Жоро Шопа поръчал убийството на Иван Универсалния? (Мутри на Черепа пазят Танев от руснаци в Дубай)

0

Скандалният бизнесмен Георги Семерджиев, по-известен като Жоро Шопа, е поръчал убийство на Иван Танев-Универсалния. Това гласи оперативна информация, постъпила в службите, научи „Уикенд”. Танев от 8 години се крие в Дубай и е пуснат за издирване чрез Интерпол по искане на МВР.

Според информацията, постъпила при спецполицаите, поръчката за разстрела е дадена на руски килъри, а хонорара им е бил 200 000 евро. Универсалния към днешна дата използвал бодигардовете на Васил Божков-Черепа. Двамата са близки приятели и живеят на 100 метра един от друг в Дубай.

Шопа и Иван Танев са в смъртоносна война от 6 години. Знае се, че именно Универсалния е човека, който поръчал стрелбата срещу Семерджиев станала на 1 юни 2014 г. Дясната ръка на Брендо беше прострелян пред собствения му хотел „Лозенец” в едноименния столичен квартал, около 1 ч. след полунощ преди 6 години. Неизвестният и досега килър изстреля 4 куршума по мишената си, като само един улучи целта. Оловото се беше забило в плешката на Шопа, преминало през тялото му и излязло без да разкъса жизненоважен орган.  Разпитан беше от следовател, но отговорите му по никакъв начин не помогнаха да се разкрие извършителя и поръчителя.

Семерджиев твърдеше тогава, че няма врагове, не получавал заплахи, за това ходил дори без охрана и хал хабер си нямал кой и защо го е стрелял. Не бил видял и лицето на нападателя си, за това не можел да го опише.

Седмици след опита за убийство, в службите постъпила оперативна информация, че Шопа е поръчан от Иван Танев-Универсалния. Стрелбата не е била за сплашване, а директно се е целяло убийството му. Планът не е успял само заради некадърност на килъра. Причината Шопа да бъде ликвидиран била, защото поел ангажимент „пред сериозни хора” Универсалния да им върне парите – става въпрос за суми от порядъка на няколко милиона. Толкова Танев успял да открадне от голяма финансова институция,  чрез грандиозна измамна схема и след това да офейка от България. За далаверата ощетените финансисти са сигнализирали прокуратурата, МВР и ДАНС. Тя се е случила през 2012 г, а сигналите в държавните институции са подадени в началото на 2013 г.

В схемата са замесени две фирми.

Те са били под контрола над Танев. Дружества излъгали голяма кредитна институция, че имали сключен договор с френската държавна агенция за морски храни за доставка на хранителни продукти на хора в неравностойно положение. Пред пролетта на 2012 г. фирмите на Универсалния измислили и легенда, че уж участвали в търг, организиран от Румънската агенция за плащания и интервенции в земеделието, чиито предмет е доставка на олио и брашно за социално слаби и са спечелили търга.

Финансистите им отпуснали милиони, за да развиват бизнеса. Оказва се обаче че той е 100% фалшив и след като Универсалния лапнал парите, станал неоткриваем. Кредитите не са върнати и до ден днешен. През май 2014 г. Георги Семерджиев неофициално се ангажирал да помогне на измамените, като се опита по свои канали да убеди Иван Танев да си погаси задълженията. Това обаче не се случва, а месец по-късно последваха куршуми за Шопа.

Иван Танев е син на бившия земеделски министър Георги Танев от правителството на Любен Беров. През 2012 г. ГДБОП проведе акция срещу него заради мащабни ДДС измами, но мошеникът успя да се измъкне малко преди да бъде арестуван. Сред най-доверените лица на Универсалния у нас е шофьорът на Маргините Тихомир Дочев- Мравката. Дочев бе един от подсъдимите за убийството на Милчо Бонев – Бай Миле в ресторант градина „Славия“ и още петима на 30 юли 2004 г., но по-късно бе оправдан. Мравката се яви като таен свидетел срещу братята Маргини по делото срещу тях за подготовка на три убийства – на финансиста Никола Дамянов, ген. Любен Гоцев и Иван Тодоров-Доктора. По време на процеса, който завърши с фиаско, Мравката натопи бившия си бос и го свърза с покойния Иван Тодоров-Доктора. 

След акцията на ГДБОП срещу Универсалния стана ясно, че той е успял да измами най-големите производители на колбаси и световни търговски вериги, базирани в България. 

Синът на бившия министър обиколил всички големи в колбасарския бранш. Предлагал да им уреди месо на цени около 10%  по-ниски от стандартните. Можел да си го позволи, защото внасял огромни количества мръвки, а контактите на баща му в този бранш му гарантирали най-доброто качество. Предлагал първо месо от Бразилия, а после от европейски страни като Холандия, Дания, Полша. Работил през 5-6 фирми, в които името му умишлено не фигурирало.

Когато контрагентите му в България му задават въпроса защо сменя фирмите, които внасят месото, обикновено отговорът бил, че целта е „данъчна оптимизация”. Собствениците на колбасарските фабрики разбирали, че били измамени, когато НАП започва проверка на изплатените от тях фактури за месо, доставено от Танев. Оказало се, че те му плащали по банков път с ДДС, но той не плащал данъка на държавата. Аферата беше за над 50 млн. лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.