Осъденият на доживотен затвор в Гърция за 168 кг кокаин, бивш собственик на хотел „Родина“, се разхожда на свобода в София

0

Скандалният бизнесмен Васко Нинов мистериозно се е прибрал в България, пише „Галерия“, позовавайки се на очевидци, които го срещнал ш столична болница.

 Бившият банкер беше арестуван в Гърция през 2012 година, а полицията намери в колата му 168 кг кокаин. Там го осъдиха окончателно на доживотен затвор през 2018-та година. Затова появата на Нинов в  София е повече от изненадваща. Бил е в болницата за изследвания, защото здравето му се разклатило. И дума не обели за присъдата си.

 Вероятно е изпратен да лежи у нас по споразумение с Гърция, а тук е освободен, защото в България няма доживотна присъда за трафик на кокаин.

Васко Нинов не е случаен човек. Бил е основен акционер във фалиралата Балканска универсална банка, беше собственик на хотел Родина в центъра на София, който бе продаден след ареста му в Гърция заради дългове. Още по-назад във времето Нинов е търгувал с петрол, имал е  бензиностанции, бил е президент на ФК Ботев (Пловдив).

Роден е в ловешкото село Румянцево,

откъдето е познанство му с бизнесмена Страхил Димчев и Гриша Ганчев, които по-скоро по-късно завличат пари

Изненадващо беше арестуван в Гърция през 2012 година за трафик на чист кокаин от Боливия. Получател е била гръцка фирма на Васко Нинов. Предполага се, че част от кокаина е трябвало да бъде прехвърлена на българското пристанище Варна. Останалата вероятно е била предназначена за гръцките острови. Тогава дрогата оценена на 15 милиона евро.

Заедно с него са били партньорът му в бизнеса Константин Георгиев и двама чужденци – испанец и португалец. 36 от 168 кг наркотик са намерени в колата на Нинов шофирана от испанеца

Васко Нинов разказвал, че испанецът му дължи 70000 евро от недоставена пратка с безалкохолни напитки повикал тогавашния собственик на хотел Родина за среща в Солун, за да уредят отношенията си. Видели се и с жена, която искала да инвестира в България. По-късно ще се окаже, че е таен агент на гръцката полиция.  Дамата се интересувала от хотел Родина. Тя наредила на испанеца да даде чантите на Нинов, в които всички твърдят, че трябвало да има пари, но били пълни с дрога. Когато участници са закопчани са намерени останалите пакети с кокаин до 168 кг. От делото става ясно, че гръцката полиция получава информация за кокаина от американска агенция за борба с наркотрафика, още докато е пътувал по море. Гърците са имали задача да го контролират и да арестуват получателя изненадващо. Това се оказал бизнесменът Васко Нинов. След присъдите испанецът е изпратен в затвор в родината си. Опитал да избяга, но неуспешно. Предполага се, че по същата процедура Васко Нинов е изпратен у нас.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.