Връщат процеса за „обира на века“ срещу беглеца Петко измъкнал 21 млн. лева от банка

0

Вместо да се отправи към финал, процесът за „обира на века“ срещу главния касиер на Алфа банк Петко Митевски се върна на втора инстанция. Върховните магистрати откриват, че колегите им от Софийския апелативен съд не са анализирали важни детайли от делото и го връщат на поправителен. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд, научи „България Днес“.

Вече близо десетилетие се влачи съдебното преследване на бившия главен касиер на банката. Той е обвинен за присвояването на над 21 милиона лева, но през лятото на 2017 г. духва и делото срещу него продължава задочно. Митевски е подсъдим за длъжностно присвояване във времето септември 2008 – май 2010 г. като продължавано престъпление. Според прокуратурата през три периода Митевски собственоръчно е изнасял от банката големи суми пари, скрити в чантата му за лаптоп.

Две инстанции го осъждат на 15 години затвор за присвояването на парите. Апелативните съдии обаче го оправдават по второто му обвинение – за документно престъпление. Разследващите твърдят, че Митевски е попълнил и подписал три приемно-предавателни протокола, удостоверяващи, че различни суми са изпращани от Алфа банк на охранителна фирма за пренос на ценности. Обвиненията се оказват напразни, защото са прекратени поради изтичане на давността, в която могат да се преследват.

Разследването по случая започва, след като при случаен одит банката открива мащабния обир. Вътрешното разследване стига до Митевски. Пред ръководството на банката касиерът признава, че задигнал парите, но обяснява, че го сторил, за да помогне на авера си Петър Цабалас – Пепи Гърчето, който трябвало да ги върне. Митевски дори подписва документ, с който се задължава да върне милионите, твърдят запознати.

Ключови се оказват показанията на хората, пред които беглецът е признал за заграбената колосална сума. Защитата се жалва, че разговорът няма процесуална тежест, а банковата управа може да е заинтересована. Магистратите се позовават в мотивите си на думите на двама свидетели, но се оказва, че те нито са изследвани, нито е изяснено въз основа на кои други доказателствени източници им се дава вяра. Става въпрос за заключението, че носеният багаж от служителите не е бил проверяван, което противоречи на показанията на свидетелите.

Времето на възможното изнасяне на крупни парични суми също не е било съпоставено с преразказаните от много свидетели признания на подсъдимия, че това е станало в началото на февруари 2010 г. Дори времето, в което са изчезнали милионите, се различава в различните версии на касиер, банкери и описаното от разследващите. В мотивите не се открива подробна аргументация, която да дава ясна представа поради какви причини една част от признанията на подсъдимия са били кредитирани, а в друга – не, посочват върховните магистрати. Те отчитат, че признанията не са по съдебния ред, но са преразказани от лица, които пряко са ги възприели, и затова трябва внимателно да се проверят с останалите събрани улики.

Не са анализирани достатъчно времето и начинът, по който парите са изнесени от банката. Прието е, че подсъдимият е вършил това поради занижения контрол на изходите на банката с обичайно носената от него чанта, при това множество пъти. Без сериозни доказателства в тази посока върховните съдии приемат това като липса на мотиви.

Сериозни процесуални нарушения са допуснати и при изследването на въпроса за субективната страна на престъплението, открива ВКС. Оказва се, че не е изяснено с какъв умисъл Петко Митевски е изнесъл мащабната сума – за да ги отклони окончателно от владението на собственика, за да ги предостави на друг или с намерение да ги върне.

Правилата на Темида са нарушени и при дълго чакания разпит на управителя на българския клон на Алфа банк Сотириос Петру. Мъжът е бил разпитан във френския град Версай при изпълнение на съдебна поръчка от България. Магистратите разкриват, че показанията на Петру не са били приобщени към делото нито на първа, нито на втора инстанция.

Показанията на изпълнителния директор на банката Одисеос Зоракис особено относно проведеното лично от него вътрешно разследване за пътя на липсващите пари изобщо не са обсъждани. За изясняване на истината дори не са прочетени показанията на други свидетели, дадени пред ченгетата.

На базата на тези и други нарушения ВКС връща процеса за крупния обир за ново разглеждане от Софийския апелативен съд. По всяка вероятност заседанията пак ще протекат в отсъствието на главния герой.

Тайната бърлога

Години наред ченгетата не успяват да проследят дирите на духналия касиер Петко Митевски. За местоположението му се носят всякакви легенди, предвид това, че МВР не регистрира негово излизане от страната. Затова първоначално се смята, че той се е покрил в някое затънтено село близост до родния му край Троян в Стара планина. След това запознати с действията на бандити като Братя Галеви заподозряха, че Митевски е духнал през ГКПП Кулата за Гърция, а оттам – в неизвестна посока. Не е изключено Митевски да се е покрил в тайна бърлога в ЮАР заради тромавите процедури за екстрадиране на издирвани от южноафриканската страна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.