Тони Прасето – тайният бос на кокаина (Наркомафиотът е изключително близък с Ветко Арабаджиев)

0

Ъндърграунд тип от Пловдив с прякор Тони Прасето се очертава като най-силния играч в трафика на кокаин през България. Това разкриха пред „Уикенд” източници от подземния свят. Прасето не е популярно име в медийните хроники. Но това далеч не означава, че не е мастит наркобарон. Тони е около 50-годишен мъж, а прякора му идвал от възедрата му фигура. Тежи близо 200 кг. Прасето живее в апартамент в хотел „Марица” в Пловдив.

Хотелът е собственост на подсъдимия хотелиер Ветко Арабаджиев. Ветко и Тони Прасето от години били много близки приятели. Тони имал имидж в подземния свят на човек много „ти” с бизнеса с кокаин” още от миналия век. Наркотици на едро от него са купували почти всички известни родни бандити. Прасето имал отлични контакти с картели от Колумбия и Венецуела и можел да уреди кокаин на изключително изгодни цени. Друг известен наркотрафикант, с който имал отлични контакти, бил холандеца Питър Бренченс.


Бренченс в средата на май 2012 г. беше арестуван от ГДБОП като ключов фактор в афера с 60 килограма кокаин, заловени на Дунав мост. Срещу холандеца в България тече съдебен процес, който обаче е напълно блокиран заради липсата му. Последното заседание по него беше април месец преди 5 години и Питър така и не се появи в залата. Справка на МВР, изискана от съда, разкри, че Бренченс е в Нидерландия, както днес се нарича Холандия. Въпреки, че това е страна от ЕС и съответно имаме пълно право да поискаме от властите в страната на лалетата да ни предадат бандита, такава молба не е отправяна. Той у нас е обявена само за общодържавно издирване, а не за международно.


Бялата дрога на стойност от близо 100 млн. лева беше намерена на Дунав мост преди 8 години в употребяван комбайн, транспортиран от Аржентина за Антверпен в Белгия. Оттам селскостопанска машина беше изпратена по море за Истанбул, откъдето е пристигнал на Пристанище Варна. В морската столица дрогата е престояла близо седмица. Варненските митничари по метода „анализ на риска” засичат, че нещо не е както трябва. Уведомени са службите. Въпреки това е било решено контейнера с комбайна да бъде транспортиран на камион за Русе, откъдето е трябвало да продължи през Германия за град Ротердам в Нидерландия.


В Русе машината вече е отклонена за щателна проверка. Мобилен ренген показа ясно и къде точно се намира тайника – метален сандък с дебели 3,5 сантиметрови стени. След като го отвориха, митничарите извадиха отвътре 60 пакета, всеки от които с по над 1,1 кг. кокаин. Наркотикът е бил увит в оловно фолио, за да не може да бъде хванат на рентген. А и част от агрегатите на комбайна бяха монтирани така, че той да може да работи заедно с тайника. Тогава бе арестуван и пловдивчанина, строителен предприемач Николай Николов. Той също от години не е в България. По оперативни данни се намира на Кайманите. Разследващите стигнали до Николай Николов, след като било установено, че фирмата, закупила комбайна марка „Дон Роко”, пренасящ дрогата, е пловдивската „Ей ди Ес експорт”. Нейни собственици са били Емил Божков и Илия Божков, като първият е получавал всеки месец по 500 лв., без да извършва никаква реална дейност. Впоследствие фирмата е продадена на Атанас Стоев. По време на разследването и Емил Божков, и Атанас Стоев, са потвърдили, че всъщност Николай Николов се е разпореждал какви документи да подписват. През март 2011 е бил внесен още един подобен комбайн, но без да извършва контрабанда. Най-вероятно това е било проба как ще работи каналът за трафик на наркотици, а самото престъпление е било подготвяно в продължение на няколко месеца.


Малко след ареста на Николов, беше закопчан и холандеца. Прокуратурата разполага с открита в дома му митническа фактура за вноса на първия комбайн „Дон Роко“, пак от Аржентина през март 2011 г. Обвинителите имаха и двама свидетели, единия от които беше бившия шеф на фалиралата „Агробизнесбанк” Христо Данов.
Сега Питър Бренченс е на още по-високо ниво в международния наркотрафик. Той е сред най-доверените партньори на Тони Прасето, разкриват ченгета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.