Ники Шванца свидетел срещу голям бос от ВИС! (Бившият любовник на Мая Илиева пропява, за да не лежи в затвора)

0

Бившият любовник на мафиотската вдовица Мая Илиева – Николай Иванов-Шванца, е станал защитен свидетел срещу силов бос, което навремето беше в топ 5 на йерархията на ВИС-2. Това научи „Уикенд” от източник в ъндърграунд средите, близък до Иванов. Висшият висаджия е разследван от специалните служби по широк спектър от престъпления и се очаква в най-скоро време да бъде арестуван., писа Уикенд.

В рамките на разследването полицаи и прокурори са се срещали с Шванца, който се е съгласил да стане свидетел. Искал е обаче сделка – настоявал да бъде оправдан по делото, което върви срещу него. Шванца е обвинен в убийства, разпространение на наркотици и рекет в съучастие с банда, ръководена от Иво Иванов-Гела. От 2 години Николай Иванов живее в Кипър и се връща в България само когато има насрочено заседание в Специализирания наказателен съд. Шванца беше арестуван в началото на февруари 2016 г. Соченият от прокуратурата като лидер на бандата Гела е в неизвестност и до ден днешен.


Групата бе разбита през пролетта на 2015 г. , след като легендарния варненски ъндърграунд играч Атанас Радев-Наско Ластика я изпя в полицията. Ластика почина 3 месеца по-късно – на 17 юли 2015 г. в болница в морската столица. Официалната диагноза беше тумор на мозъка и пиелонефрит. Според слуховете в града, Ластика е бил болен и от СПИН, но той не е бил в толкова напреднала фаза, че да го убие. В първите дни след смъртта му беше лансирана версията, че самият Радев малко преди да издъхне е обявил, че Иво Гела го е отровил. Аутопсия, извършена от съдебни лекари, обаче показала, че няма отрова в организма му.


Наско Ластика приживе живееше с Деница Иванова, сестра на посочения от него като лидер на бандата за мокри поръчки, рекет и наркотици Иво Иванов-Гела. Преди смъртта на боса на ВИС-2 Георги Илиев, Гела се славеше като един от неговите най-приближени хора. Твърди се, че освен с наркотици, се е занимавал и с търговия на петрол. По-късно Гела се изнесе от страната и според различни източници, се занимава с трафик на наркотици за Прибалтийските страни. Ластика пък беше подсъдим за отвличане и рекет и в продължение на 4 г. чакаше присъдата си на топло. Той беше обявен за международно издирване и върнат в България през 2011 г.
Радев успя да напусне килията на 17 февруари 2015 г. няколко дни след като даде показания, уличаващи бившия му съдружник Гела и Ники Шванца в убийства, разпространение на дрога, рекет, отвличания и други престъпления. Ластика разкри, че Иво Гела е отговорен за отвличането на Рубин Коцев, а Ники Шванца е фактор №1 в продажбата на кокаин във Варна и региона.


Корабният магнат Коцев беше похитен на 17 март 2004 г. пред дома му във Варна. Тогава двама маскирани го спират на метри от къщата му, натикват го в кола и го откарват в къща. Поискани бяха 2 млн. долара откуп, но похитителите получиха „само” $ 500 000. Баровецът беше освободен след 9 дни в плен. Според показанията на Атанас Радев, участник в това отвличане е Красимир Лузев, който е действал по поръчка на Гела. Следственото дело за отвличането на Рубин Коцев беше възобновено преди няколко години след показанията на Ластика, но истината така и не се изясни.
След смъртта на Ластика, Ники Шванца беше обвинен, че е разпространявал наркотици като член на бандата на Иво Гела. На 21 май 2018 г. прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 7 участници в престъпна група за разпространение на наркотици, отвличания, рекет, побои и поръчкови убийства на територията на областите Варна и Добрич. Трима от членовете на бандата – Гела, Валентин Христов и Янко Живков успяха да офейкат. По тази причина материалите срещу тях са отделени в друго наказателно производство, което предстои да приключи след издирването им.


Арестите бяха извършени във връзка с убийството на бизнесмена Тинко Георгиев, разстрелян на 16 декември 2015 г. в дома му на варненската улица „Хан Крум” в най-скъпият квартал на града. Екзекуцията стана пред очите на жена си и 5-годишния им син. Тогава като причина за убийството беше сочен конфликт между Георгиев и Гела за хотела „Владислав Варненчик“ в курорта „Златни пясъци”. От хотела си, оценен на 15 млн. лв., Георгиев печелел около 1 млн. на сезон и имал сключени дългосрочни договори за настаняване на туристи на една от най-големите скандинавски туроператорски компании. По тази причина той бил принуден със заплахи и тормоз от страна на Гела да му продаде хотела.


Доказателствата по делото сочат, че групата на Иванов е създадена през януари 2001 г. Основната й престъпна дейност се е състояла в разпространението на кокаин, хероин, марихуана, амфетамини и други наркотици в североизточна България. Стоката на едро пристигала от Турция, Доминиканската република и по други канали, контролирани от Гела. Тя е била разпространявана на едро и на дребно. За тази дейност отговаряли Николай Иванов-Шванца, Янко Живков и Добрин Димитров. Тримата поддържали мрежа от около 20 дилъра.


Разпространителите на дрога извън групата били принуждавани да работят за нея или да делят печалбата си чрез побоища, рекет и всевъзможни унижения. Така, чрез налагане на страх и подчинение, групата установила пълен контрол над наркоразпространението в региона на Варна и Добрич. Друг основен източник за приходи на Иво Гела и хората му било събирането на „такса спокойствие” от местни бизнесмени. Собствениците на по-големи търговски обекти били принуждавани да платят еднократна „такса“ от 100 000 евро при откриване на търговските си обекти. По-дребните бизнесмени трябвало да се отчитат с по-малки суми, но периодично.


Рекетирани били и автокрадци да връщат на собствениците им отнетите автомобили срещу част от получената сума за връщането. Чрез Иво Гела групата е приемала и поръчки за отвличания и убийства на бизнесмени, най-често от техни съдружници или конкуренти. Голяма част от сумите, получени от престъпна дейност, те влагали в хотелиерство, ресторантьорство и други видове легален бизнес, пише в обвинителния акт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.