Васил Божков броил 500 бона за убийството на Манол Велев! (Черепа стоял и зад 2 неуспешни покушения над Алексей Петров)

0

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков е броил 500 000 лева на охранителя си Веселин Балтов, за да организира екзекуцията на бизнесмена Манол Велев, съпруг на изтъкнатата спортна шампионка и двукратна олимпийска медалистка Весела Лечева, пише „Уикенд“.

Сензационните разкрития за няколко неразкрити поръчкови убийства, заповядани през годините от Черепа лъснаха в Апелативния специализиран съд, където във вторник магистратите решиха да оставят за постоянно зад решетките шефът на охраната му Веселин Балтов, Александър Митков – Акулата и адвокатът Славчо Марков. Всички от

арестуваното трио на Васил Божков

са бивши високопоставени служители в спецслужбите, като Славчо Марков бе началник на службата ЦСБОП през 90-те години на миналия век, трансформирала се впоследствие в ГДБОП.
Сред задържаните наемни убийци на Васил Божков има и още двама човека, чиито имена засега не са обявени официално. Според обвинението, бандата е ръководена от Васил Божков, който е поръчал убийствата на Манол Велев през 2007 г., на бизнесмена от Благоевград Йордан Динов през 2012 г., на Алексей Петров през 2015 г. и на жена на име Бойка Василева, която живее в Швейцария. До този момент нейното име не се споменаваше в списъка на мишените на Черепа. Василева не е особено популярна в бизнес средите в София.
Един от стотиците свидетели срещу Васил Божков – Константин Бухлев, твърди, че Черепа е поръчал и убийството на депутатът от ДПС Делян Пеевски, което трябвало да бъде

извършено от украинските наемници

Роман Логвиненко, Артьом Темпински, Максим Чорни и Йевен Балков. Същият екип чуждестранни наемници опита да ликвидира бившия съветник в ДАНС Алексей Петров на 29 октомври 2015 г. Тогава срещу някогашния командос бяха изстреляни два снаряда от гранатомети, но бронирания „Мерцедес“ спаси Алексей Петров от сигурна смърт. Месеци по-късно за неуспешното покушение бе арестуван Роман Логвиненко, но съучастниците му от Украйна съумяха да избягат от България и до ден днешен са в неизвестност.
Според част от показанията на защитени свидетели, екипът от украинци е влязъл в България с посредничеството на Славчо Марков. 70-годишният днес адвокат е сочен и като човекът, който е осигурил гранатомети на украинските наемници. РПГ-тата са били откраднати още през 1998 г. от военно поделение.
Васил Божков и Алексей Петров враждуват от десетилетия, като хазартния бос стои и зад друг неуспешен атентат над командоса – този от 14 август 2002 г. Тогава срещу Петров бе открита стрелба пред плувния басейн „Спартак”. Неговите охранители – също барети от Специализирания отряд за борба с тероризма, обаче отвърнаха на огъня с огън и така спасиха живота му. Впоследствие за неуспешния атентат бяха арестувани бивши барети, работещи като охранители на Васил Божков. Любопитен детайл е, че един от задържаните за стрелбата срещу Алексей Петров – екс командосът Александър Митков – Акулата, днес също е задържан като част от

бандата убийци на Васил Божков.

Според разследващите, избягалият в Дубай хазартен бос е поръчал и екзекуцията на дългогодишния си партньор в хазартния бизнес Манол Велев през 2007 г., след като двамата се скарали жестоко за собствеността на бинго зали и казина. Твърди се, че Черепа е притискал Манол Велев да му прехвърли 50% от собствеността на игрални домове от веригата „Сезам“ и след отказът на мъжът на Весела Лечева да го стори, последвала мократа поръчка.
Нея Васил Божков възложил на охранителя си Веселин Балтов, който впоследствие бил богато възнагреден с премия от 500 000 лева. Впоследствие, след като изпълнява мафиотската задача, Балтов е назначен за началник на охраната на Черепа. Според свидетели, Веселин Балтов сам се хвалил, че лично е натиснал спусъка и е елиминирал мишената си.
Манол Велев бе простелян в главата на 11 юли 2007 г. на излизане от офиса си на ул. „Мизия“ №3. Бизнесменът не загина, но оттогава е в кома и за него се грижи Весела Лечева. В сряда тя призова всички партии, яхнали протеста срещу правителството, да се разграничат незабавно от Васил Божков. Самата Весела Лечева веднага след стрелбата срещу мъжа си дава показания, че атентатът е поръчан от Васил Божков. Минути по-късно Черепа научава от своя къртица в МВР за твърденията на шампионката по стрелба и й звъни на мобилния телефон, за да й каже, че има нужда от психиатрична помощ, тъй като „много се е объркала“. Впоследствие я заплашва и по-твърдо, като праща букет черни рози в дома й.
Началникът на охраната на Васил Божков – Веселин Балтов, е организатор и на убийството на благоевградчанинът Йордан Динов, който бе

