ОБРАТ: Наркоделото срещу Ланеца, Стъкларя и Паяка ПРЕД ПРОВАЛ!

0

Делото срещу най-голямата наркобанда разбивана в България  в последните години е пред провал, пише „Галерия“.

Групировката на Радо Ланеца и Весо Паяка беше дадена на съд през април, а беше разбита преди точно една година. Тогава бяха арестувани само седем осем души, а всички останали избягаха, включително и босовете. Въпреки че ги издирваха, Радо Ланеца и Весо Паяка се появиха в края на юни, за да станат свидетели срещу ченгетата в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков, арестувани с подкуп, предаден им  от Росен Стъкларя. Стъкларя един от 42- мата подсъдими по мегаделото, а двамата полицаи от ГДБОП са в основата на разбиването на бандата.

След няколко опита процесът да тръгне, съдът е прекратил делото на 21-ви август заради пропуски в разследването. Сега прокуратурата и МВР ще представят допълнително разследване,  за което не е ясно кога ще приключи, още повече, че двамата основни двигатели Панков и Ванков са отстранени от ГДБОП и са в ареста. Любопитно е, че са там по обвинение, че разпъвали чадър над наркотрафика и над различни банди включително и тази на Радмил Ранов – Ланеца и Веселин Христов – Паяка.

Източници на „Галерия“ от ъндърграунда твърдят, че Ланеца, Паяка и повечето от хората от високите нива в групата ще се измъкнат заради показанията си срещу Цветан Панков и Кирил Ванков. Не е изключено да отпаднат от обвинителния акт точно тези, които се появиха след 10 месеца издирване, за да разкажат как са плащали на Панков и Ванков от ГДБОП. Повечето от бандата вече са на свобода, включително и Радмил Ранов. Веселин Христов  – Паяка обаче е в ареста, но по друго дело. Той е подсъдим с Бандата на чуковете.

От 2014 година до изненадващата акция на Спецпрокуратурата и ГДБОП през август 2019 година, Ланеца и Паяка са били сред босовете на наркомрежа в София и в няколко областни града като Варна и Русе ,пише в обвинителния акт срещу тях, който ще трябва да се преработва. Техните хора контролирали и продажбата на кокаин в оборотните нощни заведения. Имали лаборатории за синтез на амфетамини и мрежа за продажбата им на дребно. Контактували помежду си само с интернет приложения, за да не бъдат засечени от службите, въпреки че твърдят, че са плащали за „чадър“ на шефа на отдел „Наркотици“ Цветан Панков и заместника му Кирил Ванков.

Най-довереният им човек в организацията, Росен Стъкларя, продължава да се занимава с дрога, пише „Галерия“,  позовавайки се на информация от негови конкуренти.

Според тях той не е преставал нито за момент от над 10 години. Първо бил в Бандата на чуковете, но ги предал. След това се хванал с Весо Паяка и Радо Ланеца, а когато разбили бандата им през август 2019 година си направил собствен организация. Въпреки това той продължил да командва дилъри и да печели от наркотици. Доказателство за това е, че контактува с Цветан Панков, тогава шеф на отдел „Наркотици“, и както твърди в показанията си му е плащал, за да работи без проблеми.

Само ден преди Стъкларя да занесете 5-те хиляди лв. на Цветан Панков под контрол на вътрешна сигурност и МВР, съдът изменил мярката му „Домашен арест“, за да се движи свободно из града.  След арестите на двете наркоченгета, пазарът на дрога в столицата и по морето е замрял.  Играчите се страхуват от арести. Много от тях са изпаднали в параноя, че ще бъдат предадени, че ги следят. В резултат на това, кокаин трудно се намира. Освен това слабият туристически сезон изигра лоша шега на желаещите да се върнат в незаконния бранш с продажбата по летните заведения по морето.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.