Васил Божков разпродава имотите си по света

0

Укриващият се от родното правосъдие в Дубай с цели 18 повдигнати обвинения хазартен могул Васил Божков е обявил за продан част от тузарските си имоти зад граница. 64-годишният мафиот, разследван като поръчител на серия екзекуции над свои конкуренти в хазартния бизнес, редица изнасилвания и неплащане на стотици милиони левове данъци от лотарийни игри, опитва да се раздели със скъпоструващи имоти в Гърция, Англия и Франция, пазарувани от него през годините на гангстерското му царуване, пише Уикенд.

Черепа е обявил за продан тузарска къща на гръцкия остров Миконос, в която всяко лято отсядаше с приятели и където празнуваше с разгулни партита рождения си ден на 29 юли, научи „Уикенд”. Скъпарският имот бе купен от велинградския „капо ди тути капи“ преди 5 години за над 3 милиона евро, а днес цената на къщата е нараснала въпреки кризата, породена от короварирусната пандемия. Според запознати, Васил Божков търси

8 милиона лева за къщата в Миконос,

която е записана като собственост на офшорна фирма, контролирана от половинката му Елена Динева.
Макар втората жена на Черепа да е в ареста от пролетта, това не би попречило на евентуална имотна сделка, твърдят юристи. Според тях, Васил Божков бърза да се раздели с имотите си в Европа, преди разследващите да стигнат и до офшорните му сметки и да наложат възбрана за продажбата им.
Освен къщата в Миконос, в която чести гости са били олигархът от Русе Пламен Бобоков и съпругата му Христина, Васил Божков е сложил на тезгяха и апартаменти в Париж и в Лондон. Жилището на Черепа във френската столица е купено от него преди 7-8 години като подарък на жена му Елена Динева. Просторния апартамент е с гледка към Айфеловата кула, а цената му също е няколко милиона. Васил Божков търси купувачи и за

два апартамента в центъра на Лондон,

разположени в баровския квартал „Кенсингтън“. Според запознати и двата апартамента се водят собственост на първата съпруга на хазартния бос Мая, макар тя да не живеела там. Едното от жилищата било ползвано няколко години от сина на олигарха – Антон, който завърши висшето си образование в Лондон. След завръщането на сина му в България, Черепа настанявал в лондонското жилище свои метреси. В апартамента са живели варненката Зара и манекенката Блага Митева, певицата ЛиЛана също е обитавала жилището. Брокери изчисляват, че Черепа ще прибере общо над 15 милиона евро, ако съумее да се раздели с всичките си задгранични имоти.
След като избяга в Дубай с частния си самолет, за да избегне ареста си по редица тежки обвинения, Васил Божков се ожали, че е останал без пари и че е подпомаган финансово от свои приятели, които му отпускали заеми. Банковите сметки в България на Черепа са

запорирани още от месец февруари,

но голяма част от авоарите му са скрити в чужбина. Засега мафиотския бос не изпитва финансови трудности, тъй като прибира дивиденти и от свои чуждестранни партньори, но за всеки случай предпочита да се раздели с имотите си в Европа, за да избегне евентуалната им бъдеща конфикация.
В България тузарските имоти на Васил Божков също са запорирани и той не може да ги продаде. Сред най-значимите придобивки на Черепа са импозантната му офис сграда на ул. „Московска“, жилищна сграда до Спортното министерство на бул. „Васил Левски“, където той живееше с Елена Динева, както и някогашната крайградска резиденция на Тодор Живков, разположена в природен парк „Витоша“. Наскоро от ДНСК излязоха с констатация, че Васил Божков е вдигнал неправомерно втора постройка до резиденцията си на Витоша, която е служила за наблюдателница и гараж. Предстои събарянето на незаконната постройка в природния парк.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.