И гаджето на Азис в лихварската банда на Весо Брадата

0

Велизар отговарял за събирането на лоши кредити, не е сред арестуваните силоваци

Велизар Методиев, известен на широката публика като мускулестото гадже на фолкпевеца Азис, също се оказа част от разбитата преди седмица лихварска банда на мастития ресторантьор Веселин Денков. Милионерът, популярен с прякорите си Весо Брадата и Воденицата заради името на един от стопанисваните от него ресторанти, бе закопчан заедно с популярната моделка Ивайла Бакалова при завръщането им от лятна почивка в Италия, писа Уикенд.

Заедно с Брадата бяха заключени и люлинските ъндърграунд герои Ивайло Георгиев – Пифа и синът му Александър, както и още шестима силоваци, предвождани от Мишо Самбиста. Сред арестуваните бе и Георги Божилов – Тениса, близък до издирвания от родното правосъдие хазартен бос Васил Божков. В началото на седмицата обаче съда разпореди Жоро Тениса да бъде пуснат на свобода, тъй като нямало доказателства той да е част от лихварската група. Това породи съмнения, че Божилов отново може да се превърне в защитен свидетел.
Запознати с разследването срещу Веселин Денков и баща и син Пифовете разкриха, че сред лихварите в организацията на висока позиция е и Велизар Методиев, бивш охранител на фолкпевецът Азис, трансформирал се по някое време в гадже на костинбродския славей. Велизар отговарял за отпускането на

бързи кредити в Русе и в Плевен,

имал клиенти и в някои софийски квартали. Той обаче не е бил сред арестуваните, тъй като криминалистите не са се натъкнали на данни, че е притискал силово длъжници. За сметка на това сред задържаните е близкия до Велизар силовак Георги Бранков, който гаджето на Азис ползвал при проблемни взимания.
Според източник на „Уикенд“ от Специализираната прокуратура, акцията срещу Весо Брадата и Пифовете от „Люлин“ е стартирала заради сигнали, че хората на Веселин Денков опитват да заграбят имоти, заложени преди време при Стоян Александров. Маститият финансист и бивш финансов министър почина на 24 агуст на 71-годишна възраст, докато срещу него течеше разследване за незаконна лихварска дейност и пране на пари. Според запознати, при Стоян Александров имало

заложени имоти за над 10 милиона евро

в идеалния център на София, включително и на престижната улица „Оборище“. След смъртта на Стоян Александров, емисари на Весо Брадата започнали да обикалят по списък длъжниците на банкера и да ги притискат брутално. Имало и опити някои имоти да бъдат прехвърлени с измама към дружества от орбитата на „Маршал кредит груп“ – финансовата институция, чрез която Веселин Денков развива лихварския си бизнес от повече от 15 години.
Веселин Денков ползвал над 50 силоваци, за да върви безпроблемно лихварската му империя. Баровецът отпускал солидни средства на малки заложни къщи, управлявани от люлинския гангстер Ивайло Георгиев – Пифа, както и от други мутри от София и провинцията. Големия Пиф е разследван през годините за убийство, както и като поръчител на отвличането на Кирил Божилов – Цигането. Той бе похитен на 11 ноември 2008 г., но макар близките му да платиха откуп от над 100 хиляди лева на бандата за отвличания „Наглите“, похитителите му го ликвидираха. Твърди се, че Цигането е

убит чрез симулация на отвличане,

за да не свидетелства срещу Ивайло Георгиев – Пифа в съда по дело за убийство на баща му. През 2006 г. Пифа застреля таткото Ангел Божилов при свада между двамата в ж.к. „Люлин“, но отърва затвора, тъй като уж стрелял при самоотбрана.
Същевременно защитен свидетел на прокуратурата срещу организацията на Веселин Денков твърди, че любимият на Ивайла Бакалова поел ангажимент към Васил Божков да подсигури провокатори от крими контингента, които да се влеят в протестите срещу правителството и да сеят размирици. Миналата сряда маскирани хулигани окървавиха площад „Независимост“, мятайки бомби и павета срещу полицаите, а след това ченгета пребиха десетки протестиращи. Съмненията са, че поне една от групите провокатори е била подсигурена от Весо Брадата.
Сред вербуваните за размириците бил

циганския бос Георги Петров – Йончо,

който е племенник на Киро Японеца, но от години воюва с него. Срещите между Весо Брадата и Йончо се провеждали в ресторант „Невада“, а на тях присъствал и лихварят от „Люлин“ Ивайло Георгиев – Пифа, твърди защитения свидетел. Информацията гласи, че Йончо приел да осигури силоваци за протеста, но поискал да му се плати за това, тъй като Брадата настоявал агресорите да не бъдат от ромски произход. Договорката била ако Йончо свърши работа, неговия дълг към Весо Брадата да бъде погасен. При претърсвания в офиси на Денков са открити документи, които потвърждават версията на свидетелите. От бумагите ставало ясно, че Георги Петров е заложил къщата си във „Факултета“ на ул. „Банско“ на финансовата къща „Маршал груп“ преди 8 месеца, като оттогава не е плащал лихви.
До този момент не е известно дали Йончо е замесен в организирания бомбен ад пред Партийния дом миналата седмица. Твърди се, че след ареста на Весо Брадата, ромския бос се е покрил и спешно изтеглил наетите от него силоваци. Така работата била свършена основно от хулигани от агитката на „Левски“, останали лоялни към бившия собственик на клуба Васил Божков.

Прегледана: 9809

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.