Как нагла далавера за 4 млн. лева остави Свищов без вода! Наказани, разбира се, няма!

0

Вече близо седмица около 35 000 жители на Свищов и околните села Вардим, Ореш и Царавец са оставени без вода. Чешмите са пресъхнали, няма нито капка живителна течност насрещ жежкия август! Причината е голяма авария в напорния водопровод, направен само преди няколко години, но с тръби за поливане. В сряда беше обявено, че аварията е отстранена, но след пускането на водата са последвали нови сериозни аварии, в резултат на което кранчетата на хората отново са сухи, алармира Уикенд.

Така водната криза в града продължава и не е ясно кога ще бъде разрешен проблема. Местните с ужас казват, че „май ще са новия Перник“. Гражданите обмислят да се вдигнат и на протестен митинг. В търсене на изход от ситуацията спешно в Свищов пристигна ръководството новия държавен „ВиК Холдинг“, който се запозна на място с проблема. Държавното дружество има готовност да инвестира в изграждането на нов довеждаш водопровод, тъй като съществуващият е в тежко състояние, обеща изпълнителният директор на водния холдинг Илиян Илиев.


„Няма какво да се лъжем – положението е наистина критично. Не може да стоим безучастно, защото градът е пред водна криза и сме длъжни на помогнем на хората“, каза Илиев. По думите му с оглед на ситуацията, работата по новия водопровод може да започне максимално бързо. Община Свищов настоява за спешна помощ от държавата в размер на 2,5 млн. лева.


Напорният водопровод на Свищов е изграден некачествено преди 10 години и оттогава почти непрекъснато аварира. Последната повреда от началото на седмицата е в района на помпената станция в село Вардим. „Съоръжението е проблемно още с неговото построяване преди 10 години и е обект на прокурорска проверка. Всяка година по водопровода има големи аварии. Проблемът е с некачествените тръби и с изпълнението на водопровода и това води до тези последствия – Свищов става заложник на водна криза“, въздъхва кметът на града Генчо Генчев.


Преди година той обяви, че е образувано досъдебно производство за строежа на магистралния напорен водопровод и се очаква до края на февруари да приключат проверките на Специализираната прокуратура и да има наказани. Към момента няма официална информация от прокуратурата докъде е стигнало разследването.
Строителството на магистралния водопровод започва през 2010 г. Изпълнител на обекта е компанията „ВТ Инженеринг“, а инвестицията в съоръжението е над 4 млн. лева – сума, дадена от общината. В града говорят, че близо 3 милиона лева от тази сума очевидно е открадната, което говори за ниското качество на съоръжението. Съмненията са, че се е облажил тогавашния кмет и няколко души от общинския съвет.


Почти веднага след приключване на строителството, новите тръби започват да „гърмят“ една след друга. Така за десетина години авариите по водопровода вече са над 70. По думите на кмета Генчев „всеки опит да се достави вода по него трае не повече от две седмици“.


През 2016 г. кметът на Свищов и общинското ръководство започват да водят кореспонденция и да си търсят правата от фирмата-изпълнител. В крайна сметка строителите подменят 3 проблемни участъка, а малко след това изтича гаранционният срок от 8 години. Повиканите експерти установяват, че водопроводът е правен с некачествени материали и без какъвто и да било контрол. В земята са вкопани турски тръби за поливане на земеделски земи, които трябва да издържат налягане от 8 атмосфери, но те дават дефект даже и при 3-4 атмосфери. „Тези тръби са точно 3 пъти по-евтини, отколкото е отразено във фактурата. Това е престъпление!”, гневят се местните.


Община Свищов пуска сигнал до Районната прокуратура и до Окръжната прокуратура във Велико Търново. През 2017 г. и двете прокуратури излизат със становище, че има „безотговорно и безстопанствено отношение по случая с изграждането на водопровода на Свищов“. Година по-късно преписките са предадени на Специализираната прокуратура. От тогава – оглушително мълчание…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.