Жесток мутренски бой : Свидетели срещу арестуваните шефове от ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков са смлени от бой в Централния софийски затвор

0

Свидетели срещу арестуваните шефове от ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков са смлени от бой в Централния софийски затвор. Ченгетата бяха задържани след като издирвани наркобарони, сред които Радмил Ранов-Ланчето и Веселин Христов-Пяка, се предадоха и разказаха, че искали от тях огромни пари като такса „спокойствие”, за да продават дрогата си необезспокоявано.

В затвора, където са с най-тежката мярка за неотклонение, Ланчето и Паяка се засичат със старите си конкуренти от  „Фирмата”, шайката на Петко Стоянов и Иван Костинбродския, сина на опасния престъпник Йоско Костинбродския. Тази банда попадна в затвора през юни 2018 г. след операция на антимафиотите. Тогава се разбра, че те искали не само да завладеят наркопазара, но са имали и поръчка да убият двама прокурори и да пребият няколко полицаи. Част

от „Фирмата” са  вече с присъди,

а срещу други още се водят дела.

В Софийския централен затвор са наясно с лютата омраза между бандите на Костинбродския и Ланчето. „Цяло чудо е, че още не е станала някоя саморазправа между хората им, но явно се пазят да не стигнат до крайности, за да не си усложнят още повече положението. А и охраната се намесва, когато стане напечено” – обясняват източниците ни.

Въпреки това управата на затвора решава да ги изправи едни срещу други във футболен мач. С други думи пердахът между тях не става посред нощ, тайно зад решетките, а на 16 юли по обяд на игрището в затвора. Затова прокуратурата следва да се заинтригува от инцидента, маскиран като футболен мач, понеже няма спортен двубой, няма дори топка и рефер, а жестока насилие над свидетели срещу бившите ченгета от ГДБОП Панков и Ванков. За да улесним разследването, даваме и подробности.

В мачът е наредено да играят отбори от 11 и 13 групи, тоест хората на Костинбродския и Ланчето. Звучи толкова абсурдно, че когато се разчува, из килиите

започват трескаво да залагат кой ще надделее.

Точно в 13 часа на игрището излизат отборът и агитката на „Фирмата”. През това време хората на Ради Ланчето и Весо Паяка са на опашка за закуски пред лавката. Между игрището и затворническия павилион има само мрежа, обясняват източниците ни. Хората на Костинбродския неистово да крещят по адрес на конкуренцията, без да пестят ругатни и люти закани.

Докато тече словесната престрелка, надзирателите не си мърдат пръста да ги спрат. На терена пък в разрез с всякакви правила е оставен един-единствен служител. При това той не е пазач, а социалният инспектор на 11-та група – Петър Чавдаров, които се оказва, че напразно чака да се появи охраната и мачът да започне.

С половин час закъснение на игрището най-после излиза тимът на Ланчето и Паяка, за които из София се носи мълва, че те работят под закрилата на полицаи и прокурори. Дали е така, не е ясно, но е факт, че в отсъствието на охрана, лице срещу лице се изправят над 30 души –

гладиатори от две враждуващи банди.

„Бил съм на доста мачове през годините и винаги на тях е имало много надзиратели, как пък точно на този нямаше нито един?!” – чуди се очевидец, който помоли за анонимност. Той е убеден, че сценарият за наказателната акция е бил написан предварително. „Да не забравяме, че едната група свидетелства срещу арестуваните началници от ГДБОП. Защо дежурният не изпрати охрана на мача? Ами защото е бил наясно какво ще стане” – казва източникът ни. Той забелязал още, че на терена нямало нито топка, нито съдия, но само няколко мига след като двата отбора се срещат, вече има кръв и натръшкани по земята мъже. В ръцете на някои от „футболистите” се появяват неизвестно как и железни тръби, с които нанасят брутални удари.

Хората на Ради Ланчето и Паяка бързо разбират, че са в капан и няма начин да се спасят от зверския побой. Те се опитват да излязат от игрището, но се оказва, че решетката е здраво залостена. После от управата на затвора си дават вид, че са много притеснени от последвалото меле, но

мнението на народа зад решетките е,

че нещата са били нагласени. Едва когато един от пребитите, окървавен стига до решетката и го удря на молби да я отворят, се появяват шефът на надзора Георги Христов и дежурният главен надзирател Димитър Кирилов, които се правят на особено изненадани от случващото се на игрището. „Вече беше твърде късно” – казва източникът ни.

Свадата е приключила, по земята лежат пребити затворници. Извикани са лекарски екип.

Дни преди спортната среща в затвора забелязали, че иначе страховитият Веселин Христов – Паяка е много подтиснат и разтревожен. Отдали го на заплахите, които получавал всекидневно от хората на „Фирмата”. Той дори пратил сигнал в прокуратурата за заканите, но без резултат. След „футболния мач” в затвора вече имат точно обяснение за мрачното настроение на Паяка. „Бил е наясно, че заплахите няма да са само устни” – категорични са източниците ни.

Подобни наказателни акции, маскирани под една или друга форма, обясняват защо често се случва свидетели по ключови дела да се отказват или да променят показанията си. Предстои да видим дали сега ще бъдат осветени сценаристите на скандалния „футболен мач”, достоен за холивудски екшън, или всичко ще остане скрито-покрито.

Пъхнаха люта чушка в ануса на пандизчия, надзирателите не се намесват

Хрониката в Софийския централен затвор е записала жестоко издевателство над затворник през 2017 т., а запознати твърдят, че тогава на смяна е бил отново служителят Димитър Кирилов. Той остава пас, след като му съобщават, че Красимир Димитрашков, известен като свиреп побойник, е повалил друг затворник на земята. При това пред очите на свидетели смъкнал бельото му и напъхал люта чушка в ануса му. Причината за това срамно издевателство е, че жертвата продавал дрога и не делял парите с Димитрашков, признат за тартор в разпространението на наркотици зад решетките. Имало и подозрения, че той има изключително силен гръб в главната дирекция на затворите, защото никой не смеел да го накаже.

Поредното насилието, което се разиграва пред очите на мнозина свидетели, най-вероятно също остава без последствия. Въпросният служител Димитър Кирилов не се намесва, а и не е ясно дали след това пише доклад за инцидента. По-вероятно не! Малко по-късно обаче той е повишен в дежурен главен надзирател.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.