Весо Телото от „Чуковете“ се отърва само с 10 месеца затвор

0

Със скромното наказание от 10 месеца затвор се отървава люлинският бандит Веселин Ермалаев-Телото за участието си в „Бандата на Чуковете“. Кримигероят се издирва месеци наред, като през това време се сдоби и с обвинения като част от меганаркогрупата на Радо Ланеца. Въпреки многобройните си криминални прояви Весо Телото се договаря със спецпрокуратурата за 10 месеца зад решетките, като му се приспадне времето, прекарано там. Споразумението е одобрено в края на юни от спецсъдията Антон Урумов, писа  „България Днес“.

Заедно с люлинския представител на ъндърграунда сделка сключва и Веселин Иванов. Той отнася 2 години и 10 месеца условно с 5-годишен изпитателен срок. Делото на „Чуковете“ се търкаля по съдилищата от десетилетка. На подсъдимата скамейка са изправени героите от криминалните хроники – ММА боецът Любомир Симеонов – Любо Чука, ексшефът на фен клуба на „Левски“ Антон Калчев – Тони Застраховката, плевенчанинът Камен Балбузанов-Куката, боксьорът Александър Пацов и други от обкръжението на митничния бос Таки. Според прокуратурата те са част от банда за наркоразпространение.

През годините подсъдимите намаляват с двама, след като Борис Борисов – Боби Белята е убит, а Иван Бегов сключва споразумение за условна. Процесът се точи по различни причини – подсъдимият Михаил Димитров е задържан за дрога в Турция, Кирил Киров – Кирчо Руския е спипан да точи банкомати на остров Бали, 42-годишният Калоян Преждаров се явил на матури за средно образование и т.н.

Магистратите изчакват с месеци провеждането на видеоразпит със свидетели във Великобритания и Румъния. Точно когато процедурите се уреждат, се оказва, че Весо Телото и Веселин Христов-Паяка са изчезнали. Затова материалите се отделят в задочно производство.

За липсата на двамата става ясно малко преди криминалисти да разбият мегаорганизацията на Радмил Ранов – Радо Ланеца през август м.г., като част от която са погнати Телото и Паяка. Соченият за тартор Радо Ланеца също се спасява от белезниците и е обявен за издирване. Той се появява наскоро заедно с Паяка, за да закове шефовете на наркотиците в ГДБОП, погнати за подкупи. Двамата босове са оставени зад решетките. Очакват се данни за здравословното им състояние, за да се реши съдбата им на следващото заседание в сряда.

Междувременно е хванат и още един кримигерой, спряган за част от бандата на Ланеца. Това е Филип Лямов, който не намира място в делото, а разследването срещу него за наркотици и оръжия се води задочно. Причината е, че той напуска България по-рано и се издирва с европейска заповед за арест. Оказва се, че докато е в странство, 45-годишният Лямов получава присъда за източване на банкомати на остров Бали. През януари т.г. Окръжният съд в Денпасар, столицата на индонезийския остров, му дава 7 месеца затвор. Заедно с Лямов са осъдени още двама нашенци – Бойчо Караджов и Стоян Стоянов. За скимиране на банкови карти българите са глобени с 5 милиона рупии, които се равняват на 361 долара.

Нашенците са спипани да източват чужди сметки на две места.

Те си разделили ролите, като Бойчо атакувал банкомата, Стоян е наблюдавал като отцепка, а Филип е шофирал тойота, с която да офейкат. При арестите в Караджов са намерени 690 пакета флаш карти и скиминг, четец за карти пластики и лаптоп. При тараша на Стоянов са открити над 1 милион рупии, 10 лева и 4 855 евро. Филип Лямов държал в себе си около 17 млн. рубли, които се равняват на близо 500 евро.

Лямов не излежава цялата си присъда и е пуснат преждевременно, защото му откриват онкологично заболяване. „Не съм се опитвал да се крия, напуснал съм България през април 2019 г. Бях задържан в Индонезия на 3 септември 2019 г. Освободиха ме, понеже ми откриха заболяването и си взех билет преди карантината. Задържаха ме в Амстердам на летището“, разказва обирджията за перипетиите си пред магистратите.

След като е заключен на аеропорта, той е екстрадиран от Нидерландия у нас на 2 юли. Защитата му представя медицински документи от Индонезия и Нидерландия за болежките му. Въпреки това спецмагистратите от две инстанции не се трогват и оставят болния мъж зад решетките.

Без шефове е изправена „Бандата на Чуковете“ пред Темида. По делото първоначално като лидери са обвинени Таки и Ицо Исуса. Заради липсата им материалите срещу тях са отделени. Тъй като производството продължава повече от две години, обвиненията са снети, понеже разследващите не успяват да съберат улики за твърдените грабежи и нанесени телесни повреди на непослушни дилъри.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.