Вдовицата на Жоро Илиев вдига блок в топцентъра на София (Печели милиони от продажбата)

0

Мая Илиева, вдовица на застреляния през 2005 г. висаджийски бос Георги Илиев, скъса и последната си документална връзка с всяващата страх и ужас през 90-те години трибуквена групировка. Мафиотската вдовица е на път да приключи строителството на помпозна жилищна сграда в идеалния център на София – на скъпарския бул. „Витоша“ №119, където някога се помещаваше централния офис на ВИС-2.

Строителството на 8-етажната сграда на една от най-скъпите локации в центъра на София започна преди година и половина и вече е приключило на фаза „груб строеж“. Затова свидетелства и българския флаг, забучен на върха на постройката. Фасадата на новопоявилия се жилищен блок също е почти завършена, но засега не може да бъде видяна добре от столичани заради предпазната обезопасителна мрежа. Според плана на строителната компания, ангажирана с градежа на баровската кооперация, до края на тази година

сградата ще бъде окончателно завършена

и ще се сдобие с акт 16.
Близки до Мая Илиева разкриха, че абсолютно всички апартаменти, както и търговските помещения на партера вече са разпродадени. Вдовицата на Жоро Илиев е запазила за себе си последните 2 етажа. С цял етаж от кооперацията ще разполага и друга мафиотска вдовица – Адриана Тюркмен, чийто мъж Филип Найденов – Фатик бе ликвидиран през 2003 г. С площи в сградата на „Витошка“ се е сдобил и един от финансистите на покойния Жоро Илиев. Имотни брокери твърдят, че цената, на която Мая Илиева е продавала и то на „зелено“, е надхвъряла 3000 евро за квадратен метър. Клиентите били подбирани много внимателно от самата нея.
Мястото, върху което се издига лъскавата жилищна сграда, бе придобило страховита популярност в средата на 90-те години на миналия век като представителния офис на борческата групиповка ВИС. В смутните първи години на прехода борците, управлявани от Васил Илиев, взеха по съмнителен начин и срещу минимален наем къщата на бул. „Витоша“ №119, която бе общинска собственост и

превърнаха помещението в символ на мафията.

От 1993 г. огромна табела с червения лъв на групировката ВИС, красяща входа на офиса, караше минувачите да заобикалят района.
След убийството на Васил Илиев в централния офис на ВИС на бул. „Витоша“ се нанесе друг мастит представител на групировката – Митко Димитров – Маймуняка. Той обаче също последва боса си в отвъдното, след като през януари 2002 г. бомба, заложена в пощенска кутия в жилищен блок, го разкъса на парчета.
След смъртта на Маймуняка първият централен офис на ВИС се ползваше само за официална кореспонденция. Разправят, че суеверния Жоро Илиев не искал да стъпва в офиса, тъй като му напомнял за екзекуциите на брат му и Митко Маймуняка. Същевременно обаче Жоро Илиев съумя да сложи ръка върху общинския имот. Паметливи общинари се сещат, че още през 2001 г. Главния разменил търговски площи, собственост на „ВАИ Холдинг“ за едноетажната къща с парцела на „Витошка“.
След екзекуцията на Георги Илиев през лятото на 2005 г., съпругата му Мая Илиева наследи десетки апетитни имоти в София и по южното Черноморие. Някои от имотите стройната брюнетка разпродаде почти веднага, но не такъв е случая с почти завършената сграда на „Витошка“ в близост до Южния парк. Пресметливи изчисляват, че освен с ново просторно жилище в топ центъра на София, Мая Илиева

печели няколко милиона от продажбата

на останалите апартаменти и търговски помещения.
Разрушеният първи централен офис на ВИС пък последва съдбата и на друг знаков за висаджиите обект – митичния ресторант „Мираж“ в квартал „Гоце Делчев“. Легендарната висаджийска кръчма бе съборена преди година, а на нейно място вече се изгражда жилищна сграда. Строителното бизнес начинение е на Николай Цветин, някога вицепрезидент на ВИС-2 и дясна ръка на покойния Жоро Илиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.