Мистерия с машините за 4 милиона лева във фабриката на Миню Стайков

0

 Две години след разбиването на нелегалната фабрика за цигари в Карнобат, свързана с Миню Стайков, остава мистерия откъде са купили машините в нея, оценени на 4 милиона лева, пише с новия си брой вестник „Галерия“.

 Разследването по този случай още продължава и само обвиненият за лидер на престъпна група бизнесмен е затворен в ареста. Фабриката беше намерена от полицията в средата на юли 2018 година, а два месеца по-късно бяха арестувани Миню Стайков шуреят му Белун Хазърбасанов и още няколко души, а синът на алкохолния бос Стайко Стайков беше обявен за издирване.

Манифактурата е действала от 2015 година. Когато ченгетата влизат в бившата мандра в Карнобат там няма никого.

 Едната от версиите е, че Стайков е бил предупреден от своя къртица в службите, че предстои такава акция, и е извел работниците, но няма време да демонтира машините и да ги скрие.

Помещението,  където е разбита нелегалната фабрика, е собственост на фирма на Иван Димитров, син на кмета на Карнобат Георги Димитров. Той го дал под наем на дружество регистрирано в Стара Загора, което е с мним собственик. Казва се Емил Емилов. Мъжът не е обвиняем, въпреки че официално нелегалното производство е развивано в наетия от него имот.

Синът на кмета Иван Димитров е един от арестуваните при акцията, стоя няколко месеца в килията, но го пуснаха. Той и защитата му твърдят, че

не е знаел какво се произвежда в сградата.

Според разследващите обаче има доказателства, че е бил наясно. Той и баща му са близки с фамилията Стайкови, които повече от 20 години развиват бизнес с лозя и производство на алкохол в града. Пряка връзка на Миню Стайков с машините за производство на нелегални цигари обаче няма. Свидетели разказвали по време на разпитите, че са  негови, но купени от други хора.

Фирмата-наемател на склада не дала документи за машините вътре. Предполага се, че са купени от чужбина. Емил Емилов не дал разумно обяснение за находките във фирмата му. Бил бедняк, а фирмата му е регистрирана през 2014 година, малко преди фабриката да бъде окомплектована и да започне да действа.

 Според оскъдни данни по разследването цигарите са продавани в България и страни от Европейския съюз. Марките били слабо известни. Печалбите са около 150 милиона лева за целия период на работа на фабриката.

 Миню Стайков и синът му имат и обвинения за пране на пари по това дело. Според прокуратурата пачките от продажбите на нелегални цигари са вкарвани в оборота на официалния бизнес на фамилията със сложни схеми. Доказателство за това са намерени при претърсване на офисите.

 От документите иззети тогава започна и второто  разследване срещу Миню Стайков за

злоупотреби с европари по програмата млад фермер.

Децата на негови служители кандидатствали в Държавен фонд „Земеделие“ за субсидии, а след това парите са ползвани за алкохолната империя на Стайкови в нарушение на правилата. Това дело вече е в съда, освен Стайков, подсъдими са усвоилите по документи средствата, както и чиновници от фонда.

Заради това дело Миню Стайков още е в ареста, а по първото – за фабриката за цигари и прането на пари, още няма внесен в съда обвинителен акт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.