Килърът на мафията Серафим Немия осъден на затвор до гроб в Гърция

0

Доживотен затвор без право на замяна е присъдата на хасковския наемен убиец Серафим Райков – Немия, постановена му от съда в Атина за показната екзекуция на гръцкия наркобарон Янис Макрис. В началото на седмицата 32-годишния български наемник и брат му Милен бяха признати за виновни за едно от най-шокиращите убийства в Гърция, случили се през последните години, писа Уикенд.

И докато Серафим Немия ще лежи до края на дните си в затвора, то неговия по-голям брат Милен се сдоби с присъда от 10 години. Той е признат за виновен като помагач на брат си. Решението на съда в Атина не е окончателно, но медиите в Гърция пророкуват, че тежката присъда ще бъде потвърдена и на крайна инстанция.
Милен Райчев бе закопчан миналата пролет в родния си град Хасково при секретна акция на МВР и баретите от „Кобра“, след което бе експулсиран към Гърция. Той бе издирван като съучастник на брат си Серафим в шокиращата екзекуция на милионера Янис Макис, извършена в Атина на 31 октомври 2018 г.

Задържането на Серафим Немия

се състоя на 4 април 2019 г. в столицата на Гърция.
Слабо познаните в родния ъдърграунд Серафим и Милен Райчеви са смятани от властите в Гърция като наемни убийци на могъщ наркоклан в Атина. Според доказателствения материал от процеса, братята са очистили срещу 70 000 евро сенчестия милионер Янис Макрис.
Роденият в Австралия 46-годишен баровец бе екзекутиран в колата си пред имението си в тузарския атински квартал „Глифада“ на 31 октомври 2018 г. Австралиецът с гръцки паспорт бе разстрелян пред децата си и своята именита съпруга – манекенката Виктория Карида, докато се качва в мини автомобила си „Смарт“. Тогава наемник го издебна и му пусна няколко куршума от непосредствена близост. Мафиотското убийство бе заснето от камера за видеонаблюдение и разтърси Гърция, след като кадрите от екзекуцията бяха излъчени по телевизиите.
Янис Макрис бе смятан за един от влиятелните трафиканти на дрога в Гърция. Приживе той бе разследван за трафик на

90 кила кокаин за 13 милиона евро,

заловени на пристанището в Атина непосредствено преди убийството. Макрис бе заподозрян и като поръчител на убийството на подземен бос от Сидни. Състоянието на роденият в Австралия сенчест бос се оценяваше на над 150 милиона евро.
Според разследването на гръцките криминалисти, братята Серафим и Милен Райчеви са наети от ливанския мафиотски бос Амад Джей Маклоун, тартор на престъпния синдикат „Команчеро“, контролиращ голяма част от нелегалните дейности в Гърция, Русия, Босна и Австралия. Като поредници в мократа поръчка действала рокерска банда, занимаваща се с търговия на наркотици на едро. Серафим Райчев има студио за татуировки и

трайни контакти с рокерски банди,

а през последните 3-4 години е бил ползван неведнъж за изпълнението на мокри поръчки. Двамата братя, живели дълго време в Канада, са със солидни крими досиета. Били са задържани зад Океана за рекет, изнудване и траик на хероин, но винаги са отървавали затвора.
Връзката на Серафим с покушението бе доказана чрез две основни улики. Това са колите, които той е наел при посещението си в Атина миналата година, и закупуването на нови дрехи. От разследването става ясно, че няколко часа преди убийството на Макрис – сутринта на 31 октомври 2018 г. миналата година, Серафим и брат му Милен купили по 4 чифта нови шапки, спортни костюми и ризи от магазин в крайбрежното предградие на Атина „Глифада“. Върнали се в хотела близо до плажа и се преоблекли. Причакали Макрис да излезе от вилата, пред която е застрелян в колата си.
Според ченгетата килърите се придвижвали с коли под наем.

Сменили три пъти автомобилите

в продължение на две седмици, през които следили жертвата до убийството на 31 октомври 2018 г. Движението на колите е засечено от видеокамери. Килърите са използвали мобилни телефони за еднократна употреба на името на несъществуващи лица. След убийството братя Райчеви се прибрали с автобус в България.
Криминалистите в Атина стигат до българите едва след няколко месеца, тъй като откритите ДНК следи от местопрестъплението не съвпадат с базата им данни. Ченгетата обаче успяват да установят самоличността на Серафим и Милен благодарение на камерите за видеонаблюдение, които не са доказателство за пред съда, но са достатъчен повод за разследване и задържане на заподозрените.
Така Серафим Райчев– Немия бе арестуван на 2 април 2019 г. в Атина след зрелищно полицейско преследване. Българинът бе сгащен пред хотел, пробва да избяга от ченгетата, но катастрофира с колата си. Оттогава е в строго охраняван затвор.
Полицейските власти в Атина са на мнение, че наемникът от Хасково е поел

изпълнението на ново убийство

и затова се е върнал в Гърция миналата пролет. Смята се, че той е трябвало да очисти наркобарона Николас Вардис, пуснал трайни пипала в столицата на Гърция през последната година и половина. Снимка на Вардис и точния адрес на имението на крими боса са открити в портфейла на Серафим Немия при ареста му.
Братята от Хасково обаче мълчат като риби и категорично отказват да съдействат на разследването. Те не признават вина и твърдят, че са невинни. Техния адвокат Апостолос Литрас обяви след осъдителните присъди на Серафим и Милен Райчеви, че властите в Гърция работят по слухове и без безспорни доказателства. „Осъдиха ги, без да има следи от местопрестъплението. Няма и очевидци, няма отпечатъци и няма оръжие. Освен това гледах видеото на мястото на престъплението, което беше изтекло в гръцките медии и преценката ми е, че убиецът на видеокадрите е много по-висок и по-слаб от моя клиент Серафим“, цитиран е адвокат Литрас от медиите в южната ни съседка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.