Д-р Размиг Чакърян за връзката между коронавируса и кръвните групи

0

Защо някои хора дори не забелязват, че са заразени от новия коронавирус, докато други се нуждаят от медицинско лечение и вентилация или в най-лошия случай – изходът е летален? Със сигурност много от вас си задават този въпрос, а учените отдавна търсят обяснение. „Отговорът не е еднозначен, но със сигурност кръвната група играе огромна роля в развитието на болестта“, твърди д-р Размиг Чакърян.

Оказва се, че хората с кръвна група А са изложени на особено висок риск от усложнения, причинени от COVID-19. При тях има два пъти по-голяма вероятност да се стигне до интубиране.

„Тези с кръвна група 0 пък могат да се смятат за щастливци. Рискът да се разболеят при тях не е по-малък, но рядко проявяват тежки симптоматики“, обяснява д-р Чакърян, позовавайки се на серия от изследователски проучвания сред някои от най-засегнатите държави.

Това е така, защото организмът им е развил по-голяма способност да разпознава определени протеини като чужди. И съответно се справя по-лесно с тях. Друго обяснение може да се търси в биологичните механизми на нулевата група, и по-специално – в имунния й отговор към различни заболявания, разсъждава специалистът.

В и АВ не са толкова широко разпространени, като съответно съставляват 11% и 5% от населението. Все пак рискът от тежък курс на ковид-19 за такива пациенти е далеч по-нисък от тези с тип A. За съжаление, последната е най-често срещана, което обяснява и многобройните тежки случаи.

Добрата новина е, че резултатите от проучването могат да помогнат при разработването на различни лекарствени средства. „През годините са използвали подобни подходи при търсене на лек за борба с малария, например“, уточнява д-р Чакърян. И добавя, че кръвната група може да се окаже едно от ключовите парчета в пъзела с китайската зараза.

Д-р Размиг Чакърян е уважаван арменски хематолог, специализирал молекулярна и клетъчна биология. Дълги години работи в Института по микробиология в Арменската академия на науките. По време на българо-арменски форум у нас се запознава със съпругата си, която е имунолог, и се установява трайно в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.