Унищожават главата на атентатора от Сарафово! Доживот без замяна получиха двамата му съучастници в терористичния акт

0

Да бъдат унищожени главата и крайниците на атентатора от бургаското летище Сарафово Мохамед ел Хюсеини. Това постанови председателят на 5-членния състав от Специализирания наказателен съд – съдия Аделина Ивановара. Наказания доживот без замяна бяха произнесени вчера за двамата съучастници в терористичния акт Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. Двмата получиха и по десет години лишаване от свобода за използване на неистински документи, в чието съставяне не са участвали. Става дума за шофьорски книжки и карта за социално осигуряване, издадени на чужди имена в американския щат Мичиган. Документите са използвани у нас при подготовката на взривяването на автобуса с израелските туристи на бургаското летище Сарафово.

Според тежката дума на магистратите заедно с главата и крайниците на убития при експлозията атентатор трябва да бъдат унищожени по съответния ред и други доказателства по делото. До този момент те са се пазили в Националната следствена служба като веществени доказателства по делото. Сред тях са и още вещи на Мохамед ел Хюсеини – перуката, с която се е дегизирал, шапка, маратонки, хавлиени чорапи, бельо. Всички тези ненужни вече за правораздаването вещи ще бъдат изгорени по съотвения ред с протокол в специални пещи, обясняват юристи.

Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан се издирват от Интерпол

Присъдата по делото за експлозията в Сарафово идва осем години след терористичния акт, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов. Избухналото самоделно взривно устройство рани близо още 40 души и български екскурзовод на 18 юли 2012 г.

Според обвинителния акт автор на атентата е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Той е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. Тримата били свързани по различен начин с военното крило на радикалното ливанско движение „Хизбула“.

Магистратите присъдиха и рекордни за България обезщетения на близките на загиналите израелци и

на ранените. Те са от порядъка от 10 млн. лв., 6 млн. лв., 3 млн. лв. Общият им размер надхвърля 135 млн. лв., които двамата осъдени трябва да платят солидарно. Присъденото обезщетение за нанесени неимуществени вреди на бащата на загиналия български шофьор е 568 хил. лв.

За сметка на осъдените задочно Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан са и направените разходи по време на досъдебното производство и процеса – по над 14 хил. лв. за всеки от двамата. Двамата продължават да се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

Според адвокат Ивелин Димитров, който представлява пострадалата българската екскурзоводка – Данка Иванова, присъдата е декларативна. Неговата клиентка не може да възстанови от шока, вече не работи като като екскурзовод. При атентата са й спукани двете тъпанчета, съобщава в. „24 часа“.

Служебният защитник на единия от подсъдимите – адвокат Жанет Желязкова, все още не е решила дали ще обжалва наказанието. Това може да стане в 15-дневен срок пред апелативния спецсъд.

„България Днес“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.