Атентатът срещу Алексей Петров поръчан от Васил Божков на чужденеца Гиа Хергиани

0

Соченият като наследник на наркобарон №1 на всички време в света Пабло Ескобар – грузинеца Гиа Хергиани, е човека, под чийто контрол се намират остатъците от бизнеса и скритите милиони на Васил Божков в България. Това разкриха пред „Уикенд” отлично осведомени източници от специалните служби.

Гиа и Черепа са близки приятели от повече от 20 години. Сега от службите са установили, че интересите на избягалия в емирствата хазартен бос се отстояват от грузинеца. Именно през негови дружества се осъществяват част от паричните трансфери у нас в момента. Хергиани е придобил и някои от знаковите имоти на Черепа, които той е успял да прехвърли в последния момент, преди да бъдат запорирани.


Името на грузинеца се свързва и с още едно знаково покушение в България – стрелбата срещу Алексей Петров. На 29 октомври 2015 г. по бившия съветник в ДАНС и неговия шофьор беше стреляно. Бронираният „Мерцедес S500”, в който пътуваше Петров и шофьорът му Стефан Борисов, бе обстрелван с два гранатомета РПГ 22 към 9 ч. сутринта в същия ден. Това стана недалеч от дома на бившия съветник на ДАНС близо до бул. „Черни връх” в София. По това време той пътува към офиса си.


Месеци по-късно МВР разплете престъплението. Бандитите, които опитаха да убият Алексей Петров са украинците Артьом Темпинский, Максим Чорний и техния помагач Йевен Балков. А човекът, който ги е наел за мократа поръчка, е Роман Логвиненко, който също е украинец. Той беше и единствения арестуван, а вече и осъден за престъплението. Другите трима не са в България и се издирват чрез Интерпол. В ъндърграунд средите упорито се говори, че украинците са хора на Гиа Хергиани и той е в основата на поръчката. Елиминирането на Алексей Петров пък било възложено от Васил Божжков.


Гиа е легендарна фигура в ъндърграунда на световно ниво.
Грузинецът е подозиран от разузнавателни служби като ЦРУ, ДЕА, МИ6 и Мосад като топ доставчик на дрога в цяла Европа и част от Азия. Той е известен и в родния ъндърграунд. Името за първи път е публично осветено през 2008 г. На 14 декември същата година на фериботен терминал в пристанище Бургас-запад, митничари направиха мега удар. В тайници в три тира, превозени с ферибот от Поти, Грузия, са открити 375 кг хероин. Дрогата е опакована в буркани с маслини и бутилки с вино, а количеството е рекорд за България за последните 32 години. Операцията е съвместна с ДЕА и турските митници. Според оперативните данни, предоставени тогава, канала е бил ръководен от грузинците Гиа Хергиани, Георги Жордания и Георги Кахиани.


Малко преди да бъде разбит, служители на ДАНС засичат SMS, изпратен от тогавашния зам.-директор на Агенция „Митници” Румен Божинов, популярен с прякора си Цайса, до друг човек със съдържание: „Всичко е окей, но трябват 250 000 евро за шефа на балета“. Парите се искат, за да се спасят от екстрадиране от страната тримата грузинци, разследвани тогава от ДАНС и ГДБОП за организиране на незаконни мегаканали за трафик на хероин, амфетамини, оръжие, както и за пране на пари. На полицейски жаргон „балета” е родното ФБР, служители му са известни в системите за сигурност като „балерини”, а шефа на балета е лично ръководещия тогава агенцията Петко Сертов.


В продължение на години българските служби трупат данни за връзките на Хергиани, Жордания и Кахиани с лидерите на грузинската и чеченската мафии във Варна и София.

Тримата имали и сериозни връзки с ключови родни политици. През юли 2008 г. председателят на ДАНС Петко Сертов първо подписва заповедите за експулсирането им, а седмици по-късно ги отменя след обаждане от най-високо място, както сам споделял пред служители на агенцията. Въпреки това, няма категорични данни Сертов да е взел подкупа от 250 000 евро.
Два месеца по-късно – на 20 септември 2008 г., на паркинг за тирове в гр. Табриз, Иран – тежковъоръжени барети от иранското звено за борба с наркотиците обграждат камион с българска регистрация.
Шофьорът Живко Русев от Гълъбово е арестуван, а тирът – закаран в двора на местната полицията. Там го разглобяват и под шасито откриват тайник, натъпкан със 129 кг хероин. Българският шофьор е осъден на доживотен затвор. За ГДБОП и ДЕА обаче две неща са сигурни. Едното е, че Русев е карал ТИР в международен канал за големи количества хероин от Иран през България за Западна Европа. И второто – заловените на 14 декември 2008 г. 375 кг дрога на пристанището в Бургас са с абсолютно същия произход от същия канал, ръководен от грузинците. След залавянето на двете пратки тогавашният заместник директор на Агенция Митници Румен Божинов изпада в бяс и дори прави неуспешен опит да закрие наркоотделите в Агенция „Митници”, спомнят си чевгета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.