Разнасят дрога с коли на Иво Прокопиев!

0

Разнасят дрога  с коли на Иво Прокопиев!

Електрическите автомобили за споделено пътуване „Спарк”, които се движат в София от миналата пролет, са били ползвани за пренос на наркотици от бандата на Ивайло Стойнов – Иво Турчина. Това разкриват пред „Уикенд” криминалисти, ангажирани в борбата с трафика на дрога.

Според оперативни данни, постъпили в МВР, електрическите возила, които се взимат под наем чрез специално мобилно приложение срещу 35 лева на ден, системно са били ползвани от търговци на кокаин и марихуана, част от крими структурата на Иво Турчина.

Макар всеки клиент да оставя данни откога до кога ползва автомобил „Спарк”, колите са обществено достъпни и на практика дори някой да бъде заловен с огромно количество наркотици във возилото, лесно може да се измъкне с обяснението, че е заварил дрогата в колата.

„Имаме данни, че тези коли са били

ползвани от склададжиите на Иво Турчина –

разнасяли са с тях огромни количества наркотици, с които да зареждат със стока уличните дилъри. Едно от предимствата на електрическите коли е и това, че доскоро не бяха спирани за полицейски проверки. Вече обаче проверяваме и тях, защото масово се ползват от крими контингента”, разказва пред „Уикенд” столичен криминалист.

Според него именно наркоинтереси стоят в основата на вандалските акции срещу автомобилите на компанията „Спарк”, които бяха регистрирани в началото на октомври м.г. Тогава, в разстояние само на 72 часа, цели 15 возила на компанията бяха потрошени. Сред акционерите в „Спарк” е и медийния магнат Иво Прокопиев. Дружеството предлага под наем над 200 електрически автомобила и след серията от вандалски акции от фирмата заподозряха, че акцията е организирана и призоваха прокуратурата да разследва случаите. От МВР разкриха само два случая на

вандалство срещу коли на Прокопиев

дело на непълнолетни циганчета. Самият Иво Прокопиев пък подозираше, че зад потрошените возила стои Алексей Петров, тъй като в този период между двамата съществуваше напрежение. Розовобузестият медиен бос даже бе дал показания в Специализираната прокуратура, че е бил заплашван от бившия командос, а Алексей Петров призна, че бил разпитван в „качеството ми на свидетел за някаква заплаха по делото на Иво Прокопиев”.

Според разследването на МВР обаче, далеч по-вероятната версия за вандалските акции срещу колите „Спарк” от миналата есен е да стои наказателна бригада на конкурентен наркобос. Съмненията са, че мутри на люлинския търговец на дрога Весо Паяка са трошили возила на Иво Прокопиев, ползвани от хората на Иво Турчина.

Ивайло Стойнов – Иво Турчина е

сред маститите босове на дрога

в София. През 2015 г. той бе арестуван заедно с 15 от дилърите си, но след няколко месеца излезе от тъмницата. Неотдавна името на Иво Турчина изплува покрай арестите на корумпираните ченгета от отдел „Наркотици” в ГДБОП. Свидетели срещу висшите полицаи дадоха показания, че Иво Турчина е плащал ежемесечни рушвети на наркоотдела на ГДБОП, за да не го закачат и да арестуват конкурентите му.

Въпреки, че пласьорите на дрога ползват масово електрическите коли под наем, няма юридическа възможност возилата „Спарк” да бъдат спрени от движение. „Тези коли кръстосваха столицата даже в първите дни на епидемията от коронавирус, когато нито в таксита, нито градския транспорт бе разрешено да се качват хора без маски. Един Бог знае колко хора са се заразили, качвайки се в кола за споделено пътуване, която може да бъде наета от всеки”, вдигат рамене столични полицаи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.