Полицаи от Дупница прикривали Каплата, който отвлече Янек

0

Полицаи от дупнишкото районно управление воглаве с началникът им Борислав Динев може да останат без работа заради саботаж при разследването и издирването на отвлечения Янек Миланов. 43-годишният мъж изчезна на 31 юли вечерта, след като се качи в джипа на Васил Капланов – Каплата, бодигард на издирваните с червена бюлетина от Интерпол дупнишки мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов – братя Галеви.

Едва в сряда, цели 26 дни след изпаряването на Янек, основния заподозрян за похищението му – Васил Каплата, бе арестуван и отведен за разпит с детектор на лъжата. До развръзката се стигна след намесата на главния прокурор Иван Гешев. В началото на седмицата обвинител №1 изисква от прокуратурата в Кюстендил да допусне следователи от София и проведе среща с братът на изчезналия – Марио Миланов.
Часове след нея антимафиоти от столицата закопчаха зрелищно Васил Капланов на паркинг пред дупнишки ресторант и го отведоха на разпит в Столичното следствие. До редакционното приключване на броя в четвъртък рано сутринта не бе известно дали са изтръгнати

самопризнания от охранителя на Галеви

и дали той е издържал успешно полиграфа. Източник на „Уикенд“ неофициално коментира, че срещу Каплата са намерени доказателства, които го уличават като извършител на отвличането на Янек. Съмненията на криминалистите са, че 43-годишният дупничанин вече е мъртъв. Подозренията, че трупът на Янек е циментиран и хвърлен в язовир „Дяково“ накараха криминалистите на два пъти да претърсят с водолази язовира, но засега резултат от издирването няма.
Близките на Янек Миланов обвиняват местната полиция за огромното закъснение по разследването на изчезването му. Макар да бяха уведомени още на 1 август, че Янек е изчезнал след като се е качил в джипа на Васил Капланов, ченгетата не посмяха да задържат веднага охранителят на братя Галеви и да предприемат адекватни издирвателни мероприятия. „Активизираха се едва

след намесата на главния прокурор

Иван Гешев“, роптаят срещу местните ченгета в Дупница. В града на Иво Карамански разказват, че настоящия началник на полицията Борислав Динев, както и следовател от Дупница, са потулили разследването, тъй като са зависими от Васил Капланов. Охранителят се грижи за имотите на братя Галеви след бягството им от България и според градската мълва е човекът, с когото все още всички местни ченгета се съобразяват.
Любопитен детайл е, че началникът на полицията в Дупница Христо Динев бе отстранен от поста си през 2010 г. именно защото проспа бягството на Галеви. След няколко години обаче Динев отново бе върнат на началническия пост. „Навремето Васил Каплата му скъса публично пагоните пред 100 човека в заведението „Колата“. Как да очакваме от Христо Динев, който беше на хранилка при Галеви, да задържи личния им охранител и настоящ касиер?“, гневят се опечалените близки на безследно изчезналия 43-годишен Янек Миланов.
Както вече е добре известно, Янек изчезна само 4 дни, след като се прибира от Франция. Във фаталния ден, в който се изпарил, той седнал с приятели и съседи пред блока в ж.к „Бистрица“. Телефонът му звънял. Малко след това – след 23 ч., наблизо спряло БМВ Х6, шофирано от Васил Капланов – Каплата. Охранителят на Галеви искал да се срещне с Янек, тъй като научил, че завърналия се от Франция мъж е имал

интимни отнощения с жена му Петя.

В Дупница се мълви, че преди около месец някой показал на Васил Капланов аматьорско порно, заснето от Янек с невярната му съпруга Петя. Оказало се, че разкрепостената половинка на Каплата даже сама пращала порно клипчета на любовника си Янек, а понякога се оставяла да бъде снимана, докато му прави фелацио. Близките на Янек Миланов не отричат, че изчезналия е имал отношения със съпругата на Капланов, но твърдят, че това е било отдавна.
„Два пъти имаше посегателства над колата му – рязаха гумите, пълниха с пяна ауспуха, надраскаха я. Някой стреля с въздушна пушка 50-и калибър по прозореца на апартамента му. След това бе хвърлен камък, който се заби в изолацията на блока“, разказва Марио Миланов, брат на изчезналия Янек. Според думите му, за всички инциденти са подавани сигнали в полицията, но извършителите не били открити. Часове преди да изчезне на 31 юли, Янек получил на телефона си чрез приложението „Вайбър“

снимка от гроба на родителите си

в Дупница, които са починали преди доста години. Многозначителният и зловещ кадър бил изпратен от непознат номер.Снимката била така прикачена, че при кликване върху нея се самоизтривала.
„Оказа се, че номерът се води на 21-годишен от Кюстендил, който има на свое име 700 карти. В същия ден Капланов се обадил по телефона на брат ми и поискал вечерта той да отиде в имота му в края на града. Брат ми не се е съгласил. Предполагам, че след това са се разбрали да се видят пред блока ни и да си изяснят отношенията”, разказа Марио в първите дни след изчезването на брат си.
По всяка вероятност Янек Миланов вече не е между живите. Приписват му съдбата на безследно изчезналия през 2006 г.. наркомафиот Кирил Цветанов – Буята. Други знакови гангстери, безследно изчезнали и навярно очистени след като са се качили в кола, са висаджията Мето Илиенски и хърватския наемен убиец Иван Може.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.