Известен актьор лъсна в скандала с чуждите студенти по медицина без дипломи за средно образование

0

Известен български актьор (името се пази в редакцията на Уикенд, а го спестяваме включително и поради напредналата възраст) е сред каналджиите, „доставяли” студенти от чужбина за Медицинския университет (МУ) в София срещу тлъсто заплащане. Младежите не са имали дипломи за средно образование, което прави абсурдно обучението им по медицина.

Тази пречка е отстранявана, като са им изработвани фалшиви тапии в печатници, които продават документи –ментета. Каналът, по който са движени мераклиите да станат доктори, удивително напомня този за българското гражданство срещу заплащане, а запознати казват, че е имало и едни и същи действащи лица.
Възрастният актьор „внасял” студенти от Кипър, където живеели негови близки. Иначе в общественото пространство той

минава за мъченик на „Топлофикация”.

„При комисиона за студентите неговите жалби от сметките за парно са направо нагли. Нищо чудно да си е въобразявал, че така ще остане извън подозренията за каналджийство” – коментират запознати. Те допълват, че информацията за криминалните подвизи на известното име засега е само оперативна и затова той все още не е подгонен от прокуратурата. Не е обаче изключено да се намерят и приказливи свидетели в близкото бъдеще. Впрочем, може и да е случайно съвпадение, но по времето, когато се коментираха скандалите в МУ, иначе уважаваният актьор имаше здравословни проблеми.
В началото на тази седмица Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия ректор на МУ Ваньо Митев, декана на факултет „Дентална медицина” Андон Филчев и още 4 техни съратници в бизнеса със студентите. Престъпната група, според обвинението е действала в България, Великобритания и Гърция. Акад. Митев бил шеф и привлякъл трима души от фамилна консултантска фирма в Петрич, както и британски студент от иракски произход. Те набирали студенти и осигурявали документите, за да бъдат записани. Митев като ректор и Филчев като декан гарантирали записването на бъдещите медици. В обвинителния акт са изброени и други обвинения за престъпления по служба и търговия с влияние на бившите шефове в МУ.
Скандалът избухна по времето, когато просветното министерство се оглавяваше от Миглена Кунева. Започва проверка в МУ и след нея е изпратен одитен доклад, пълен с далавери, вършени през 2014-2016 г., до прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция. Когато се разчува за това, проф. Митев е ректор за втори мандат и шеф на Съвета на ректорите.
Дотук се стигна след като през 2016 г. за нов

ректор на МУ е избрана проф. Вихра Миланова,

национален консултант по психиатрия. Тя инициира проверката и уволнява Алекси Алексиев, тогава главен секретар на МУ и известен като дясна ръка на проф. Митев. Освен това той е известен с дълбоките си контакти с бившата Държавна сигурност, а след разправиите в МУ се преквалифицира в съветник в политическа партия.
Проверката, наредена от проф. Миланова, открива, че „изнесеното” обучение на студенти в Кипър, Италия, Германия, Швейцария, с което проф. Митев не спира преди това да се хвали, че е напълнило със 100 млн. лева касата на МУ, е незаконно и меко казано „мнимо”. В чужбина са събирани от кол и въже младежи, които са обучавани в някакви центрове. Тези мними „аудитории” обаче са само технически звена и нямат право да обучават студенти.
В Кипър, където въпросният актьор се е подвизавал, таксата на бъдещите лекари е само 1500 евро. Студентите обаче поемат и разходите на преподавателите, командировани да ги учат на медицина. Проверката открива, че 80% от таксите отиват за командировки на преподавателите, които няма съмнение, че са били доволни от това „преподаване”, съчетано с туризъм из хубави места в Европа. Затова не е чудно, че веднага след като проф. Вихра Миланова разбутва с одита тези пътешестващи обучители, срещу нея започва люта битка. Кликата на проф. Ваньо Митев събират подписи за отстраняването й. Обвиняват я, че пречи да се набират чужди студенти. В крайна сметка проф. Миланова е отстранена и въпреки че по-късно опонентите й отива на съд,

тя не е реабилитирана.

Бившият ректор Ваньо Митев има две дела. Първото приключи с оправдателна присъда в Градския съд за него и Алекси Алексиев още през 2018 г. Те бяха обвинени за неизгодни сделки, престъпление по служба и длъжностно присвояване. Назначили двама адвокати, въпреки че МУ има свои юрисконсулти; Алексиев разрешил на 146 души да бъдат записани за студенти, без да са държали писмени конкурсни изпити по биология и химия. Като главен секретар сключил и 5 неизгодни сделки, включително и за доставка на луксозни автомобили. От своя страна ректорът Митев не осъществил контрол и за МУ настъпили вреди за над 1,1 млн. лева.
Обвинението описа и сделките с частник от швейцарския град Киасо, натоварен със задачата да привлича чужденци за студенти. В града е един от изнесените пунктове за обучение. След две години насъбраните и обучавани там студенти имали право да продължат от трети курс в МУ-София.
Прокуратурата иска 6 години затвор за тези „издънки”, но през 2018 г. Митев и Алексиев са оправдани. Според съда няма доказателства за злоупотреби, с които двамата са ощетили с над 1 млн. лв. висшето училище. Освен това магистратите преценили, че онези 146-те студенти са приети по правилата и си плащали таксите. Има си хас пък и да не са си плащали!
Веднага след като го оправдаха, акад. Митев заяви, че всичко срещу него е съшито с бели конци. Предстои да видим каква ще е развръзката с второто дело.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.