Братя Галеви станаха охранители в ЮАР, пазят местните мутри (Мафиотите се връщат чисти като сълзи след 2 години у нас)

0

Легендарните мутри с профил на спецченгета Пламен Галев и Ангел Христов – Геле, всеизвестни като Братя Галеви, въртят успешен охранителен бизнес в Южна Африка, разкри пред „Уикенд” топ полицай, наясно с издирването на дупнишките мафиоти.

Според слуховете, Галеви са регистрирали охранителна фирма на името на свой познат гангстер в африканската държава с висок жизнен стандарт и от половин година охраняват сенчести бизнесмени срещу колосални суми. „Пламен и Ангел неслучайно имат години опит в Специализирания отряд за борба с тероризма. В момента просто вършат това, от което разбират, при това се справят доста добре”, цитира нашият източник данни от партньорски разузнавателни служби.


В българските служби циркулира информацията, че фирмата за охрана на Галев и Христов е регистрирана в столицата и най-голям град на ЮАР – Йоханесбург. В края на 2019 г. дори е имало парти за откриването й, на което са присъствали и други българи, издирвани от Интерпол.


„Братята“ умишлено избрали Южноафриканската република, с която България няма правно споразумение за размяна на издирвани от правосъдието. „У нас смятаме, че дупничани просто изчакват още две години, докато изтече абсолютната давност на присъдата им, която бе прочетена от Върховния касационен съд (ВКС) през 2012 г. Т.е., през 2022-а те ще са напълно чисти пред Темида и ще могат необезпокоени да се завърнат у нас”, обясни полицейският източник на „Уикенд”.


В средата на май 2012 г., само седмица, след като ВКС окончателно осъди дупнишките бизнесмени на по 5 години затвор за сформиране и участие в престъпна банда за рекет и изнудване, двамата се оказаха в неизвестност. Така вече повече от 8 години Интерпол не успява да спипа бегълците в държава, в която полицейската агенция има правомощия да арестува топ гангстерите.


Наскоро „Уикенд” разкри, че заради прибързани действия на МВР и груб фал на служителиу разкрили оперативна информация, вече повече от 12 месеца службите тънели в пълно неведение за местоположението на дупнишките мафиоти. Дори в Дирекция „Инспекторат” на МВР била назначена проверка срещу служители на сектор „Издирване” към Националната полиция.


На 30 март 2019 г. шефът на сектора Ивайло Димитров в телевизионно интервю издава ценна информация за разбойниците и евентуалното им местонахождение. „Те са извън пределите на страната. Разполагаме с информация къде се намират. Всичко това е въпрос на проверки и на комуникация с партньорски служби. Когато стигнем до тях, те се задържат и свалят от издирване. Имаме информация, която се проверява. Не мога да кажа откога е тази информация, защото рискувам да разкрия информатора“, разкри преди година Димитров.


„Уикенд” научи, че действително към края на март 2018 г. МВР е имало доказателства, че Галеви са в Дубай. Приготвени били дори и документи които е трябвало да бъдат изпратени до бюрото на Интерпол в Емирството с искане Ангел Христов и Пламен Галев да бъдат задържани.


Заради теч на информация от върховете на МВР обаче мафиотите напуснали спешно Дубай и следите отново им се загубили.
Братя Галеви не биха позволили на никаква цена да бъдат заловени и върнати в България. Това означава да влезнат в затвора, при положение, че ако устискат още две лета, след това ще бъдат свободни граждани. През 2022 г. изтича давностния срок за престъпленията, за които бяха осъдени, припомниха нашите източници.


Най-сериозното престъплението на тандема бе, че са принудили Пламен Миланов от Дупница да им прехвърли 50% от таксиметровата си фирма „Сити транс” ООД, както и всеки месец да им предава половината от оборота си. ВКС прие, че по този начин гангстерите са ощетили Миланов с над 82 000 лева. Двамата бяха получили от предишната съдебна инстанция Софийския апелативен съд съответно седем и пет години затвор с мотива, че бандата им била въоръжена.


ВКС обаче намали наказанието на Галев, защото не прие, че е бил лидер на въоръжена престъпна група, за което се полагат повече години зад решетките. При мотивите на присъдата си Софийският апелативен съд смяташе, че след като двама от групата на Галеви – Владимир Ангелов – Стъклето и Апостол Чакалов – Тоци са имали разрешителни за носене на оръжие, то цялата група може да се счита за „въоръжена”.


Висшите магистрати обаче контрираха, че това, че някой има разрешително за оръжие, не е престъпление. Трябвало в момента, в който се извършвал рекетът над таксиметровия бос, да имало насочил дулото към жертвата. А нямало доказателства, че Галеви или хората им са го правили. Малко по-късно Пламен Миланов почина при загадъчни обстоятелства. Той бе намерен мъртъв в автомобил заедно с любовницата си. Заключението на „Съдебна медицина” бе, че двамата са заспали след сексуален акт, и са се задушили от вдишаните отровни газове…


Мафиотите трябваше да излежат присъдата си при общ режим в затворническото общежитие в село Самораново, както и да заплатят глоби по 100 000 лв., и да се разделят с една трета от имуществото си. Вместо това Ангел Христов и Пламен Галев офейкаха от България и се издирват и до днес от Интерпол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.