Калинки-връзкарки ще борят наркотичните зависимости! Славейка Николова, уволнена в Бургас, става шеф в столицата

0


Славейка Николова, дисциплинарно освободена поради несправяне с работата си като шеф на Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас, става още по-голяма началничка в  столицата. При това не в частна фирма, а в същата тази държавна структура, но вече Национален съвет по наркотичните вещества, който според клишето трябва да се бори със зависимостите от опиати. Как се бори, е повече от ясно – броят на зависимите расте неудържимо и няма сила, която да ги спре, писа Уикенд.

Историята на поредната издигнала се с връзки „калинка” едва ли е голяма изненада, но наглото в случая е, че тази госпожа, прогонена поради некадърност в Общински съвет по наркоманиите, е поставена на още по-висок пост в Националния съвет. При това е секретар на този съвет, като също е и главен експерт в отдел „Превенция на зависимости” в Министерство на здравеопазването. Наистина чудесна комбинация – в Бургас не я искат, но тя става началничка в столицата.
Да обясним, че

Националният съвет е доста апетитна хапка.

Ежегодно по различни програми се осигуряват стотици хиляди левове, с които зависими българи могат да се лекуват уж безплатно. Както е известно това лечение иначе е много скъпо, а този бюджет би трябвало да го направи достъпно за повече хора. Как се разпределят тези пари и до колко хора стигат, е отделен въпрос.
В случая е скандално, че въпросната госпожа Славейка е разобличена като неподходяща за тази работата през 2017 г. Тогава в Бургас е направен одит на оглавявания от нея съвет. Резултатите му са толкова потресаващи, че кметът на града Димитър Николов незабавно предлага на общинарите да я отстранят. Мотивът е несправяне с работата, „довело до неефективно използване на ресурса на подчинените й служители”, чиновнически евфемизъм за пълна некадърност. Или както допълват източниците ни, шефка и подчинени просто си клатят краката, без да свършат някаква работа, без дори да напишат стратегия за борбата с наркотиците, което се е изисквало от тях. Поне на хартия да отчетат нещо свършено. Вярно, както отбелязва и самата Славейка Николова, нямат финансови нарушения, но пък нямат и свършена работа.
Веднага след като е дисциплинарно отстранена, тя възразява остро на изводите в одита и се опитва да се върне на благата си служба чрез съда. Завежда дело в Административния съд в Бургас, но резултатът не е в нейна полза.
Уволнена в морския град, Славейка Николова става още по-важен фактор в столицата, като е кристално ясно, че това може да се случи само с много дебели връзки. Излишно е да гадаем кой е евентуалният покровител на госпожата. Запознати

сочат известен политик от патриотите.

Любопитно е, че преди Славейка Николова да стане секретар на Националния съвет по наркомании, негов секретар е била друга, не по-малко напориста „калинка” – Светлана Михайловна Йорданова, която сега е зам.-министър на здравеопазването. Публична тайна е, че цялата кариера на дамата, която е задомена в Благоевград, но говори български с ярък руски акцент, получава силен тласък от депутата Борислав Ячев от ВМРО. Светлана Михайловна и Ячев дори не крият колко са си близки. През 2017 г. Михайловна стана зам.-министър на здравеопазването с ресори – обществено здравеопазване, контрол на донорски програми, профилактика на заразни болести и имунизации. Блазя ни!
По нейни думи тя е наполовина рускиня и 1/4-украинка,
което разбира се би трябвало да означава, че носи културата на два велики народа, но каква връзка има това с медицината и здравеопазването, с имунизациите и донорските програми?! Родена е в бесарабската част на Молдова, а в Одеса е завършила химия. Как тази диплома се свързва с работата й в здравеопазването, не е ясно.
В България идва през 1992 г. и се омъжва в Благоевград. Захваща се да изкара и второ висше – икономика в ЮЗУ. Прави си пиарска фирма и заедно със съратничката си Олга Ворошилова, рускиня  от Подмосковието, но и двете вече преквалифицирали се във воеводки и представителки на благотворителното дружество „Македония” са сред организаторките на конкурса „Жена на годината”.

С подобни халтури са я запомнили в Благоевград.

Големият й възход обаче започва през 2014 г., когато Борис Ячев я прави свой нещатен сътрудник в парламента. През 2015 г. е назначена за  секретар на Националния съвет по наркотични вещества към Министерския съвет.
Веднага няколко граждански организации внасят сигнали до Инспектората на Министерството на здравеопазването. Най-малкото защото тя е в конфликт на интереси – хем е сътрудник на депутата Борис Ячев, при това върти частните си фирми „Партньори 2000 – Светлана Йорданова” и „Пиар Дизайн” и за капак е в НПО, което се финансирана от същия този Национален съвет, чийто секретар е станала. Веднага след тези разкрития, тя набързо се оттегля от разните НПО-та и други частни структури.
Светлана Йорданова в момента, както вече обяснихме, е зам.-министър на здравеопазването, пост на който е по предложение на вицепремиера Валери Симеонов. И защо не, след като се тя е отказала от двойното си гражданство и в момента е само българска гражданка. Значи отговаря на закона. И защо да не е на висок пост, двете с уволнената в Бургас Славейка Николова нито са първата, нито ще са последната калинки-връзкарки във властта. Докато други с образование и дори родени в България ще напускат страната, само защото не познават този или онзи депутат-патриот.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.