Пуснаха на свобода наркобандата на Ради Ланеца

0


Съдебният процес срещу наркобандата на Радмил Ранов – Ради Ланеца и Веселин Христов – Весо Паяка претърпя провал още на старта. В началото на седмицата Специализирания апелативен съд отказа да даде ход на делото срещу най-голямата престъпна група в България, включваща 41 човека заради съществени пропуски на прокуратурата. Магистратите върнаха на разследващите обвинителния акт с мотив, че заради допуснати съществени пропуски правата на подсъдимите се нарушават, пише Уикенд.

Почти всички от обвиняемите вече са пуснати от ареста. Тарторите Ради Ланеца, Весо Паяка и Веселин Ермалаев – Телото са поставени под домашен арест, подобна е съдбата и на боксьора Румен Кендов. Няколко други членове на престъпния наркосиндикат пък са на свобода срещу парични гаранции. Сред малцината, останали да търкат наровете на ареста, са Владимир Иванов – Късоръчко и Тодор Кисимов.
Според съдиите от Апелативния специализиран съд, обвинението на прокуратурата е пълно с пропуски, като липсва конкретика къде точно са извършени голяма

част от престъпленията на бандата.

Освен това не били коректно описани процесуално-следствени действия, а нарушение е било допуснато и на разпоредителното заседание на съда. Тогава съдията Иво Хинов е отстранил служебните адвокати на Ради Ланеца и на Весо Паяка, без обаче да им назначи други защитници. Така босовете останали без адвокати, въпреки, че заради тежките обвинения срещу тях защитата им е задължителна по конституция.
Съдбата на мегаделото срещу Ради Ланеца и Весо Паяка бе поставена под огромна въпросителна още преди 2 месеца, когато при спецакция на МВР бяха арестувани началникът на отдела за противодействие на наркотрафика в ГДБОП Цветан Панков и колегата му Кирил Ванков. Двамата бяха обвинени, че са закриляли дейността на наркокартели в София, а свидетели срещу тях станаха Ради Ланеца и Весо Паяка, както и друг мастит търговец на дрога – люлинския бос Росен Стъкларя.
Според показанията им, ченгетата са прибирали по 10 000 лева месечно от Ивайло Стойнов – Иво Турчина, за да го наложат като новия бос на уличната продажба на наркотици в София на мястото на Ради Ланеца. Иначе наркогрупировката на Радмил Ранов бе ударена миналото лято, когато антимафиоти щумуваха десетки адреси в София и

откриха над 100 кила наркотици

и солиден оръжеен арсенал в тайна квартира на бандата в софийския квартал „Манастирски ливади“. Босовете на уличния наркосиндикат обаче офейкаха и бяха издирвани няколко месеца, преди това лято да се предадат и да дадат показания срещу корумпираните ченгета от ГДБОП.
Според обвинителния акт на прокуратурата, който бе върнат за пренаписване от Специализирания съд, групата на Ради Ланеца е сформирана през януари 2014 г. с цел наркоразпространение и производство на дрога, незаконна банкова дейност и пране на пари. Бандата наложила уличен монопол, като принудила с побои и заплахи конкурентни дилъри на наркотици да преминат на работа към тях. Групировката захранвала с дрога и други банди, които пазарували от тях на едро кокаин, амфетамин и марихуана. Босовете имали влияние даже във Варна и в Русе, където за тях се произвеждал амфетамин в нелегална лаборатория.
След връщането на обвинителния акт за пренаписване, очакванията са делото срещу най-голямата престъпна група за търговия с дрога да стартира отново следващата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.