СКАНДАЛ: Кой върна „Каваците” на Баневи? (Майката на олигарха се развихри – вади туристи и каравани от къмпинга)

0

Съдът в България винаги намира с какво да изненада и хвърли в потрес гражданите. Тези дни Районният съд в Бургас реши, че Баневи трябва си вземат къмпинг „Каваците”, който обаче е в списъка на КП КОНПИ със запорираните имоти на видния приватизатор. Дни преди това да стане известно Евгения Банева, която иначе е пусната от ареста, понеже била с тежко заболяване, се хвалила наляво-надясно из „Русалка”, че ще си вземат обратно къмпинга. Хората решили, че си фантазира, понеже съпругът й е в затвора и като цяло фамилията е на подсъдимата скамейка с много тежки икономически обвинения. Евгения обаче този път не излъгала, пише „Уикенд“

Веднага след като излиза решението, лично майката на олигарха Мария Банева се развихря. Въпреки напредналата си възраст и високите температури, тя започва лично да командва изваждането на туристи и каравани от къмпинга. Ако през 2017 г. Евгения Банева тича да спира тока и оставя без електричество над 500 души в „Каваците”, сега в тази роля е свекърва й Мария. Източниците ни разкриват, че тя директно е заплашила и двама души, които работят в къмпинга и са сред основните свидетели по делото срещу Баневи в Спецсъда. Казано им било да внимават, понеже

Николай Банев няма живи съдружници.

Решението в полза на Баневи е разписано от съдия Калин Кунчев. Магистратът стана известен след като през 2018 г. бургаски журналисти се събраха на протест пред съдебната палата в града. Преди това въпросният Кунчев беше осъдил две медии да платят обезщетение на прословутия ловец на мигранти Петър Низамов-Перата, герой от криминалните хроники. Вината на журналистите е, че те пишат дописки по съобщение на полицията и прокуратурата, че господин Перата е набил охранител в заведение. По-късно обаче любезният съд го оневинява и той на свой ред подпуква медиите. Покрай тези разправии излеза на бял свят, че от компютъра на съдия Кунчев някой, скрит зад псевдоним „Гробаря”, пише гадости във форуми по адрес на магистрати. Историята обаче се размива и остава недоказано кой е „Гробаря”.


Тръгват и разни други слухове, но да ги отминем без коментар. Например, чува се, че някакъв персонаж с псевдоним Конфуто урежда в Бургас терен за любовни срещи, подплатени с хубава дрога, а после се извиват ръцете на хора от правосъдието. Сега пък последната клюка гласи, че в Бургас са разнасяни 50 хил. лева, като по ирония на съдбата това става точно преди да стане известна съдбата на „Каваците”. Това са само слухове. Мария, Николай и Евгения Баневи, може и да са клиенти на Спецсъда, но явно имат силно юридическо лоби.
Къмпинг „Каваците”, който сега е в центъра на медийния интерес, става тяхно владение през 2000 г. Тогава всесилният в онези години Банев,

с мощна подкрепа на динозаври от БСП и ДС,

овладява едни от най-популярните къмпинги по морето – „Златна рибка”, „Каваците”, „Градина”, „Веселие”, „Черноморец”. Неговата „Приват турист” получава 40% от държавната „Хелио турс-С” срещу едва 700 хил. долара, но дори и от тях Банев плаща само 10%. Малко по-късно чрез други свои фирми получава и останалите акции на „Хелио тур-С”. За тях пък се разплаща с прочутите в онези времена компенсаторки. През следващите години приватизаторът не променя нищо в къмпингите, оставя ги на произвола на съдбата, си прави труда да удари дори една боя. Преди време обаче от Агенцията по приватизация се усещат , че не са си получили парите за къмпингите и заливат олигарха с искове. Съдебни изпълнители започват да ги продават: 63 дка от „Градина” са купени за 1,7 млн. лева. Същото е положението и на „Каваците”, част от който още преди години е обявен от ЧСИ за продажба, понеже Баневи дължат пари и за него.


Фирмата „Джи енд Джи” става наемател на къмпинга и има договор за това от май 2016 г. Той е подписан от между представителят на „Джи енд Джи” Георги Дамянов и „Хелио-турс-С”. Въпреки това Евгения Банева само година по-късно пуска жалба срещу Дамянов, че се бил самонастанил в къмпинга. И това при положение, че договорът с „Джи енд Джи” е вписан в Търговския регистър, а експертиза доказва, че подписът на Евгения Банева е автентичен. Излиза, че през 2016 г. приватизаторите нямат нищо против да дадат под наем къмпинга, но година по-късно решават, че е по-добре да изгонят наемателя.
Покрай съдебните одисеи на фамилията май ще се окаже вярно твърдението на Евгения, която каза, че дала милиони за корупция в съдебната система.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.