Лихварят Весо Брадата замесен и в убийството на Станка Марангозова

0

Крими босове от близкото обкръжение на укриващия се в Дубай от родното правосъдие с 19 повдигнати обвинения Васил Божков може да се окажат замесени в убийството на финансовата аферистка Станка Марангозова. Брокерката със спорна репутация бе ликвидирана с 3 куршума в главата от моторист на 10 октомври м.г. пред жилището й в ж.к. „Младост“, а тази пролет МВР арестува трима за екзекуцията й, пише Уикенд,

Според разследващите, поръчител на убийството на Марангозова е доведеният син на някогашната социална министърка Емилия Масларова – Иво, който възложил екзекуцията на офицерът от НСО Борис Петров. Като физически убиец на Станка Марангозова бе задържан Петър Костов – Стъкларя, с него арестуваха и помагачът му Венцислав, който направи пълни самопризнания.
И докато Иво Масларов, доведеният син на Емилия Масларова успя да избяга от България дни преди случая да се разплете и в момента се издирва с червена бюлетина от Интерпол, криминалистите погнаха

банда мастити лихвари от София,

които се оказаха тясно свързани както с беглеца Иво Масларов, така и с друг издирван от правосъдието – Васил Божков.
При секретна полицейска операция, проведена преди дни в София, антимафиотите задържаха люлинския гангстер Ивайло Георгиев – Пифа, неговия син Сашо, както и силовакът Михаил Александров – Мишо Самбиста. В рамките на същата операция бе щурмуван и дома на Георги Божилов – Тениса, близък до Васил Божков. След ареста на Жоро Тениса, който само преди месец пак бе закопчан заедно с охранителите на Черепа, преди да бъде пуснат на свобода под парична гаранция, се оказа, че Божилов е играл активна роля в силовото събиране на лихварски взимания.
Оперативни данни, че Жоро Тениса също е раздавал пари на лихва, взети преди това от Васил Божков и преминали през Иво Пифа, както и близостта на Тениса с арестувания за убийството на Станка Марангозова офицер от НСО Борис Петров, карат криминалистите да разследват и евентуалната роля на Тениса в убийството на Станка Марангозова.
Разследването на лихварската банда, ръководена от Ивайло Георгиев – Иво Пифа е установило, че люлинския бандит е имал началник над главата си – прочутият ресторантьор Веселин Денков, популярен с прозвището си Весо Брадата. Някога близък до сикаджийското величие Дмитрий Минев – Димата Руснака,

Весо Брадата наследява над 20 милиона евро

след смъртта на Руснака. Сикаджията е застрелян от снайперист на излизане от заведение на бул. „Витоша“ през октомври 2004 г., а след убийството му голяма част от богатството му се оказва в ръцете не на вдовицата му Ирена, а на приближения му Веселин Денков.
С наследените милиони Весо Брадата основава финансовата къща „Маршал кредит груп“, в която равноправен партньор му става Иво Масларов, доведен син на Емилия Масларова. Кредитният портфейл на „Маршал груп“ е разтоварен с отпускане на пари към люлинския престъпен бос Ивайло Георгиев – Иво Пифа. През него минават над 5 милиона евро за последните години, за да се заобиколи закона за отпускане на бързи кредити срещу непосилни лихви. Така Весо Воденицата и Иво Масларов прехвърлят всички сенчести клиенти към Иво Пифа, който отговаря и за събирането на парите от некоректни длъжници.
В сряда Весо Брадата бе арестуван на ГКПП „Калотина“, връщайки се от почивка в Италия. С него е била и половинката му Ивайла Бакалова, която също е задържана. Двамата са били във Флоренция, откъдето суетната Ивайла ежедневно публикуваше снимки със забележителностите на града. Оказва се обаче, че с тях е била и Рая Гайтанска. Тя е дете на Бакалова от връзката й с Румен Гайтански-Вълка. Двамата са разделени от години, но продължават да поддържат добри отношения. 17-годишното момиче изпаднало в шок, когато арестували майка й пред очите й. Тя веднага се обадила на баща си, който дошъл да я прибере. Смята се, че в последните месеци през Весо Брадата са минавали и разплащания на обвинения в 18 престъпления хазартен бос Васил Божков.
Разследването на лихварската банда стартира миналата есен след убийството на Станка Марангозова. Брокерката е сред некоректните клиенти на Веселин Денков и Иво Масларов, като

отклонява над 1 милион евро от лихварите.

Опитите на мутрите да си вземат парите от Марагнозова е неуспешен. Тя подава сигнал за изнудване срещу Весо Брадата и Иво Масларов, но дни преди да бъде разпитана в съда, е разстреляна. Източник на „Уикенд“, запознат с разследването, твърди, че именно босът на „Маршал груп“ е човекът, дал заповедта за убийството на Станка Марангозова.
Каква обаче е ролята на приближения до Васил Божков Георги Божилов – Тениса в лихварската банда на Весо Брадата и Иво Пифа? Според криминалистите, Жоро Тениса е осигурявал силоваци на Брадата и Пифа за притискане на длъжници и самия той също е налял крупна сума пари, която е раздавана на лихва. До този момент не е известно дали парите на Жоро Тениса са осигурявани от Васил Божков.
Част от арестуваните при акцията на МВР срещу лихварската банда обаче са все мутри от свитата на Тениса – Мишо Самбиста, Георги Бранков и Благовест Михайлов. Всички задържани са обвинени за рекетьорска дейност, според Специализираната прокуратура бандата е основана през януари 2018 г. и е действала до 28 август 2020 г.
Запознати с разследването твърдят, че Жоро Тениса и Иво Пифа са опитвали да вербуват хора за протестите срещу правителството, като длъжници на бандата били

заставяни да блокират кръстовища в София

срещу обещания за опрощаване на част от кредитите им. Твърди се, че тази операция била поверена на Мишо Самбиста, като имало няколко свидетели, които направили самопризнания.
Лихварската банда на Весо Брадата е разследвана и за други убийства над длъжници, но разследването продължава и от Специализираната прокуратура не предоставят информация. Иначе другия арестуван люлински лихвар Ивайло Георгиев – Пифа вече има в досието си арест за убийство – той бе закопчан, след като на 31 октомври 2006 г. застреля съдружника си Александър Божилов, но впоследствие бе пуснат, тъй като според съда действал при самоотбрана. Две години по-късно, на 11 ноември 2008 г., синът на Александър – Кирил Божилов, изчезна безследно, а впоследствие се оказа, че е отвлечен и убит от „Наглите“ по поръчка на Иво Пифа. Люлинският лихвар се опасявал, че синът ще отмъсти за смъртта на баща си и затова поръчал и неговата екзекуция.

Прегледана: 21746

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.