Синът на Миньо Стайков пак върти контрабанда с наследника на Самоковеца

0

Синът на алкохолния бос Миньо Стайков – Стайко, пак е влязъл в скандална схема за трафик и производство на цигари заедно с издирвания от Интерпол пловдивски мафиот Антон Арабаджиев. Такъв сигнал разследват специалните служби, научи сензационно „Уикенд”.

 Стайко си правил срещите по цигарения бизнес с поставени лица на Арабаджиев в известен столичен ресторант в кв. „Драгалевци”. Рандевутата се охранят от 6 бодигарда с внушителна физика, които са на заплата при алкохолния наследник. За да не смущава никой компанията, се отцепвало половината заведение, а преди това бодигардовете минавали с детектори, за да проверят за записващи устройства.

Стайко Стайков и  Антон Арабаджиев се познават от 2014 г. По това време Стайко е женен за дъщерята на Ветко Арабаждиев – Александра, а с Антон го запознава бившия борец Красимир Мончаров, който навремето е работил като охрана на висаджийския бос от града под тепетата Антон Генадиев-Санджето.

Антон Арабаджиев и Миню Стайков са обвиняеми за две от най-големите фабрики за нелегални цигари – едната разбита през юли 2018 г. в Карнобат, а другата през юли 2019 г. в село Труд.  Основаната версия на службите е, че между двете фабрики има връзка. Именно Арабаджиев бил човека, който е вкарал Миньо Стайков и сина му в бизнеса с нелегални цигари. И двамата действали в синхрон и ползвали общи канали за износ на стоката.

И двете фабрики са изградени по идентичен начин, но правят различни марки цигари. За разлика от тази в село Труд, където бяха арестувани работниците – украинци и молдовец, в Карнобат халетата са били празни, но машините винаги били в готовност. Подозренията на разследващите в началото бяха, че някои от задържаните чужденци във фабриката на Арабаджиев са се трудили преди това в Карнобат. Миню Стайков беше арестуван през септември 2018 г., два месеца след като ГДБОП и Специализираната прокуратура влизат във фабриката в Карнобат. Освен него обвиняеми са синът му Стайко Стайков, шуреят му Белун Хазърбасанов и Иван Димитров – син на кмета и собственик на мандрата, в която е изграден нелегалният цех.

На 10 ноември миналата година 12 от работниците на Антон Арабаджиев от фабриката в село Труд се признаха за виновни пред съда и получиха присъди от една година затвор, а украинците бяха осъдени условно.

Оказа се, че работниците са нямали право да излизат от халето, храна и вода им се носили на място. Получавали заплати от 2000 евро на месец. Във фабриката в село Труд се произвеждали цигари „Роял” и „Мурати”.

Антон Арабаджиев е купил машини за 500 000 евро за производството на папиросите. От Агенция „Митници” изчислиха, че щетите за държавата възлизат на около 20 млн. лева на месец от неплащане на данъци и акцизи. Освен Арабаджиев, който е обявен за издирване, същото се случи и с приближения до него Ивайло Костурски.

В ъндърграунд средите е публична тайна, че Антон има контакти по високите нива в йерархията на МВР. Така успява да сключва изгодни сделки. Дава информация за конкуренти в сивия сектор на цигарения бизнес, срещу ангажимента службите да не го закачат. Излишно е да се уточнява, че висши ченгета са били подобаващо стимулирани от него…

В началото на 2018 г. британската служба за предотвратяване на престъпления срещу паричните средства изпраща сигнал до българските служби. В него англичаните настояват за обстойна проверка на дейността на група от няколко човека, ръководена лично от Антон Христов Арабаджиев от Пловдив, свързана с производство и разпространение на незаконни цигари. Част от тази продукция се пласира на Острова и това е поводът англичаните да анализират и проследят канала от Пловдив. Разработката им е детайлна, съдържа подробни данни за хората в групата на Арабаджиев с адреси, с използвани коли, както и разположението на нова фабрика за незаконни цигари в пловдивското с. Оризари. Британците посочват и партньорите на Арабаджиев – Георги Начев-Етикета, Найден Станчев-Хана, Тодор Шопов. По сигнала от Великобритания са работили две специални служби в България. Арабаджиев не е арестуван, но вместо това бяха ударени 5 други фабрики – свързаната с Миню Стайков в Карнобат и 4 други, които са били под контрола на Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му.

Според информация на „Уикенд” единият от висшите полицаи, които е правил чадър над Арабаджиев, е бивш шеф на областната дирекция на МВР в Пловдив

Източници от средите на спецслужбите разкриха, че през 2010 г. този полицейски шеф е бил разработван след постъпили данни, че има участие в контрабанден канал на цигари, заедно с дипломат- високопоставен полицейски служител аташе от съседна страна. Засечено е как дипломата със служебен автомобил под специален режим пренася през границата мастербоскове цигари без платен акциз. От тази специфична информация са се интересували и службите на съседната страна, от която е и дипломата. В рамите на разработката срещу ченгето е документирана със СРС-та среща между него и бандит, за който има данни, че контрабандира цигари и наркотици от Гърция и Турция и ги пренася в Румъния през България. На рандевуто, провело се в пловдивска кръчма, родния висш полицейски служител и бандитът се забавлявали под звучите на оркестър и в компанията на засукани оскъдно облечени танцьорки.

Антон Арабаджиев има и сериозен легален бизнес, чрез който препира гигантските печалби от контрабандните схеми. Името му стои във фирмите „Стенимахос” ЕАД-Асеновград, „ВИП Пропърти” ООД „Ейнджъл Пропърти” ЕООД, „Тони-М” ООД, „ЕвелинаТрейд” ООД в Пловдив.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.