„Наглите” останаха без пукнат грош (6 милиона от откупи изхарчени за разврат)

0

Зловещата банда за отвличания „Наглите” е тотално фалирала. Всички пари от откупи, които кървавата група взе, за да освободи жертвите си, са свършили до стотинка. Това разкриха пред „Уикенд” източници, близки до излежаващите присъди похитители.

Независимо, че „Наглите” бяха заловени в края на 2009 г., а от 2012 г. имат влезли в сила присъди, прокуратурата и полицията не успяха да намерят и до ден днешен парите от откупите. В съдебната зала по време на процеса стана ясно, че бандата на Прокопи Културиста е прибрала над 5,94 млн. лв. от близки и приятели на 13-те отвлечени от тях жертви от март 2007 г. до октомври 2009 г. Това сочиха експертизи по делото, но дори и на финала на процеса все още никой не знаеше къде са тези милиони. До последното заседание по делото банкнотите не бяха предявени като доказателство. Откупите бяха плащани в евро и левове. Някои от подсъдимите твърдяха, че парите са похарчени по кръчми, магазини и пътувания. Други обясняваха, че ги закопали, но не помнели къде точно. Беше

намерена единствено една банкнота

от 100 лв. в чантата на съпругата на Антон Петров – Хамстера за която беше доказана, че е от платеният откуп за Румен Гунински-младши. Именно заради официалната липса на парите жертвите на „Наглите“ не могат все още да претендират за тях.
Тезата на похитителите по време на разпитите им в ГДБОП е, че откупите са изхарчени за удоволствия. И това е почти пълната истина. Единственото изключение е лидера на „Наглите” Прокопи Прокопиев, известен като Поли Културиста. Той е инвестирал част от приходите от откупите в ресторанти. Заведенията се водят на роднините му. Към днешна дата нито един от другите членове на бандата няма нито един спестен лев от взетите от пленниците почти 6 милиона лева. Разследване на службите показало, че почти всичко е изхарчено по

проститутки, хазарт, наркотици

и най-вече кокаин, скъпи коли и демонстриране на баровски начин на живот. След арестите на извергите дори и минималните спестени пари са им отишли по адвокатски такси.
През 2010 г. спецслужбите са разследвали версия, че неоткритите и до ден днешен милиони са скрити в банкови сметки в офшорни зони, които се контролират от дупнишките мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов, известни с общото прозвище Братя Галеви. Те се намирали в чуждестранна банкова сметка, достъп до която имат дупнишките мафиоти. Сметката не била поименна, а могат да се теглят и внасят пари чрез код.
Бившите барети всъщност били пионери в отвличанията в България. През 2001 г. именно през тях минало похищението на един от най-богатите бизнесмени в страната, шефът на фирма „Руен” Стефко Колев. Тогава поръчката беше изпълнена от бандата на Йоско Костинбродски и Асен Петров – Шаки. Йосиф Йосифов- Йоско още от края на миналия век е поемал специфични задачи от Братя Галеви.
Заради овладяване на каналите за амфетамини през 2003 г. Ангел Христов и Пламен Галев се сочат и като поръчители на

убийството на Филип Найденов-Фатик.

А физическите килъри отново бяха момчетата им за мръсни поръчки Йоско и Шаки. Връзката на Галеви с „Наглите” обаче официално не беше доказана. Нито пък версията, че при тях са милионите от откупите.
Единствената жертва на „Наглите” която заведе дело срещу тях да му върнат парите от откуп, беше Ангел Бончев. На 21 май 2008 г. „Наглите” отвлякоха бизнесмена. Два месеца по-късно извергите го захвърлиха в безпомощно състояние в столичният квартал „Княжево” и взеха на негово място жена му Камелия Бончева. Близо седмица тогавашният президент на футболен клуб „Литекс” лежа във Военна болница с тежки физически и психически поражения. Престъпните бяха отрязали и два от пръстите му. След като излезе от болницата Ангел Бончев беше принуден да дари 157 000 евро на фондация „Утре за всеки”, за да може пак да види жена си жива. Това се случи в безпрецедентно телевизионно обръщение. Камелия беше освободена на 30 юли 2008 г., но заради стреса от преживяното я сполетя коварен рак с който не можа да се пребори и почина на 26 декември 2012 г. Самият Бончев разказа тогава, че за него първоначално са

искани цели 10 милиона евро откуп

като условието на похитителите било те да бъдат на банкноти с номинал по 20 евро. За свободата на Камелия пък са искали 2 милиона евро. И чак когато са се убедили, че не може да събере такава сума, изродите му дали инструкции да дари събраните 157 000 евро точно на фондация „Утре за всеки”.
В края на 2013 г. след двугодишна съдебна сама върховните магистрати окончателно осъдиха фондацията да върне парите за откупа на Бончев. Заедно с това съдиите решиха на жертвата на „Наглите” да бъдат заплатени и лихви в размер на 93 271 лв. и 58 ст. върху главницата за периода от 29 юли 2008 г. до 27 януари 2011 г. – датата, на която бе заведена исковата молба. Договорът за дарение от 1 август 2008 г. беше обявен нищожен за съда. До ден днешен обаче Бончев не е получил и един лев от парите си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.