Богьовеца стана свидетел срещу Йоско Костинбродския

0

Ивайло Симеонов-Богьовеца е станал защитен свидетел срещу доскорошния си най-добър приятел и престъпен авер Йосиф Йосифов- Костинбордския. Такъв слух върви упорито в ъндърграунд средите, научи „Уикенд”.

В началото на юни тази година Костинбордския беше арестуван в Гърция заради европейска заповед за арест, издадена от нашата Специализираната прокуратура. На 10 август съда в южната ни съседка позволи той да бъде екстрадиран в България, но само след като си излежи там присъда от 40 месеца затвор заради притежание на незаконно оръжие. В България Йоско има да изтърпи 4 години лишаване от свобода с влязло в сила решение на Върховния касационен съд. Йосифов бе осъден от Специализирания наказателен съд на 1 година затвор за изнудване, което обаче е извършено в рамките на 3-годишно отложено наказание на Софийския районен съд за противозаконно отнемане на автомобил.
„Уикенд” научи от ченгета, че след като бъде върнат в България, срещу Костинбродския ще бъдат повдигнати обвинения и за други престъпление, сред които и убийства. В момента се работи по разплитането им. Именно показанията на Богьовеца може да заковат Йоско като организатор на няколко екзекуции.
Доскорошните най-добри приятели Богьовеца и Костинбродския са били във война през последните 4 години. И двамата са се подозирали един друг в предателство. Другият мотив за конфликта им бил финансов. Симеонов дължал около 200 000 лв. на Йоско. Дългът бил от поне 7 години, но още не е върнат. Богьовецът имал доказателства, че Йоско е накарал негов човек да даде показания в прокуратурата, че е извършил убийствата на Милчо Бонев-Бай Миле, Красимир Гочев- Шмид, Асен Петров – Шаки, Борис Арсов, Тани Танев, Бранко и Хрисим Хрисимов. Тези показания са подписани от 60-годишния Йордан Велчев от Нови Искър. Това е човекът, който е построил къщата на Костинбродския в село Безден.
Йоско и Богьовеца бяха обвинени за опит за убийство над ромския бос Киро Японеца. На първа инстанция двамата бяха осъдени на 17 години затвор. През 2016 г. обаче изненадващо Апелативният спецсъд ги оправда, а година по-късно това направи и Върховния касационен съд.
Иво Богьовеца години наред, включително и от МВР, е сочен като поръчков килър №1 в България. Симеонов е подозиран, че е участвал в организацията на ликвидирането на близо 20 човека. В част от случаите той лично е натискал спусъка. Екзекуциите са станали от средата на 90-те години на миналия век до 2010 г., като сред поръчителите били известни имена от мафията, в това число и Братя Галеви.
Името на Ивайло Симеонов нашумя за първи път публично при убийството на ромският бизнесмен Тани Танев от Долни Дъбник. На 12 февруари 2008 г. Александър Йорданов застрелва Танев със 7 куршума пред заведението му в града. За организацията на убийството е имало бюджет от 50 000 лв., осигурен от Станчо Владов от Костинброд. Според прокуратурата мотивът за убийството е бил неуредени финансови отношения между Станчо и жертвата, който е и кръстник на детето му. За мократа поръчка Владов плаща на Вергил Славов и Ивайло Симеонов-Богьовеца 50 000 лева. Не подозирал обаче, че двамата я прехвърлят на Александър Йорданов, но намаляват тарифата, като му дават само 10 бона. По това дело Богьовецът също е оправдан
Името на Ивайло Симеонов попада в папките и по друго дело – срещу Йоско Костинбродския и групата му за наркотрафик. В обвинителният акт на Специализираната прокуратура е записано, че Йосиф Йосифов, Ивайло Симеонов и Вергил Славов са изградили стройна мрежа от дилъри на различни йерархични нива за пласирането на хероин, амфетамини и канабис в района на гр. Костинброд, в столичните квартали „Люлин“ и „Надежда“ и в с. Искрец, община Своге. Групата завзела крайните столични квартали, възползвайки се от вътрешно-конкурентните борби на софийските наркогрупи. Ивайло Симеонов е подозиран и за изчезването на Киро Буята, Иван Може, Мето Илиянски, трите стрелби срещу Христо Върбанов-Папата и екзекуцията на Димитър Стефанов, син на един от създателите на СИК Венцислав Стефанов. Тялото на момчето не е намерено и до днес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.