Приятелка и служители на Лилана разкрили, че проектите й с европари са фиктивни

0

Певицата Лилана, злоупотребила с евросубсидии е уличена за престъпленията от свои служители. Това става ясно от определение на съда, с което близката до сърцето на Васил Божков красавица ще остане под домашен арест, писа „Галерия“.

Лилана беше арестувана през април. Според прокуратурата нейните фирми са усвоили пари от Министерство на икономиката за проекти, които са кухи. Общата щета е за над 4 милиона лева,  а случаите вече са предадени на службата за борба с измамите в ЕС ОЛАФ

Една от първите, които пропяват за престъпленията е Ася Йончева. Тя дуетна половинка на Лилана преди 15 години.  Йончева е собственик на английска фирма, от която дружествата на Лилана и партньорът й Мартин Димитров са купили софтуер, който е плащан по програмата „Иновации и конкурентноспособност“.,

Ася също е обвиняема, но разкрива пред разследващите, че нищо не разбира от бизнес. Ролята й била да регистрира фирма в Англия и да издава договори, фактури и платежни нареждания. Всъщност фирмата била управлявана от приятелката й Лилана.

Офисите  на певицата се намирали в Плевен.  Градът е избран неслучайно заради централното си място на карта на България, от където можело по-лесно с дрон да се следи движението на автомобили по пътищата, а информацията да се обобщава в софтуер. Там бил нает офис, който всъщност не е работил, показва разследването на прокуратурата.

Компютърни специалисти, които са били на работа при Лилана в София, разказвали, че ходили до Плевен рядко, само когато имало проверки от Министерство на икономиката дали проектът се изпълнява.

Служители в софийския офис на Лилана също даде любопитни показания. Дронът, с който се мери трафикът, и който трябвало да е в Плевен, всъщност през цялото време е бил в Софийския офис. Летателната машина никога не е пращана във въздуха, освен при тестовете. По документи Лилана е купила дрона и софтуера за него от дружеството на Ася Йовчева, регистрирано в Англия. Въпросното дружество е и производител на дрона., По-късно се  оказало, че това въобще не е вярно.

 Юрисконсулт в „Нованор“ на Лилана пък споделил, че певицата и съдружникът й Мартин Димитров му възлагали да подготви документацията на 23 фирми, които е трябвало да усвоят пари по програми, включително тук попада и фирмата на брата на Лилана  Скилър.

При всички проекти на българските дружества под контрола на Лилана, доставчик на софтуера била английската фирма на приятелката и Ася, която чистосърдечно си признава, че нищо не е доставила и не разбира от този бизнес.

Разпитани са още осем служители в Министерство на икономиката, които са били пряко ангажирани с проектите на Лилана и са ги проверявали. Всички те разказват, че са били възпрепятствани да одитират договорите, но остават съмненията, че част от тях са били в неформални контакти с певицата, защото далаверата излиза наяве чак през 2020 година, а това е твърде късно – три години след подписване на договорите и усвояване на парите, потънали в нечий джоб.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.