Васил Божков прибра в Дубай Иван Универсалния (ДДС афериста смени манекенките като постоянна компания на Черепа)

0

Укриващия се в Дубай от родното правосъдие с 18 повдигнати обвинения хазартен бос Васил Божков си намери пова компания в Емирството. Черепа и дясната му ръка Георги Попов обикалят заведенията и тузарските плажове в Дубай не в компанията на рояк манекенки, а заедно с друг издирван от Интерпол аферист – Иван Танев – Универсалния, писа Уикенд.

Още преди 3 месеца Иван Универсалния се е присламчил към Васил Божков и даже му е посредничил за намирането на подходящо жилище, разкриват запознати. Танев се укрива в Дубай от няколко години и познава добре тамошния живот и порядките.
„Иван Универсалния е нещо като иконом на Черепа – грижи се за всичките му удобства, подсигурява му каквото му е нужно. Двамата са близки приятели от години, навремето Васил Божков даже

трансферира любовницата си Зара

при него“, разказват запознати с отношенията между двамата богаташи. Ако се вярва на мълвата, хазартния бос е поел изцяло издръжката на Иван Танев, който имал сериозни проблеми с парите. Разправят, че Унивесалния даже напуснал къщата си край хотел „Джумейра“, която ползвал под наем и се настанил в апартамент в баровска кооперация, плащан му от Васил Божков. Хазартния бос и дясната му ръка Георги Попов обитават цял етаж в новопостроен помпозен небостъргач, а Универсалния живее няколко етажа под новия си господар. Всички разходи, които Черепа прави в Дубай, минават счетоводно през Иван Танев, тъй като авоарите на хазартния бос са запорирани. Казват, че Божков е захранван със средства от свои руски партньори, както и от друг хазартен бос от Враца, който всеки месец му превеждал по 200 000 евро.
Иван Танев офейка от България преди 6 години, след като се оказа основното действащо лице в сложна престъпна схема, чрез която през 2012 г. са отклонени 45 милиона евро от Румъния по програма за доставка на храни за бедни. Аферата се точи от няколко години, след като през 2012 г. българската фирма „Ви Ем Корпорейшън“, зад която стои Иван Универсалния, печели обществена поръчка в Румъния за

доставка на брашно, захар и олио.

Цялата сума по договора е преведена авансово от румънска разплащателна агенция към Министерството на земеделието. В следващите месеци обаче са доставени само 1/3 от договорените количества олио и захар, а впоследствие дружеството е прехвърлено на подставено лице, а 45-те милиона евро изчезват от сметката.
Дълго проточилото се в северната ни съседка разследване на аферата се дължеше на обстоятелството, че Иван Танев – Универсалния опита да прехвърли вината за аферата върху българска банка. Аферистът, който е известен у нас като „Царя на фалшивото месо“ заради мащабна контрабанда на месни продукти от Ирландия и Полша с неустановен произход, бе дал показания в Букурещ, че не той, а банкери са инициатори на схемата. Миналата пролет обаче бе окончателно установено, че Иван Универсалния е

фалшифицирал банкова гаранция

в полза на контролираната от него фирма „Ви Ем Корпорейшън“. Благодарение на документалната измама, румънците отпускат авансово цялата сума по договора. Според мълвата, в аферата е намесен и ръководен фактор от Министерството на земеделието в Румъния, който е получил подкуп от 500 000 евро, за да нареди плащането на милионите, част от които са от европейски субсидии за северната ни съседка.
Съдебения процес в Румъния за кражбата на 45 милиона евро се води без основния обвиняем Иван Танев, който е в неизвестност. Универсалния е подсъдим и в България за ДДС афери със захар и месо. Той се укри в Дубай малко преди да гръмне скандала в Румъния и пробва да прехвърли вината върху съдружничката си в редица спорни начинания Мила Георгиева. Доведената дъщеря на митническия шеф Христо Кулишев нашумя през 2015 г., когато бе арестувана в Белград и

обвинена като част от престъпна банда,

оглавявана от сина й Мартин Георгиев – Джито.
Запознати със схемата, чрез която Иван Танев и Мила Георгиева са отклонили 45 милиона евро от Румъния, без да доставят храните за бедни твърдят, че доведената щерка на Христо Кулишев също е била изиграна от ортака си Универсалния.
„Той открадна парите, прехвърляйки ги към свои офшорни сметки и след това се скри в Дубай. Там плати голяма част от парите на известен наш мафиот, който да му реши проблемите с местната власт. За няколко години всички милиони на Иван Универсалния бяха профукани в емирството. Парадоксално е, но днес аферистът не разполага с никакъв кеш. Сега се е присламчил към Васил Божков, който го поддържа финансово“, твърдят запознати със схемите на Иван Танев. Любопитен детайл е, че Универсалния е син на Георги Танев, бивш земеделски министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.