бъде разкрито става все по-малка, коментират медиите в Южна Африка.
Според основната версия, която бе разследвана от криминалистите в ЮАР, Джордже Михалич е паднал убит в свирепа нарковойна между сръбски и български гангстери, свързана с кражбата на 20 кила кокаин.
Войната между българи и сърби в ЮАР пламва след изчезването на 20 килограма

кокаин на стойност $ 2 милиона

през април 2017 г. Според сръбското издание „Курир“, което излезе с обширно разследване на крими инцидента миналата година, сръбски гангстери, ръководени от крими авторитета Иван Джорджевич – Жуча, организират кражбата на дрогата. Кокаинът е задигат в Кейптаун, но е пласиран на едро в Йоханесбург. Българите обаче бързо научават кой е отговорен за задигнатата им пратка и организират кърваво отмъщение.
През септември 2017 г. наемници на родната мафия в ЮАР изстрелват 4 куршума в тялото на Жуча, който е издебнат пред тузарски ресторант в Йоханесбург. Сръбския тартор обаче оцелява в покушението, а неговите хора организират контраудар. Смята се, че екзекуцията на българина Анжело Димов и на съпругата му Незабравка, които бяха открити разстреляни в дома им в Бергвилет край Кейптаун през февруари 2018 г., е отмъщение за стрелбата срещу Жуча.


Източник на „Уикенд“ от родните служби за сигурност също потвърди, че най-вероятната причина за убийството на Анжело Димов и на жена му е заради наркоафера. „Анжело е бил част от крими контингента, устроил се в ЮАР. Занимавал се е с източване на кредитни карти, с наркотици и поръчкови грабежи. Почеркът на убийството подсказва, че е за отмъщение – килърите

бяха ликвидирали даже и кучето му“,

спомня си столичен антимафиот.
Уви, мафиотската екзекуция на семейството българи в ЮАР не е последната в балканския наркоконфликт на Черния континент. Родните гангстери отвръщат с дъжд от куршуми, като на мушката са хора от близкия кръг на Иван Джорджевич – Жуча. В разстояние на 7 месеца четирима от доверениците на гангстера са разстреляни от българската мафия. Убити са Милан Джуричич – Мики, някога разследван като съпричастен към смъртта на Желко Ражнятович – Аркан, Дарко Кулич и Югослав Смикилич. Четвъртата жертва е мъжът на „Мис България 1998“ Наталия Гуркова – Джордже Михалевич.
Макар и роден в Черна гора, Джордже е

членувал в сръбска криминална банда,

ситуирана в ЮАР и ръководена от Жуча. Каква точно е била ролята на черногорския съпруг на Наталия Гуркова в кражбата на кокаина от български мафиоти, и до днес остава неясно. Най-вероятно обаче Джордже е участвал в продажбата на 20-те кила кокаин на едро, задигнати от хората на Жуча.
Непосредствено след убийството на мъжа на Наталия Гуркова, медиите в Йоханесбург лансираха версията, че мократа поръчка може да е възложена от чешкия мафиот и бивш съдружник на Джордже в бизнеса му с диаманти Радован Крейчин. Той е в затвора в Йоханесбург от 2015 г. насам, но според криминалистите гангстерското му влияние не е намаляло зад решетките. В ЮАР Крайчин е известен като бос на могъща сенчеста групировка, замесена в поръчкови

убийства, отвличания и крупни обири.

Чешкият мафиот бе разследван като поръчител на отвличането на бащата на Джордже, който през 2013 г. бе похитен и инквизиран в Йоханесбург. Тогава агресорите потрошиха крайниците и таза му с чукове, а няколко седмици по-късно възрастния мъж почина от травмите си.
„Джордже въртеше съвместен ювелирен бизнес с чешкия гангстер, който впоследствие опита да заграби бижутерските му бутици. След разрива с Крайчин мъжът на Наталия Гуркова се присъедини към сръбската мафиотска организация, ръководена от Иван Джорджевич – Жуча, за да оцелее. За съжаление се забърка в друга гангстерска интрига и плати с живота си“, коментират познати на покойния съпруг на Наталия Гуркова.
Версията, че убийството на Джордже Михалевич е поръчано от чешкия мафиотски бос Радован Крейчин, вече е отхвърлена от разследващите. Криминаристите в Йоханесбург провели дълга серия от разпити на Крайчин, подложили го и на детектор на лъжата, за да установят, че той няма общо с кървавата мафиотска екзекуция.
Що се отнася до Наталия Гуркова, то овдовялата носителка на приза „Мис България“ отглежда сама в България двете си деца от брака й с Джоржде – – 10-годишната Джорджия и 6-годишния Кристиян. Популярната моделка обяви за продан имотите и бизнеса на мъжа си в ЮАР и е категорична, че никога повече няма да се върне в Йоханесбург.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.