Бирмите скриха милиони от Цацаров, запорираха им „само“ 4 милиона

0

Евлоги Станоев – Голямата Бирма и синовете му Георги и Антон съумяха да покрият внушителна част от престъпното си богатство от антикорупционната комисия КП КОНПИ. Преди дни от комисията на Сотир Цацаров обявиха, че са наложили запори на обща стойност малко над 4 милиона лева на Бирмите, писа Уикенд.

Сред запорираното имане са няколко луксозни автомобила, дялове от дузина фирми, както и имоти на фамилията в Разлог, Свиленград, Панчарево и административна сграда в пернишкото село Студена. Извън обсега на запора обаче са останали най-престижните имоти на фамилия Станоеви. Оказа се, че още преди 2 години, малко след като Бирмите бяха обявени за издирване като тайни собственици на разбити 4 нелегални фабрики за цигари в Дупница, Тутракан, село Ясен и Горна Оряховица, те са

прехвърлили на подставени лица

най-апетитните си имоти. Сред тях са търговски помещения на престижния бул. „Витоша“ в идеалния център на София, както и просторна къща в луксозния квартал „Бояна“. Бирмите са се разделили на бърза ръка и с три луксозни лимузини, както и с черно „Ферари FF“ на стойност близо 500 000 лева. Всички нови собственици на топ имотите и автомобилите на Бирмите са лица от малцинството.
Фамилия Станоеви попадна на прицела на властите през есента на 2018 г., когато бяха разбити 4 нелегални фабрики за цигари. Тогава антимафиотите изчислиха, че месечно Станоеви са печелили по над 5 милиона лева от производство и трафик на папироси. Станоев – старши бе единствения арестуван от семейството, след като синовете му се покриха. След това Антон се предаде, а Георги Станоев се укри в Дубай, където бе заловен преди година.

Георги Станоев (Малката Бирма)


До този момент прокуратурата все още не е установила кой е финансирал четирите нелегални фабрики на Бирмите, където общата инвестиция надхвърля 10 милиона лева. Предположенията са, че

зад тях стои алкохолния бос Миню Стайков,

или Костадин Хаджииванов – Коце Маца, близък приятел и дългогодищен съдружник на бащата Евлоги Станоев. Стайков, заедно със сина си и с други членове на семейството си, също е подсъдим за нелегално производство на цигари, както и за пране на пари в особено големи размери.


Костадин Хаджииванов – Коце Маца пък е извън България от години, предполага се, че живее постоянно в Гърция, откъдето е ръкодил контрабандата на цигари. Преди няколко години Хаджиивавов бе арестуван в Солун и екстрадиран в Германия заради контрабанда на няколко тира с цигари. Смята се, че връзката на Коце Маца с Бирмите е осъществявана чрез бившия шеф на Криминална полиция във Второ РПУ в София Любомир Иванов, който също е подсъдим за цигарената афера, но успя да избегне ареста, покривайки се в Гърция за известно време.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.