Изчезналият Янек от Дупница убит като Киро Буята? Каплата, бодигардът на братя Галеви навярно стои и зад двете престъпления

0


Безследно изчезналият от 31 юли дупничанин Янек Миланов навярно е ликвидиран по подобие на мафиотското величие Кирил Цветанов – Буята, а следите и към двете престъпления водят към Васил Капланов – Каплата, бодигард на укриващите се от родното правосъдие Пламен Галев и Ангел Христов. Това разкриват пред „Уикенд“ близки на 43-годишния Янек, които вече 20 дни безрезултатно го издирват.

Янек Миланов изчезва в нощта на 31 юли, само 4 дни след като се е прибрал в Дупница от Париж. Мъжът работи във Франция от 17 години и всяко лято се прибира в родния си град. Във фаталния ден, в който изчезнал, той седнал с приятели и съседи пред блока. Телефонът му звънял. Малко след това – след 23 ч, наблизо спряло БМВ Х6, шофирано от Васил Капланов – Каплата, един от най-страховитите охранители на дупнишките мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов. След бягството на братя Галеви, именно Каплата пое част от делата им, той е ангажиран и с охраната на всичките им обекти.


В Дупница твърдят, че през 2006 г. Васил Капланов – Каплата по идентичен начин участва в похищението и убийството на Кирил Цветанов – Буята, сочен като един от организаторите на кражбата на 600 кила колумбийски кокаин заедно с Поли Пантев.
Киро Буята изчезва безследно на 6 май 2006 г. около 22,30 часа вечерта. Тогава телефонът му звъни и той излиза спешно от къщата си в „Драгалевци“, качвайки се в „Ауди“. Казва на съпругата си, че отива да се види с Пламен Галев. Колата, която го чака, е шофирана именно от Васил Капланов, мълви се усилено в Дупница. Оттогава до ден днешен Киро Буята е в неизвестност, но трупа му не е открит. Опасенията на близките на Янек Миланов са, че той е последвал трагичната съдба на мафиотския бос. Според градската мълва, Буята е ликвидиран от охранителите Конана и Каплата.
За разлика от Киро Буята, влязъл в конфликт с Галеви заради трафик на дрога, „прегрешението“ на Янек Миланов е, че в миналото е имал вземане-даване с половинката на Васил Капланов – Каплата. Гавазинът на Галеви научил едва преди година за старата връзка на любимата си и оттогава подложил на постоянен терор 43-годишния Янек.


„Два пъти имаше посегателства над колата му – рязаха гумите, пълниха с пяна ауспуха, надраскаха я. През зимата някой стреля с въздушна пушка 50-и калибър по прозореца на апартамента му. След това бе хвърлен камък, който се заби в изолацията на блока“, разказва Марио Миланов, брат на изчезналия Янек. Според думите му, за всички инциденти са подавани сигнали в полицията, но извършителите не били открити. Часове преди да изчезне на 31 юли, Янек получил на телефона си чрез приложението „Вайбър“ снимка от гроба на родителите си в Дупница, които са починали преди доста години. Многозначителният и зловещ кадър бил изпратен от непознат номер.Снимката била така прикачена, че при кликване върху нея се самоизтривала.
„Оказа се, че номерът се води на 21-годишен от Кюстендил, който има на свое име 700 карти. В същия ден Капланов се обадил по телефона на брат ми и поискал вечерта той да отиде в имота му в края на града. Брат ми не се е съгласил. Предполагам, че след това са се разбрали да се видят пред блока ни и да си изяснят отношенията”, допуска Марио.


Васил Капланов – Каплата е бил задържан дни след изчезването на Янек и след щателен разпит е бил освободен. Той е признал, че се е видял с изчезналия мъж, но твърди, че след 10-минутен разговор Янек слязъл от джипа му. До този момент охранителят на Галеви не е дал съгласието си да бъде разпитан с детектор на лъжата.
Окръжна прокуратура – Кюстендил е образувала досъдебно производство за отвличане по случая с Янек Миланов, но наблюдаващия прокурор Бойко Калфин оказва да коментира разследването. Камерите на община Дупница са засекли джипа на Васил Капланов да излиза от града по посока Крайници. В него са били двама, но не е доказано, че вторият е Янек Миланов, тъй като лицето на спътника на Каплата не се виждало ясно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.