БУНТ! Софийски квартал пропищя от хотел-бардак

0

Стотици жители от централния софийски кв. „Сердика” са готови да се вдигнат на бунт срещу безобразията на хотел-бардак, превърнал се в сборище на „пеперудки”. За капак обектът работи в пълно нарушение на правилата, за което има издадени актове на Регионалната дирекция „Национален строителен контрол” (РДНСК).

Гневните жители на два 20-етажни, седем 8-етажни блока, няколко къщи и над 10 търговски обекта в район „Възраждане” се оплакват, че гостите на хотел „Симона”, който по документи уж има подземни гаражи, окупират и без това претоварения от автомобили централен столичен квартал. Според местните жители измамите на собствениците на хотела се прикриват от държавни чиновници, чиято задача е борба с незаконното строителство.


Защо и как работи незаконно построеният хотел, попитайте главния инженер на район „Възраждане” Марияна Атанасова. Нейният подпис стои под разрешението за ползване ДК-07-702 от 28 декември 2009 г. Тогава тя е старши инспектор „Строителен контрол” в столичната дирекция на ДНСК”, алармират гневните софиянци пред „Уикенд”.


През 2010 г. обаче инж. Атанасова е уволнена дисциплинарно за корупция. Неофициално се споменава, че чиновничката си поискала 1000 лева рушвет от бизнесмен, близък до тогавашния министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който по-късно изкара и един мандат като президент. Баровецът обаче се ожалил където трябва и инж. Марияна Атанасова изхвърчала дисциплинарно от РДНСК. Очевидно ценната за властта инженерка акостира като главен инженер в район „Възраждане” на 10 юни 2010-а, на който пост е и до момента и няма сила, която да я помръдне от там.


„Всички институции, които сме сигнализирали, подозрително забавиха проверката си. След като бихме тъпана пред премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, сигналът ни все пак бе проверен. Даже имаше и резултат, поне на хартия – регионалният министър Петя Аврамова изпрати разпореждане за проверка от ДНСК и район „Възраждане”. Въпреки установените нарушения и напук на разпореждането на шефа на ДНСК да се спре елзахранването на хотела, защото се ползва в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация по чл. 178, ал. 4 от Закона за устройство на територията, чиновниците, дошли на място да проверят случая, не предприемат нищо”, категорични са местните.
Жителите на района смятат, че инж. Марияна Атанасова и шефката на софийската РДНСК Лиляна Николова Петрова – Илиева продължават да пазят незаконния строеж. Попитани какви са подбудите, те са категорични: „Финансови, дадени под масата”.
Актуалната врътка е именно с мнимия подземен гараж, с какъвто хотелът никога не е разполагал. Въпреки това обаче, според техническия надзор, имало преустройства, които били затворили въпросния несъществуващ подземен паркинг.


„Жителите на квартала настояваме прокуратурата да разпореди техническа експертиза, за да се види, че такъв гараж никога не е съществувал. Тук имаше фризьорски салон, не паркинг”, ядосват се бунтарите.


Своеволията на администрацията дразни хората от квартала вече 11 години с чадър над незаконната постройка. Ако хотелът на бул. „Инж. Иван Иванов № 10, ъгъла на бул. „Възкресение” и бул. „Ив. Ев. Гешов”, не започне да работи според закона, ще блокираме булеварди, има идея да отидем и пред ДНСК, подчерта човек от района пред „Уикенд”. Местните се жалват и от това, че хотела се е превърнал в свърталище на проститутки, които почасово приемали клиентите си в стаите му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.