Убиецът на Боби Белята се крие в ЮАР

0

Прекият убиец на висаджийския бос Борис Борисов-Боби Белята се намира към днешна дата в ЮАР. Това разкриха пред „Уикенд” спецполицаи, които продължават да работят по случая. 5 години след зловещото покушение срещу Борислав Борисов в МВР, на оперативно ниво всичко около престъплението вече е ясно. Знае се кой е поръчителя, кои са килърите и каква е причината за разстрела. В момента се събират доказателства.

Делото срещу бандата на „Чуковете” е мотива бившия й шеф Борис Борисов, популярен като Боби Белята, да бъде убит. 27 февруари 2015 г. е последния ден в земния път на Белята. Часът е 21,30 вечерта, а мястото – поляна до затвора в квартал „Казичене” Белята има среща с двама неизвестни и до днес мъже. Наблизо го чака негов приятел, който той е помолил да го докара до мястото. Боби нарочно е взел автомобил „Тойота” от трето лице. Не искал да идва нито със собствената си кола, нито с тази на авера му. След неприятен разговор, той обръща гръб на мъжете. След първата крачка обаче проехтяват изстрели – общо 13. Белята е направен на решето и умира на място. Приятелят му чува пукотевицата и побягва към намиращата се наблизо бензиностанция „Шел”. Влиза вътре и моли за помощ. Твърди, че току-що е станало убийство. Бензинджиите се обаждат на телефон 112.


Минути по-късно на място гъмжи от полиция и линейки. Криминалистите намират тялото на Борисов до езерото. Лекарите единствено констатират смъртта му. Другите двама мъже от срещата са изчезнали. Приятелят му пък не знае кои са те. Смята се, че главата на Белята е паднала покрай ключовото му участие в бандата на „Чуковете”. Като неин шеф в определен момент от време, както самата прокуратура посочва, бандитът е имал много информация, част от която взривоопасна.


Малко след стрелбата срещу Борисов от държавното обвинение неофициално изтече информация, че той е бил техен защитен свидетел. Именно това е причината да бъде поръчан от бившите си авери, разкриват пред „Уикенд” източници от МВР. Фаталната грешка на Борис е била да посочи пред ченгетата името на бос от бившата групировка ВИС, който е давал престъпни задачи на „Чуковете”. Смята се, че това е човека, който е поръчал смъртта му и в момента се намира в Южноафриканската република.
Боби Белята доби национална известност още през 2002 г., след като бе заловен по подозрение, че е сред бомбаджиите „рибари”, които поставиха взрив в сервиза на сириеца Самер Абдулатиф на ул. „Странджа” в София. Чужденецът тогава е посетен от трима младежи, които му искат рекет, за да работи спокойно. Самер отказва и автомобилът му гръмва. Заради адската машина Белята е задържан с Боян Харалампиев-Митничаря. Натривките по ръцете на двамата показват следи от барут. Пред разследващите тогава те обясняват наивно, че са ходили за риба и са използвали бомби.

За това престъпление Боби Белята бе осъден на 2 години и половина условно. Именно за него тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов произнесе култовата фраза „Ние ги хващаме – те ги пускат“.
Малко по-късно Белята започва да се занимава с трафик и продажба на дрога към бандата на „Чуковете”. Там той действаше в един отбор с Камен Балбузанов – Куката, Кирил Киров – Кирчо Руския, Веселин Христов, Антон Калчев, Калоян Преждаров, Александър Пацов, Михаил Димитров, Панайот Мартинов, братята Павел и Веселин Ермалаеви, Веселин Иванов, Даниел Душков и Георги Лазаров. Групата е създадена през 2007 г., като за неин шеф се сочи Христо Вартерян-Ицо Исуса. Той е в неизвестност от 2009 г., предполага се, че е убит. След изчезването му лидерската позиция в бандата се поема именно от Борис Борисов.


Самото дело „Чуковете” е блокирано и вече седма година няма никакво движение по него. Отделно по кориците на делото пък се оказа, че „Чуковете” са обвинени в един куп престъпления като продажба на наркотици, въоръжени грабежи, рекет, побои, но въпреки това за магистратите е без значение колко са спечелили гангстерите от тези дейности. В обвинителния акт срещу „Чуковете” няма и ред за финансите придобити от членовете им, нито пък искане да се запорират сметките на членовете на бандата. В средите на специалните служби от години се таи сериозното съмнение, че групата е покровителствана от висши ченгета.


Още през 2010 г. в зародиша на разследването срещу бандата на един от служителите на Софийска градска прокуратура се случиха серия от инциденти. Тогава прокурора Чавдар Ангелов разкри, че след започване на делото, е откраднат „Фолксваген Поло”, паркиран пред дома му Колата не е открита и до ден-днешен. „След това бяха нарязани с нож и четирите гуми на стария ми „Ланус”. На няколко пъти влизаха в дома ми и го обираха”, сподели пред медиите тогава Ангелов. Той не криеше убедеността си, че посегателствата са свързани именно с професионалните му задължения. Чавдар Ангелов припомни и за директни заплахи, получени от Цветомир Миленов, подсъдими по онова време по делото. Случайно или не, името на Миланов е отпаднало към днешна дата в делото срещу „Чуковете”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.