Иво Ториното си брои стотинките, плаши Златко Баретата, че ще пропее срещу него

0

Залезлият силовак Иво Ториното е без пукната стотинка, след като бе низвергнат от своя бос Златомир Иванов – Златко Баретата, зарадва се информатор на „Уикенд” от подземна София. Ивайло Борисов, който се прочу с побоища по пътищата, когато бившият служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Баретата му пазеше гърба, сега е с продънен джоб и е по-тих от калинка, злорадства информаторът ни.

За да има пари за елементарни мутренски удоволствия като напиване в събота вечер и дърпане на плеймейтки, Иво Ториното се принудил да продава употребявани коли и мотоциклети. Този бизнес, обаче, отдавна е парцелиран и за Борисов остават само трохи, коментира запознатият с драмата присмехулник.


Наскоро издънилият се пред биг боса Златомир Иванов лейтенант, прокуден от охранителната фирма „Аполо Секюрити”, се опитал да го рекетира със заплахата, че ако не му даде някакъв криминален бизнес, от който да вади солидни пачки, ще пропее в съда за престъпления, на които бил станал свидетел в добрите години на дружбата им. Златко Баретата обаче му дал да разбере, че тия номера може и да минават пред кварталните разбойници, но е и пред него и порязал мераците му за бъркане в кацата с мед.


Репортер на „Уикенд” научи още, че последно Ториното успял да продаде дърто бронирано ауди на начинаещ наркотрафикант от столичния кв. „Люлин”, както и джип мерцедес на дребен търговец на фаянс. За негово съжаление обаче маржът на печалбата бил микроскопичен на фона на приходите, които получавал, докато бил под крилото на Златомир Иванов.


„Никой от подземния свят не иска да работи с Иво, оправя се сам, както може. Изглежда, не се справя добре”, обяснява човек от ъндърграунда.


Не така стояха нещата само преди 2 години. През 2018 г. гангстерът и бандата му разполагали със списък с пет потенциални жертви, които трябвало да бъдат отвлечени и за тях да се вземат многомилионни откупи, разкриха пред „Уикенд” столични антимафиоти. Именно по тази следа Ториното бе ударен през пръстите още при първото престъпление – похищението на Адриан Златков, сина на богатия търговеца на луксозни автомобили Тони Златков.


Сред останалите мишени фигурирали синът на бивша министърка, собственик на известен столичен ресторант, синът на бизнесмен, свързан с енергетиката и наследникът на един от най-приближените хора до Евелин Банев – Брендо.
Тези похищения обаче така и не се случили, защото МВР бързо стигна до групата на Ториното след дръзката атаката над Адриан Златков.


Ивайло Борисов все пак извади късмет – и до момента няма присъда за престъплението, от което мутрите на Иво Ториното прибраха над 1 милион лева откуп. Баща му Тони Златков предаде парите на похитителите на 4 ноември 2017 г. Саковете с банкноти били поискани със есемес на 31 август, ден след отвличането на младежа. Бандитите настоявали за 3 милиона лева, но собственикът на автокъщата „Софтавто” обяснил, че не разполага с такива средства. В крайна сметка се разбрали за малко над една „милка”. Откупът бил предаден в евро по искане в последната минута на гангстерите, за да затруднят максимално полицията при опит да бележи банкнотите.
В края на януари 2018 г. Иво Ториното беше арестуван и обвинен, че е помагал за отвличането на Адриан Златков. 72 часа по-късно обаче беше пуснат на свобода, защото прокуратурата не намери доказателство за неговото участие, което може да издържи в съдебна зала.


Държавното обвинение посочи Ивайло Борисов, Мартин Марков, Георги Джамбазов и приятелката му Здравка Стефанова, че са били помагачи за отвличането на Адриан Златков. Четиримата съдействали на похитителите на Адриан, като ги снабдили с две коли – шкода и опел. На 30 август 2017 г. момчето беше отвлечен близо до дома си, докато отиваше на работа. 11 дни по-късно той беше освободен и се прибра при родителите си.


Между 2010 и 2018 г. постепенно Иво Ториното става един от най-силните фактори в българския ъндърграунд. Въпреки това обаче името му винаги стои в сянка, а прожекторите на МВР никога не са били насочени пряко към него.
39- годишният Ивайло Борисов беше подсъдим с Баретата по делото „Фирмата”. По него Златомир Иванов бе осъден като лидер на наркобанда, но се оказа, че не само е излежал, но дори е надлежал присъдата си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.