Братът на Ружа Игнатова отървава 90-годишна присъда – криптофараонката остава основен обвиняем

0

Братът на криптокралицата Ружа Игнатова се спаси от грозящата го присъда от 90 години затвор. Константин е задържан в САЩ, но вече не е сред основните обвиняеми по процеса за OneCoin, след като се е споразумял с адвокатите на ищците инвеститори.

Новината бе разпространена от бизнес изданието Finance Magnates.

Подробностите за съдебната спогодба остават неясни, но представители на всички инвеститори, претърпели големи финансови загуби от измамата, заявяват, че „не пречат по никакъв начин“ на по-нататъшно разследване срещу други обвиняеми. От цитирани документи става ясно, че процесът ще продължи да бъде насочен към друга ключова фигура на OneCoin – сестрата на Константин Ружа Игнатова, която е основател на компанията, считана за Схема на Понци, тоест финансова пирамида. Българката изчезна през 2017 г., след като бе издадена тайна заповед за нейния арест.

Докато точните причини за уреждане на случая засега не са ясни, вече се разбра, че Игнатов проговори срещу изчезналата си сестра. Станаха известни негови думи, че е предоставил на щатското правителство информация „за престъпленията, които извърших, и всяка информация, която имах за OneCoin и свързаните с тях хора и престъпленията, които са извършени там“. Игнатов твърди, че те са дело на членове на неговото семейство. Това били сестра му и майка му Веска, която играе важна роля в работата на OneCoin.

Ружа Игнатова

Самият Константин дори бил наел частен следовател, за да намери Ружа, но той се кълне, че не е разговарял с нея, откакто изчезнала. Преди месеци той твърдеше, че тя се е покрила заради недоволството от вложили стотици хиляди долари инвеститори, които осъзнали, че става въпрос за пирамида. Игнатов призна, че е лъгал, като, преди да бъде задържан, твърдеше, че има контакт със сестра си. Това ставало доста време, след като тя вече мина в нелегалност. Пред клиентите на OneCoin била поддържана легендата, че Ружа ръководи бизнеса.

Има теория, че криптокралицата може да се появи отново в обществото след едва десетина дни. В мрежата за видеосподеляне YouTube се появи близо едноминутно клипче, на което на румънски се анонсира среща на OnеCoin инвеститори под наслов „Легендата за One“. Тя ще се проведе от 21 до 23 август. Освен че е посочено, че домакин ще е Букурещ, няма повече данни за конкретното място.

Рекламният спот се разпространява доста апокрифно, но е направен изключително професионално: компютърни графики се редуват на фона на разтърсващо музикално оформление. Както вече съобщихме, клипът попадна в полезрението на журналиста Никола Джорджевич. В онлайн изданието Emerging Europe той публикува пространен материал, посветен на Ружа Игнатова и компанията й. Джорджевич написа, че на събитието в Румъния може да се появи Ружа, въпреки че от три години никой няма информация за нейното местоположение. Завръщането й било анонсирано на конкурс по красота в Букурещ, което Джорджевич определя като „причудлив“. Билети за задаващото се „Събитие на годината“ вече се продават и журналистът посочва, че само тези, които си закупят пропуски, ще разберат дали наистина Ружа Игнатова ще се появи. Иначе срещата е обявена като рестартиране на общността OneCoin/OneLife.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.