МВР удря контрабандист №1 Жоро Пачката (На „Капитан Андреево” рекетирали тираджии с такса от 400 лева)

0

Специалните служби подготвят акция срещу нова контрабандна афера, която действа с пълна силна на Капитан Андреево, научи „Уикенд”. На мушката този път е взет висшия митничар Георги Г., по прякор Жоро Пачката. Постъпили в МВР данни сочат, че той е наследника в престъпните схеми на скандално известния бивш шеф там Тодор Караиванов-Тошо Пая, който само преди седмица спечели дело срещу държавата и бе възстановен на работа в митницата.

Въпреки десетките акции на МВР на българо-турската граница, по време на които бяха арестувани цели смени митничари, корупцията там продължавала да се вихри с пълна сила. Новият некоронован бос Жоро Пачката изградил перфектно работеща престъпна схема за рекет над шофьори на тирове. Според запознати, 300 лева се взимат от всеки водач на камион, за да премине по-бързо. 400 лв. пък ставала мизата, ако му се спести щателна митническа проверка или така нареченото разтоварване. Това е един от най-използваните методи за рекет на границата.

Разтоварването означава цялото товарно помещение на тира да бъде опразнено, а стоката – проверена подробно. Това е кошмар за всеки международен водач. Те гонят точни графици по маршрута им и ако не ги спазят, са глобявани. А пък процедурата с разтоварването отнема почти цял ден. Отделно стоката се сваля и качва пак от хамали, на които се заплаща. Услугата струва около 1000 лв. За това масово шофьорите предпочитат да дадат 400 лева рушвет, за да продължат навреме, дори и без да пренасят контрабанда стока. Митничарите пък по закон са овластени винаги да имат право да изискат щателна проверка „по подозрение”. По тази схема дневно при Жоро Пачката постъпвали около 30 000 лв. Месечно това прави почти 1 млн. лева, без да броим приходите от изцяло контрабандните канали. Най-оборотните от тях са с цигари.


Източници на „Уикенд” от специалните служби твърдят, че Пачката играе схеми и с митичния контрабандист Николай Николов-Паскал. Жоро бил много близък и с известен пловдивски бизнесмен.
Каналът на Паскал бе ударен от ДАНС преди 5 години. На 29 март 2015 г. в България влезнаха незаконни цигари за близо 150 млн. лева. Тогава агенти на ДАНС задържаха 2 тира, натъпкани с акцизната стока на обща стойност от 16 млн.лева. Други два успяха да избягат от проверката и бяха обявени за общодържавно издирване. По-късно бяха намерени празни в склад близо до София. Папиросите от тях са били предназначени за българския пазар.

Общото количество конфискувани цигари бе 2840 мастербокса или 1 420 000 кутии. Зад решетките след акцията се озоваха митничарите Юри Гудев, Николай Перчемлиев, Янчо Георгиев, Христо Палазов, Динко Щирянов, Красимир Добрев, Стойчо Пелтеков и Стойчо Курдов.
Според запознати, четирима са били главните отговорници на цигарения канал. Ченгета са установили, че те са получавали пари, за да пропускат тирове с папироси. Тези инспектори сега ги няма на „Капитан Андреево”, а за схемите на Паскал отговаря лично Жоро Пачката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.