Жив ли е Шатката? Съпругата на убиеца, избягал преди 6 години от затвора, иска да получи смъртен акт

0


Николай Николов-Шатката, който офейка от пандиза на 30 април 2014 г. заедно с гватемалеца Хосе Гевара, вече не е сред живите. Това поне твърди съпругата на бандита, която е подала документи по съдебен път да получи смъртен акт на мъжа си, научи „Уикенд” от свои източници от МВР.

Законът позволява подобно нещо, ако дадено лице е в неизвестност дълго време. Точно по този начин например жената на висаджийския бос Мето Илиенски – Яна Емилова, успя преди 9 години да се сдобие с документ, че мъжът и е мъртъв. Илиенски е в неизвестност от 29 ноември 2003 г.


Според ченгета обаче Николай Николов не е мъртъв,

а това е просто един от опитите му да се измъкне от правосъдието. Шансът на съпругата му официално да стане вдовица е почти нулев. Съдебната практика сочи, че магистратите разрешават издаването на смъртен акт на лица, които са в неизвестност от повече от 10 години. Отделно за Шатката има оперативни данни отпреди 2 години, че е жив и здрав и се крие във Великобритания. Това дори беше потвърдено и от Софийска районна прокуратурата. И до днес обаче той нито е заловен, нито тези данни бяха потвърдени от английските полицейски служби.


Доскоро името му, придружено със снимка, фигурираше в раздела с издирвани лица от Интерпол.

Към днешна дата това не е факт. Има две причини за подобно развитие. Едната е, че Николов е преместен в непубличните данни на Интерпол, а другата е, че е премахнат от списъците. Ако е вярна втората причина, това може да стане само по искане на прокуратурата през българското бюро на международната полицейска организация.


Името на Николай Николов се спрягаше като ключов свидетел на МВР и прокуратурата по разследването на едно от най-знаковите убийства в България – това на боса на ВИС Георги Илиев.

Малко след ареста на пернишката банда за убийства „Килърите 3” през 2013 г., оглавявана от бащата на Райко Кръвта – Васил Станков, по пряор Бай Васо, от полицията заговориха, че са на път да разплетат убийството на Илиев.  МВР се похвалиха, че разполагат с анонимни свидетели, които подробно са разказали за покушението. Според тези данни Райко Кръвта категорично е килъра на шефа на ВИС-2,  а причината е, че си е позволил да ликвидира кумеца му Васил Гьорчев-Кьоравия от Благоевград.


Хора от обкръжението на Кръвта разказвали как той им се хвалел с убийството на Кьоравия.

Два месеца по-късно е извикан на среща от Георги Илиев, който го заплашва и унижавал по време на целия разговор. Затова Райко решил да отмъсти, като застреля боса на ВИС. Логистичната група, която организира покушението, включвала Райко Кръвта, баща му Васил Станков-Бай Васо и брат му Румен. Анонимните свидетели посочили и кой точно апартамент тримата са наели в Несебър, ден преди убийство на мафиота, станало на 25 август 2005 г.


Един от тези свидетели, и то основен, е бил Николай Николов. Шатката влиза в „Килърите 3” още през 2002 г. По това време пак се укрива от властите, за да не влезе в затвора заради влязла в сила присъда. Николов играе ключова роля в две убийства – на Николай Христов-Хайо, станало на 19 февруари 2008 г., и на Теодор Неофитов-Ханс, случило се само 16 дни по-рано. Въпреки това, получава 20-годишна присъда само за смъртта на Хайо.


Екзекуцията на Христов бе извършена на 19 февруари 2008 г. публично, на оживено място, пред пернишкия хотел „Струма”. Тогава Шатката стреля по тялото на Хайо с автомат. Николай Николов е задържан за убийството в края на март 2008 г.  


Бандитът офейка от пандиза на 30 април 2014 г. заедно с гватемалеца Хосе Гевара. Планът им да излязат на свобода е бил замислен година по-рано и е изпълнен по ефектен начин. В двора на затвора влиза автомобил „Опел” със син буркан и затъмнени стъкла. Шофьорът вътре е бил с униформа на полицай и е размахал служебна карта. Пазачът на бариерата изобщо не се е усъмнил, че водача не е негов колега. Единственото, което направил, е да запише регистрационния номер на колата. През това време в двора на затвора Шатката и Хосе чакат патрулката, за да се качат вътре и безвъзвратно да офейкат от злокобното място.


Повече от година отне на МВР, за да нареди пъзела на бягството и да разплете случая.

Оказа се, че Хосе Гевара е финансирал целия план, а хората, които са помогнали да се осъществи, са Борислав Аргиров-Боби Дебелия от Петрич и Дончо Василев, стар приятел на Шатката от затвора. Двамата бяха арестуван в началото на ноември миналата година по друг случай на каналджийство. Още докато лежал зад решетките, Дончо узнал за намерението на Шатката да избяга. Той наел колата, с която бегълците излезли от затвора. Шатката и Хосе се качили по-късно в личната кола на Дончо на софийска улица.  По пътя Дончо на няколко пъти се свързвал с Боби Дебелия, който му давал информация дали наоколо дебнат ченгета.


Бегълците минали през Кулата, водени от друг каналджия. В Игуменица групата се качила на ферибот за Италия. Билетите били осигурени от Боби Дебелия. От този момент  следите на Шатката се губят. Свидетели твърдят, че са го засичали във Великобритания, където работел нелегално по строежи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.