Ще оживее ли Йоско Костинбродския в гръцкия затвор? (Убиецът ликвидирал за пари и гангстер от Атина, хората му може да го очистят в пандиза)

0

Животът на Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския, арестуван преди месец в Солун и въдворен в гръцки затвор, е в опасност зад решетките в южната ни съседка. Това сензационно разкритие направи пред „Уикенд“ доскорошен съратник на страховития гангстер от костинбродското село Безден.

Само преди месец Йоско Костинбродския бе задържан в Солун, след като години наред безрезултатно бе издирван от родното правосъдие с бюлетина на Интерпол и с влязла в сила присъда за рекет. Преди дни обаче стана известно, че Йосифов първо ще излежи 3 години и 3 месеца в затвор в Гърция, тъй като при предишно негово задържане и екстрадиране в България в дома му са открити оръжия и боеприпаси, и едва след това ще бъде предаден на родните власти. След това Йоско ще влезе в български затвор за срок от 4 години, но не е изключено срещу него да бъдат повдигнати и още съдебни дела.
Доскорошни съратници на Йосифов обаче биха тревога, че той може и да не доживее да се прибере на родна земя. Според думите им,

Йоско е ходеща мишена даже в затвора

за чужденци край Солун, тъй като е замесен в убийството на знаков гръцки мафиот от Атина.
Твърди се, че жертва на Йосифов е ликвидирания през декември 2017 г. мафиотски бос Василис Стефанакос, който бе разстрелян като куче с 29 куршума от автомат „Калашников” в атинския квартал „Хайдари”. Автомобилът на византиецът бе засечен на кръстовище от двама маскирани и едри мъже, които слязоха от мотор и направиха на решето босът на гръцката мафия и шофьора му, след което изчезнаха в неизвестна посока.
С името на Стефанакос се свързват редица неразкрити убийства, както и мащабна контрабанда на наркотици, горива и цигари. Твърди се, че навремето Стефанакос е поддържал бизнес отношения с Иван Тодоров – Доктора по отношение на контрабандата на цигари. Той лежа в пандиза за поръчово убийство, а след излизането си от затвора Василис Стефанакос влезе в яростен конфликт с албанската мафия в Гърция за контрола върху трафика на дрога и основната версия на криминалистите в южната ни съседка е, че „кръстника” е ликвидиран по заръка на шиптърите. Мафиотското убийство така и не е разкрито, но върви мълва, че Йоско

Костинбродския е участвал в екзекуцията

като наемник на албанска престъпна групировка, пуснала трайни корени в Солун и захранваща с дрога цяла Гърция.
Приближени до Йосифов се опасяват, че той може да не оцелее в затвора в Гърция, тъй като отдавна бил набелязан от наследниците на ликвидирания Василис Стефанакос. „Дали той е извършил убийството на Василис, никой не казва, но е факт, че подозират него. Заради това Йоско се бе покрил дълго време в Солун и преди да бъде арестуван даже вървеше слух, че е убит от атински гангстери“, доверява негов съратник.
Йосифов е добре познат на властите в Гърция, а и на местния престъпен свят и има репутацията на безскрупулен наемен убиец. През януари 2013 г. знаковият гангстер от костинбродското село Безден бе

задържан от ченгетата в Солун

при специализирана операция. Тогава в жилището, обитавано от Йоско, антимафиотите от Гърция откриха картечен пистолет, бронебойни жилетки, пистолети със заглушители, маски и комплект от шперцове. Установено бе, че страховитият разбойник се укрива в дома на Радостина Димова, някогашна счетоводителка на прочут наш олигарх.
Йосифов бе екстрадиран в България и се озова в ареста, но прекара само няколко месеца в килия, преди да бъде освободен с прокурорско нареждане, уж за да лекува разклатеното си здраве. Така Йоско бе неоткриваем за родните власти цели 7 години.
След поредния му арест това лято Йосифов е бил въдровен в самостоятелна килия в затвор за чужденци в Солун заради опасения за неговата сигурност. Това кара познатите на Костинбродския да са убедени, че той е човекът, ликвидирал
атинския мафиот Василис Стефанакос. „Почеркът на екзекуцията му силно напомня за Йосифов”, признава и столичен антимафиот.
През 2003 г. Йоско Костинбродския също ползва

мотор при атентата срещу Киро Японеца.

Тогава лимузината на Киров е застигната на столичния булевард „България” от двама наемници на мотор, като единия от тях изпразва цял пълнител от „Калашников”. Киро Японеца е тежко ранен, но оцелява, а впоследствие Йоско е осъден на 17 години затвор за неуспешния атентат. Присъдата на Йосифов бе произнесена преди 5 години, когато гангстерът вече бе в неизвестност за родното правосъдие, но след това по-горната инстанция е отмени.
Иначе 52-годишния рецидивист и бандата му са разследвани за отвличанията на сина на Венци Стефанов и сириецът Християн Валю, доверено лице на Фатик, както и за похищението на бизнесмена Вене Сотиров. Твърди се, че той е убит, защото видял един от похитителите – Ивайло Симеонов-Богьовеца. Групата е подозирана за серия от убийства – за екзекуцията на собственика на ресторант „Пчела“ Николай Иванов – Коко Пчелата на 3 октомври 2003 г., за разстрела на Хрисим Хрисимов, за убийството на Красимир Гочев – Шмид от Своге и за елиминирането на Филип Найденов – Фатик.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.