56-годишен пазач е бушонът, който ще отнесе вината за нелегалните цигари на Миню Стайков

0

Само срещу 56-годишния Алекси Трифонов има доказателства за нелегалните цигари от фабриката в Карнобат, която се свързва с Миню Стайков, пише „Галерия“.

 Мъжът е брат на общинския съветник от ВМРО в Карнобат Красимир Трифонов, който е дин от адвокатите  на Стайков. Алекси обаче не е бизнесмен, а обикновен пазач. Когато разследващите разбиха фабриката за цигари в Карнобат, той беше избягал и не го разследваха. След една година издирване го намериха в негов апартамент в Бургас. Скоро пък го пуснаха на свобода в гаранция.

Миналата седмица от Антикорупционната комисия съобщиха,  че срещу Алекси Трифонов ще бъде заведено дело за отнемане на незаконно придобито имущество. Според разследването на прокуратурата точно Алекс Трифонов е човекът, който е

държал цигари без бандерол на стойност 3,8 милиона лева

Интересно е че това се е случило в периода 2009 до лятото на 2018 година което означава че фабриката е бълвала нелегална продукция цели девет години. Когато полицията влезе в имота на бившата мандра в Карнобат беше намерен пълен с цигари ТИР който охранява Алекси Трифонов. Според експертизите цигарите са произведени само за пет дни.

 Производството на нелегални цигари не е престъпление според законите, които действат към  5 септември 2018 година, когато бяха арестувани алкохолния бос Миню Стайков, шуреят му Белун Хазърбасанов и още няколко души, а Стайков младши, шофьорът Манчо Колев и Алекси Трифонов бяха обявени за издирване. Един по един бяха изловени. Разследването на нелегалната фабрика тече вече две години. Освен това на участниците в групата са повдигнати обвинения за пране на пари и данъчни престъпления. Засега няма данни да е приключило и да е внесено в съда.  В ареста е само Миню Стайков заради друго дело – източване на субсидии по програмата „Млад фермер“.

На свобода е и собственикът на имота, в който беше намерена модерната фабрика.

Иван Димитров е син на кмета на Карнобат. В обяснението си твърди, че отдава под наем помещението на фирма от Стара Загора и не е знаел, че вътре имат цех.

 Разследващите още търсят стабилни доказателства, че точно Миню Стайков е организирал фабриката е печелил милиони от продукцията й. Има обаче вероятност да бъде даден на съд само за данъчни престъпления и пране на пари през кухи фирми във връзка с алкохолния си бизнес и единственият обвиняем за цигарите да се окаже пазачът Алекси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.