Защо Емилиян Гебрев скрива, че е тровен още 4 пъти?

0


Емилиян Гебрев лъже, че разследването на опита за убийството му през 2015 г. е прекратено, съобщи тези дни Софийската градска прокуратура. Далеч не всеки ден от държавното обвинение излизат толкова остри съобщения, отбелязват анализатори. Самият Гебрев преди време обяви, че на разследването е сложена точка през август. Според съобщението на прокуратурата на този етап разследването е спряно, защото отсъствието на обвиняемите пречи да се разкрие обективната истина. Изясняването на престъплението обаче не е прекратено, писа Уикенд.


Прокуратурата отрича и твърденията на бизнесмена, че не се полагат достатъчно усилия да се разбере с какво точно вещество е бил отровен той, а също и синът му Христо и производственият директор в оръжейната фирма Валентин Тиханчев. Както е известно, прокуратурата обвини трима руснаци за покушението:

Георги Горшков, Сергей Павлов и Сергей Федотов.

Интерпол вече ги търси с червена бюлетина. Малко вероятно е обаче Русия някога да предаде своите служители, още повече, че за тях се знае, че са офицери от руското държавно разузнаване – ГРУ.
Да припомним, че Емилиян Гебрев се почувствал зле на 28 април. Закаран е в болница. По същото време зле се почувствали синът му Христо и директорът в компанията Валентин Трухчев. Освен бизнесът, конкретно през този ден общото между тях е, че сутринта са били в офис в столичния хотел „Орбита”.
През 2019 г. следователи разпознават в записи от камерите на паркинга в хотела офицера от ГРУ Денис Сергеев, с оперативно име Сергей Федотов. Оказва се, че руските агенти са идвали три пъти в България, пише разследващият сайт „Белингкет”. Появяват се първо през февруари 2015 г. Тогава идват Сергей Федотов с истинско име Денис Сергеев, Сергей Павлов, или иначе казано Сергей Лютенко и Георгий Горшков. Остават седмица – до 22 февруари. След това ги сменят други трима: Иван Лебедев, който е всъщност Иван Терентиев, Николай Кононихин, известен като Николай Ежов и Алексей Никитин, иначе казано Алексей Калинин. Те също пребивават седмица, като си заминават на 8 март. Накрая пристига Владимир Попов или Владимир Моисеев, известен с участието си в

неуспешния опит за преврат в Черна гора.

Той е в България от 6 до 11 март. На 24 април пристигат Федотов, Павлов и Горшков. Тримата излитат от София на 28 април, когато Гебрев и другите двама попадат в болница.
На 23 май в България се появява Федотов в компанията на Данил Степанов с истинско име Данил Капралов. След седмица към тях се присъединява Горшков. През май Гебрев е пак зле и отново в болница. Да допълним, че Данил Капралов, освен че е офицер, минал през школите на ГРУ, е и лекар по професия. Те влизат през аерогара „София” с три различни полета. От прокуратурата сега уточняват, че в хода на разследването са извършени множество огледи на хотелски стаи, ползвани от „братушките”. Направен е оглед и на тристаен столичен апартамент, ползван от Горшков и Федотов. Детайлно е изучен и въпросния паркинг, знае се и с какви коли под наем са се движили руснаците. Няма данни други чужденци да са замесени в опита за убийство.
Изяснено е обаче, че преди него е

имало други четири опита за покушение

срещу Емилиян Гебрев, като два са в чужбина. Оръжейният търговец обаче изненадващо е премълчал за тях.
Използваната отрова според съобщението на прокуратурата е фосфоро-органичното съединение хлор пирифос. Най-важният въпрос е каква може да бъде причината за отравянето. Самият Гебрев твърди, че не знае.  
Като оръжеен търговец той вероятно е подразнил с нещо руснаците. През конфликта от 2008 г. на Русия с Грузия фирмата му изнася оръжие, но то е едва 10% от българските доставки тогава. Самият той казва, че не доставя оръжие за Украйна след началото на разправиите й с Русия през 2014 г. Има версия, че Гебрев е подразнил Русия, защото продава оръжие на американските съюзници в Сирия. През 2015 г. обаче и други български оръжейни фирми се борят да получат американските договори за доставка на оръжие за размирната страна.
По онова време Гебрев твърди, че неговата компания „Емко” работи предимно с Индия и страните от Северна Африка. На 27 април обаче излиза официално съобщение, че фирмата му

ще направи доставка на оръжие за Азербайджан.

Подозренията са, че оттам ще замине за Сирия. Гебрев, разбира се, казва, че това не е вярно. Така или иначе историята продължава да се заплита. Мнозина обаче продължават да анализират опита за убийство като театрална постановка, замислена по неизвестни причини от самата „жертва”.
Оръжейният търговец Емилиян Гебрев през последните години стана известен като ковчежник на банкера-беглец Цветан Василев. Преди години той се опита да купи, но без успех „Арсенал” в Казанлък и Вазовските машиностроителни заводи в
Сопот. Източниците ни, до които се допитахме, твърдят, че Емилиян Гебрев още преди години се е превърнал в държава в държавата, а чрез заводите на „Терем” сертифицира собствената си продукция. Официалната му версия е, че само ще ползва складовата им база, но вкарва продукцията си – боеприпаси и оръжия, насъбрани от кол и въже, включително от Македония, Сърбия и други места и ги изкарва после като чисто нови, придружени със сертификатите на „Терем”. Така те имат голяма тежест на международния пазар.
Фирмата на Емилиян Гебрев – „Емко” е регистрирана през
1992 г., като още от тогава той разчита на авторитетни консултанти,
сред които

водеща роля има космонавтът Георги Иванов.

Първите сделки на частния оръжеен търговец, който преди това е бил на висок пост в „Кинтекс”, са с Етиопия и Еритрея, Пакистан и Грузия. При управлението на Иван Костов, „Емко” е вече сред най-мощните фирми в бранша. Благодарение на контактите си, останали от „Кинтекс”, Гебрев е винаги с няколко крачки пред конкуренцията и особено пред държавните заводи, които обикновено стават негови подизпълнители.
През годините Емилиян Гебрев няколко пъти се оплита в
шумни международни скандали. През 1999 г. гръмва съмнителен износ на гаубици за Чехия. Само две години по-късно, американски митничари задържат кораб, на чийто борд има 30 млн. патрона за автомат „Калашников”. Те са собственост на фирмата на Гебрев, който ги изнася за Никарагуа. След огромни разправии и дела, той все пак успява да си вземе патроните от американците.
В известен период лицензът му на оръжеен търговец е отнет, но бързо си го връща и урежда сделка с Пакистан за 600 преносими зенитни ракети. Избухва скандал, защото Пакистан е във въоръжен конфликт с Индия. Преди години пък във военния завод в Търговище бяха открити пет самоходни гаубици. Накрая се оказа, че те не били за Сирия, а са оставени за ремонт от фирмата на Гебрев по договор с военното министерство. Когато преди години избухна взрив в Челопечене, отново се появи „Емко”, която изкупувала артилерийски гилзи от военните складове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.