Мишо Вандала е окончателно оправдан за разстрела на Красимир Гочев – Шмид

0

Автокрадецът Михаил Туцов – Мишо Вандала, е окончателно оправдан за разстрела на Красимир Гочев – Шмид от Своге, убит с автомат „Калашников“.

Жертвата също е криминално проявен, свързан с продажба на дрога и със заловения преди две седмици в Гърция Йосиф Йосифов – Костинбродския. С Йоско са били приятели до 2009 година, но след това стават смъртни врагове и Шмид го топи в прокуратурата за серия от престъпления, пише „Галерия“.

 Пет месеца след убийството на Красимир Гочев е арестуван Михаил Туцов – Мишо вандала, за когото в ъндърграунда е известно, че е информатор на полицията и анонимен свидетел по дела срещу организираната престъпност. Основната версия на разследващите е свързана с вражда между Красимир Гочев и Йоско Костинбродския, който вече е успял да избяга за втори път от правосъдието и липсва месец и половина. По делото дори е записано, че Шмид е пребил сина на Йоско през 2012 година, което е засилило войната между тях.

Връзката на Йоско с убийството не е доказана и я няма в обвинителния акт.

 Според оперативна информация той дал пари на престъпна група от северозапада, която наела Вандала да убие Шмид.

 Основният коз на полицията и прокуратурата тогава са автомат, поставен от вандала в автоморга и  взет от него дни преди убийството, както и анонимен свидетел, който го разпознал на местопрестъплението. Видял лицето му и описва походката, която е специфична заради заради стара травма в крака.

 На първа инстанция Софийският окръжен съд даде 20 години затвор на Вандала. Апелативният съд обаче го оправда и това решение е потвърдено миналата седмица от Върховния касационен съд. Една от причините е разминаване в показанията на анонимния свидетел, чиято самоличност е скрита. Освен него има и двама души, които са били на мястото. Но са видели убиеца само в гръб. Анонимният свидетел обаче твърди в показанията си, че е видял лицето му и го разпознава по снимка по-късно.

Анонимният свидетел твърди, че по време на стрелбата се бил скрил зад Mercedes и го описва. Колата е на сина на зъболекар, който живее наблизо. От разпита на бащата става ясно, че в 19,15ч., синът му още не се е бил прибрал вкъщи с колата и няма как очевидецът да се е скрил зад Mercedes-а.

Трети мотив на съда,  да оправдае  окончателно Мишо вандала, отново са показания на анонимния свидетел и разминаването им с другите.

Мъж, който живее наблизо и излязъл след като е чул изстрелите твърди, че мястото там не е добре осветено, а уличните лампи са на 25 м. Това се потвърждава и от снимките на местопрестъплението, които са приложени по делото.  Анонимният  свидетел обаче твърди, че е видял лицето на вандала, защото то било осветено от уличните лампи и от тези на съседните къщи.

Следствен експеримент показва, че това няма как да се случи, защото къщата на свидетеля няма външна лампа в двора си. Автоматът „Калашников“, с който е  ликвидирана Шмид също не е намерен.  Според това. Вандала е взел оръжието, както твърдят свидетелите, преди убийството, не може да докаже че с него е извършено престъплението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.