разстрелян с 6 куршума посред бял ден

на 4 април 2012 г. в идеалния център на София, досами сградата на Агенция „Митници”. 40-годишният мъж бе представител за България на регистрираната в Австрия букмейкърска къща „Скай спорт 365”. Месеци преди да бъде разстрелян, Динов започна да открива из цяла България „центрове за обслужване на клиенти”, в които на практика се приемаха залози за футболни мачове.
В този период в страната имаше няколко акции срещу нелегални залози на мачове, проведени от МВР, тъй като тогава законът преследваше даже интернет сайтове за залагания, регистрирани в държави от и извън Европейския съюз. На практика букмейкърските пунктове на Йордан Динов се явяваха единствената конкуренция на „Еврофутбол”.
Благоевградчанинът символно наемаше помещения в непосредствена близост до пунктовете на „Еврофутбол” и даваше по-високи коефициенти за мачове от хазартната компания на Васил Божков. Преди да се стигне до убийството му, Йордан Динов неколкократно бе привикван в полицията, която го разследваше за „черно тото”. Случайно или не, но когато той бе застрелян с половин дузина куршуми, криминалистите се съсредоточиха върху факта, че в джоба на покойника е имало 40 000 лева. Тръгнаха внушения, че Йордан Динов трябвало да предаде парите на политикът от БСП и бивш кмет на Благоевград Костадин Паскалев, който е близък приятел с неговия баща – уважавания гинеколог д-р Петър Динов, номиниран през 2009 г. за „лекар на годината”. А разследването тогава обяви, че основната версия, по която се работи, е че убийството е заради

уредени мачове, ощетили букмейкърите,

или забавени постъпления от Динов към австрийската букмейкърска централа Скай спорт 365”, чийто представител бе за България. Криминалистите пък игнорират показанията на близки до Динов, сред които неговия брат и баща му, че той се е притеснявал за сигурността си и е споделял многократно, че Васил Божков му е „вдигнал мерника”.
Месец след убийството на Динов – на 6 юни 2012 г., бяха арестувани двама мъже, сочени като физическите му екзекутори. Странно, но тогава акцията бе проведена от Специализирания отряд за борба с тероризма, а не от ГДБОП или МВР. Арестуваните – 37-годишния Николай Станков – Дългия и 42-годишния Кирил Кирилов – Кики, бяха изправени пред съда и тогава се разбра, че те са били свързани със силова структура на Златомир Иванов – Златко Баретата. Според повдигнатото обвинение, Николай Станков е

застрелял на улицата Йордан Динов

предрешен с прошарена перука, след което е избягал с автомобил „Субару”, шофиран от съучастника му Кики. Дни по-късно убийците предали колата в пункт за унищожаване на стари автомобили.
Двамата наемници прекараха близо 2 години в ареста, преди да бъдат тихомълком освободени през пролетта на 2014 г. без да им бъде наложена каквато и да е мярка за неотклонение. Причината да бъдат пуснати на свобода е, защото по закон не могат да бъдат държани повече от година в ареста, без да бъде внесен обвинителен акт в съда.
Според новите доказателства за тази екзекуция, килърите са получили 200 000 евро от началникът на охраната на Васил Божков – Веселин Балтов.
В Апелативния съд стана известно и името на друга мишена на Васил Божков – живеещата в Швейцария българка Бойка Василева. Дамата не е публично известна, но според неофициална засега информация, тя е била съпруга на бивш приближен на Черепа, който бил обвинен, че е отклонил от него няколко милиона.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.